Heino Rebane oli treeneriina Kert Kesküla korvpallurikarjääris üks tähtsamaid tegelasi.Foto: Arno Saar
Korvpall
29. september 2011, 12:23

Kesküla esimene treener esimesest silmapilgust: "Kus oli ilus pikk valge peaga poiss!" (1)

Hukkunud korvpalluri Kert Kesküla esimene ja kauane treener Heino Rebane tõdes hoolealusest rääkides: "Korvpall korvpalliks, aga Kert oli hea inimene!"

Ta meenutas, kuidas Kesküla teise-kolmanda klassi poisina omal ajal esimesse trenni tuli. "Töötasin siis omaaegses Kalinini rajooni spordikoolis, trennid toimusid Koplis Standardi võimlas. Kutsusin lapsi trenni ja mäletan hästi, kuidas just Kert esimest korda tuli.

Võimlat polnud kerge üles leida. Esmalt tuli läbida Standardi peahoone suured klaasuksed, siis tulla üles teisele korrusele. Kui lapsed olid juba kohal, läksin igaks juhuks vaatama, ega keegi äkki võimlat otsi. Ja kus peaukse juures oli ilus pikk valge peaga poiss! Ta ei saanud väljast sisse. Jooksin vastu ja küsisin, ega sa korvpallitrenni taha tulla? Tema vastas, et tahab küll."

Hiljem juhendas Rebane Kesküla aastaid Baltika meeskonnas. "Ta oli vahva poiss - nii sõbralik, ja mitte ainult meie satsis. Ta mängis alates B-vanuseklassist U22-ni kõigi aastakäikude noortekoondistes. Kui vaja, ütles teisele ka kehvasti. Kui vaja, oli rõõmus ja ergutas.

Ma ei kujuta ette, kellele ta ette jäi..." jäi Rebane mõttesse. "Tõsi, kui ta ägestus, ütles kõik välja, endale ei hoidnud."

Viimastel aastatel suhtles Rebane Keskülaga vähem, aga treeneri sõnul peeti teineteist sünnipäevadel vastastikku meeles. Treeneri südant soojendas väga mõne aasta tagune 50. juubel, kui endised hoolealused - sealhulgas Kesküla - selle auks ühe lõbusa turniiri korraldasid.