Sport | Muud alad
18. november 2011, 07:06

Langi rumal väide tekitab sõudjates pahameelt (5)

Kultuuriminister Rein Lang kallas suvel Pärnu sõudeklubide tuleohtlikesse suhetesse õli juurde, teatades, et Kalev justkui polegi õige sõudeklubi.

Pärnu Postimees uuris pikemas intervjuus Langilt, milliseid investeeringuid suvepealinna kavandatakse. "Spordikongress on otsustanud, et riiklikult tähtis spordiobjekt Pärnus on sõudebaas," sõnas Lang. Täpsustava küsimuse – kumb kahest? – peale tegi ta äärmiselt üllatava avalduse: "No see Jaansoni oma (Pärnu Sõudeklubi) on tegelikult sõudebaas. Seal on klubi ka. Kalevi sõudebaasis on vist aerutajaid rohkem kui sõudjaid."

Kantsler Siim Sukles täpsustas, et riik ei ole siiski veel otsustanud, kas raha läheb ühele või teisele klubile. "Vaatame, mis olümpiakomitee ütleb," sõnas Lang seepeale. "Kaks tükki neid tõesti on, mis sõudmisega tegelevad. Minu teada tegeleb sõudmisega rohkem Jaansoni klubi, teine pool on üsna segane värk."

Poliitiku jutt läks Kalevi sportlastele väga hinge. Nimetatud artikkel lõigati lehest välja ja kinnitati klubi teadetetahvlile. "Lang on tõesti olnud paljudes asjades lapsesuu, aga siin tahaks visata kivi pigem ta nõuandjate kapsaaeda," sõnas Kalevi treener Matti Killing.

Ka Eesti edukaim naissõudja Kaisa Pajusalu on nõutu: "Härra Langi väljaütlemine oli kuidagi kohatu, ilmselgelt ei olnud ta antud teemal pädev või omas väga omapärast infot Eesti sõudmisklubidest."

Raske on öelda, kumb Pärnu klubidest on kangem, mõlemad on Eesti absoluutsed tipud. Täiskasvanute seas oli siiani jäme ots olnud pigem PSK käes, viimastel aastatel on esile tõusnud aga Kalevi atleedid. Noorte hulgas on Kalev selge esinumber: kolme möödunud aasta (2008–2010) Eesti noorte meistrivõistlustelt on Kalev teeninud 49, Pärnu Sõudeklubi 9 kulla vastu.

Paraku tundub, et tegu ei olnud lihtsalt ministri keelevääratusega. Õhtuleht selgitas Langile, et tema lendulastud väited haavasid Kalevi tublisid treenereid ja sportlasi ning päris: kas jääte oma lausete juurde? "Muidugi," teatas Lang vastuseks saadetud ühesõnalises e-kirjas. Ka ta nõunik Õnne Pillak ei soovinud midagi selgitada ega täpsustada.

"Kui ta ka peale vihjet ei taha tõele näkku vaadata või on kellegi poolt kallutatud, siis on väga kurb," raputas Killing pead. Samuti pettumust väljendanud Allar Raja esitas Langile üleskutse: "Tulgu kaema, mis meil toimub! Lisaks sõudjatele on meil tõesti aerutajad, aga sõudmise tase on väga kõrge."