Foto: NordicFocus
Talisport
16. november 2011, 07:01

Lallukka väidab, et pole dopingut tarvitanud (2)

Soome suusataja Juha Lallukka, kelle verest leiti kasvuhormooni tarvitamise jälgi, väidab, et pole dopingut tarvitanud. Lallukka sõnul toodab tema organism ilmselt tavapärasest rohkem kasvuhormooni.

Lallukka A-proov oli positiivne ja ilmselgelt ka B-proov, mida uuriti eile. Ametlikult pole B-proovi tulemusi teatavaks tehtud, kuid Soome Antidopingu Agentuur selgitas, et eelnevalt võetakse sportlaselt kirjalik selgitus, misjärel antakse alaliidule soovitus patuse karistamiseks. Olnuks B-proov negatiivne, avaldatuks see koheselt.

Mänedžer Juha Vanhanen selgitas Soome televisioonile, et Lallukka pole enda sõnul dopingut tarvitanud. Positiivse proovi andnud organismi enda toodetud kasvuhormoon. Lallukka pidavat jätkuvalt võitlema vere punaliblede liigse määraga, mis kipuvad norme ületama.

* * *

Soome sotsioloogid nõustasid suusaliitu, et dopingujuhtum tuleb kohe avalikkuse ette tuua. "Kõigest tuleb maailmale kohe ja avatult rääkida, see on ainus võimalus saada juhtunust kiiresti üle," õpetas sotsioloog Jari Pajunen. "Kui algab salatsemine ja valetamine, siis saaga jätkub ja jätkub ja jätkub."

Maineuurija Erkki Karvonen sõnul peab just alaliit hoolitsema, et kõik dopinguga patustanud sportlased kinni püütaks.