Üks väljapanekutest - väikevormel.
Auto-Moto uudised
22. oktoober 2011, 10:31
Näitus on avatud 22. detsembrini

Vormelauto, mootorrattad ja Märtini ralliauto iste - kõike seda näeb spordimuuseumis motospordinäitusel! (7)

Neljapäeval, 20. oktoobril avati Tartus asuvas Eesti Spordimuuseumis auto- ja mootorrattaspordile pühendatud näitus, väljapanek annab eheda ülevaate Eesti mootorispordi ajaloost selle erinevates tahkudes.

Lisaks mootorispordi ajaloolisele ülevaatele on näitusele välja pandud originaalne Estonia väikevormel, üle viieteistkümne mootorratta, võistlusvormid ja -kiivrid, hulgaliselt karikaid ja autasusid, postereid ja kunsti ning laste rõõmuks ka esinduslik mänguautode kollektsioon.

Millise mootorrattaga sõitis Endel Kiisa maailmameistrivõistlustel? Kuidas näeb välja üks tõeline vormel? Mis tunne on istuda külgkorviga mootorrattal või Markko Märtini ralliauto istmel? Kuidas näevad lähedalt välja erinevate ajastute Uralid ja IŽ-id, ESO-d ja Minskid, CŽ-dest rääkimata? Millega sõideti söerada? Kuidas istuvad selga krossimeeste vormid? Kõike seda ja palju muud saab oma silmaga kaeda muuseumis 22. detsembrini.

Eesti mootorisport on jalg gaasipedaalil kihutanud pika tee alates esimesest 140 versta pikkusest pikamaasõidust Tallinn-Rapla-Tallinn 1921. aastal kuni Markko Märtini rallisõitudeni välja. Vahepeale jäävad Tallinn kui Monte Carlo Rally stardipaik, legendaarsed Kalevi suursõidud Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal, edukad esinemised nii NSV Liidu kui ka rahvusvahelisel tasandil.