Kristjan Port ei pea Andrus Veerpalu kaitsjate peamisi argumente põhjendatuks.Foto: Viljar Voog
Talisport
24. august 2011, 12:20

Eesti dopinguekspert: pole mingit vahet, kas proov võeti pärast trenni või alpitoas! (45)

Eesti Anti-Dopingu Sihtasutuse nõukogu liige ja Andrus Veerpalu juhtumis asutuse kõneisikuks määratud Kristjan Port lükkab tagasi Veerpalu kaitsjate argumendid, nagu võinuks positiivse dopingoproovi põhjustada treening või alpitoas viibimine.

"Pole mingit vahet, kas proov võeti treeningu järel või kõrgmägedes või oli sportlane nälginud. Antud meetodi juures ei uurita aine kogust, vaid isotoopide proportsiooni, mis on konstantne ja võib paigast ära minna vaid siis, kui kasvuhormooni on süstitud. Ning kui WADA leiab, et proove käideldi õigesti, siis jääb Veerpalu poole arvamus nende jaoks vaid arvamuseks," ütles Port Õhtulehele.

Ka ei nõustu Port eilsel pressikonverentsil pikalt ja põhjalikult esitatud vastaspoole väidetega, et kasvuhormooni testimeetod pole pädev: "WADA on püstitanud lollikindla lävendi, arvestades nii eksimisviga kui ka sportlase füsioloogilisi iseärasusi. Sellest kuhjast pole niisama võimalik üle hüpata."

Veerpalu kaitsjad kinnitasid eilsel pressikonverentsil, et Veerpalu puhul on tegu valepositiivse tulemusega. Advokaat Ilmar-Erik Aavakivi pidas isegi tõenäoliseks, nagu oleks WADA spetsiaalselt kasutusele võtnud pooliku testimeetodi, et tekiksid vaidlused ja selguks tõde.

Ent kas selle testimeetodi puhul on ka õigepositiivne tulemus võimalik? Äsja mõisteti kasvuhormooni kasutamises süüdi USA pesapallur Mike Jacobs, kes ka patustamist tunnistas. Veerpalu kaitsev professor. "Ei ole kindel, et tulemus võib olla õigepositiivne," vastas Kõks.

Port ütleb, et WADA on testi metoodika valideerinud ja selle põhimõtted ka avalikustanud. "USAs kasutatakse täpselt sama meetodit ja peetakse pädevaks," sõnas ta.