KUNINGRIIGIS: Andres Kuusk ja tema sõbrad, erinevad mõttemängud. Foto: ALDO LUUD
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. detsember 2011, 07:05

Tehke järele: iga päev mõttemäng! (1)

Andres Kuusk on mees, kes nimetab end poolprofessionaalseks mõttemängijaks. Ta pingutas põhitöö kõrvalt iga päev, et tulla maailmameistriks. Tuligi. Ja tahab veel tulla.

Boku. Inglise kabe. Pokker. Entroopia. Lines of action.

Millest jutt?

Õige: need kõik on mõttemängud. Viis parimat rohkem kui 40 kavas olnust, mille eest Andres Kuusk MMil Londonis punkte ja kuldmedali sai.

"Paljusid neist pole ma õppinud, ei tea reegleid ega oska üldse. Valisin aegsasti välja enda trumbid ja keskendusin neile," selgitab ta.

Koka asemele müslibatoonid

Vastuseks arvajaile, et tegemist on nohikute pingevaba kokkusaamisega, teatab Kuusk: MM kestis üheksa päeva, tema mängud vältasid 92 tundi.

"Ma ise ka ei uskunud, kui kurnavaks kogu pingutus kujuneb. Mu lemmikmäng entroopia väsitab eriti," toob ta näite. "Esimeste päevade lõpus olin täiesti kustunud. Mõned osalejad käisid end alade vahel kraani all värskendamas, mina sain vint.ee keskkonna sõpradelt paremaid soovitusi. Avastasin, millist kaalu omab toitumine. Loobusin võistluse ajal kokadest ja spraitidest ning veendusin, kuivõrd palju toitu annavad ajule müslibatoonid ja puuviljad."

Saaremaalt pärit, ent viimastel aastatel Tartus pesitsev Kuusk pole mõttemängude maailmas miski kollanokk. Mullu leppis – nimelt leppis, mitte võitis – ta MMilt hõbedaga ning süda jäi kripeldama.

"Võtsin tiitlivõidu nii tähtsaks eesmärgiks, et kohe pärast eelmist MMi otsustasin: ei luba endale aasta jooksul ainsatki trennivaba päeva. Tunnistan: mõni päev jäi siiski vahele, aga üldiselt sain hakkama. Enamus kordadel tähendas trenn mõistagi vaid kuni kümneminutilist aju soojashoidmist," kirjeldab maailmameister ettevalmistust.

Peaaegu nagu kümnevõistleja

Arvestades kulutatud aega ja energiat, tekib paratamatult küsimus: miks ja kas Kuusk näeb sel alal suuremat perspektiivi?

"Üheksakümnendate lõpul oli MMi auhinnafondis 100 000 naelsterlingit, nüüd aga... null! Ei usu, et ala enam taolist huvi kogub, pigem pakub lihtsalt vahvat vaheldust. Kes ta leiab, see ka jääb."

Jääda kavatseb ka Kuusk. Mitte loorberitele lesima, aga: "Järgmine eesmärk on lihtne – veel kulda! Enne mõtisklesin, et rahuldun ja kaotan võib-olla huvi, aga enam nii ei mõtle. Harjutan iga päev. Mänguõhtud sõpradega täidavad suure osa vabast ajast. Naudin kõike seda, ehkki tasu ei saa."

Kes poleks kuulnud ütlust: mitmevõistlejad on äpardunud üksikalade tegijad. Kas Kuusk kuulub samasse kategooriasse?

Maailmameister vastab naerulsui: "Ei ole üldse mööda lähenemine. Mul on annet, mis lubab uued mängud omandada kiiresti. Samas pole mul piisavalt annet, et ühelgi neist eraldi väga kõrgele jõuda. Malega võin tegelda palju tahes, aga väga kõvaks ikka ei saa. Sein tuleb ette."