Talisport
25. august 2011, 06:59

Eesti antidopingujuht: meie testijad tegid kvaliteetset tööd (13)

Eesti Antidopingu juhatuse liige Kristel Berendsen on rahul oma töötajatega, kes võtsid Andrus Veerpalult dopinguproovi ja käitusid vastavalt reeglitele.

Berendsen märgib, et proovi tellis WADA, kes edastas ülesande Rootsi dopingutestimise agentuurile, kelle litsents on ka Gea Murul.

"Meie inimesed said suurepäraselt hakkama," sõnas Berendsen. "Ma ei mõista, miks taas pressikonverentsil hakati rääkima probleemidest proovi võtmisel ja käitlemisel, kui on olemas FISi otsus, kust nähtub, et kõik tehti õigesti. FIS ju ütleb: Veerpalu pool peab tõestama, mitte eeldama, et proove käideldi valesti. Praegu tuleb välja, et iga kontrolliga peab kaasas olema kaameramees, kes kõike kuni proovi laborisse jõudmiseni filmib."

Veerpalu kaitsjad pöörasid palju tähelepanu sellele, kas proov võeti alpimajas või mitte.

"Aetakse segamini verepassi jaoks ja kasvuhormooni testimiseks võetavad proovid," selgitab Berendsen. "Verepassi proovi puhul tuleb tõesti kirja panna, kui kõrgel see võeti ja muud sellist. Ankeedil on ka vastavad lahtrid. Tavalise vereproovi ankeedil vastav lahter puudub. Kõrgus merepinnast pole oluline. Samas võib sportlane, kui peab seda oluliseks, kirjutama märkuste lahtrisse, et viibis alpimajas. Veerpalu ankeedil märget ei ole."