Talisport
25. august 2011, 06:59

Kas Savi hämab või on sensitiiv? (5)

FISi dopingupaneeli otsuses on kõige märgilisema tähendusega viies lõik, mis räägib, kuidas Eesti suusaliidu president Toomas Savi võttis 15. jaanuaril, päeval, mil sai teatavaks Andrus Veerpalu positiivne dopinguproov, ühendust FISi peasekretäri Sarah Lewisega ning uuris võimalusi juhtunu varjamiseks üldsuse eest.

Kuna Savi telefon Õhtulehe jaoks terve päeva vaikis, tuleb siinkohal tugineda tema vastustele Eesti Raadiole.

"Minupoolne huvi oli siiski FISi peasekretärilt uurida, et kuna A-proovi järgi avatakse ka B-proov, siis missugune graafik üldse on teoreetiliselt võimalik. Minu enda huvi oli isegi see, et millal saaks kõige varem B-prooviga tegelda?

Küll aga mulle kindlasti meenub see, et FISi peasekretär Sarah Lewis ja mina rääkisime sellest, et kuna arstina teadsin üsna täpselt, milline seis on Andrus Veerpalu põlvega, informeerisin teda, et suure tõenäosusega Andrus Veerpalu võib-olla ei võistle maailmameistrivõistlustel seetõttu, et põlve seis oli see, mis ta oli sel hetkel. Ja sealt võis tekkida nagu inglise keeles öeldakse misunderstanding (arusaamatus)."

Paraku oli 14. veebruaril Veerpalu põlvega kõik korras, nagu kinnitas toona suusataja juures Davosis viibinud füsioterapeut Lauri Rannama. Ka 16. veebruaril polevat Veerpalu põlvevalu kurtnud.

Ometi teadis Savi kaugdistantsilt, justkui sensitiiv, väga täpselt Veerpalu põlve tulevast seisukorda.

Ja veel. Savi huvi oli võimalikult kiirelt B-proov avada. FISi otsuses on kirjas, et kui sportlane seda soovinuks, võinuks proovi avada 24. veebruaril või enne seda. Paraku sportlasel säärast huvi polnud.