Foto: Tairo Lutter
Jalgpall
6. detsember 2011, 06:59

"Kas olnuks parem, kui ma virutanuks Palatule vastu vahtimist?" (34)

Natsiskandaal. Levadiast väljaheitmine. Eesti jalgpalliliiga ajaloo üks värvikamaid mängijaid Konstantin Nahk on viimastel kuudel purjetanud kui tormisel merel ja selgitab, miks kõik just nii on läinud.

36ne Konstantin Nahk ei karda töötust ega näe unes pensionipõlve.

"Jalgpalli mängin kindlasti edasi. See on ainuke võimalus, midagi muud ma teha ei oska," ütleb lühikese aja jooksul kahe skandaali keskmesse sattunud Levadia legendaarseim mängija.

Kas Levadia otsus lepingut mitte pikendada tuli üllatusena?

Üllatus oli, kui ajalehest lugesin, et vanemad tegijad ei pruugi Levadias jätkata. Meile polnud keegi midagi ütelnud. Aga president Levada hooajalõpukõnega riietusruumis sai kõik kohe selgeks. Järgnenuks olin valmis.

Kas mõtled ka nii: klubi viskas ajaloo teenekaima mängija lihtsalt üle parda?

Otsustati, siis otsustati. Mis mul teha? Elu läheb edasi. Maailma lõppu pole. Aga olukord on uus, seda kindlasti.

Mida kavatsed uues olukorras teha?

Jalgpalli mängin kindlasti edasi. 40. eluaastani vähemalt. See on ainuke võimalus, midagi muud ma teha ei oska. Midagi ikka leian.

Kust?

Ses mõttes ongi uus olukord, et ei tea veel.

Tallinna Kalevis?

Ahsoo, see variant ka veel – isegi pole mõelnud, et Kalev on tagasi meistriliigas... Mul pole põhimõtteliselt midagi ühegi meistriliiga klubi vastu.

Noored eestlased saatsid Nahki pikalt

Kas Levadias ei söötnud vanemad mängijad noorematele?

Esmalt tahan rõhutada, et ma ei tundnud end mingi liidrina. Vahel tõesti püüdsin noorematele omi tarkusi edasi anda – mitte kamandada, aga õpetada –, aga kui mind seepeale pikalt saadeti, isu kadus... See puudutas mõnd eesti poissi.

Aga mittesöötmise lugu arutasime riietusruumis. Kogu meeskond oli koos, küsisin ise treener Hohlov-Simsonilt otse: ütlesid Õhtulehes nii või ei? Tema väitis, et ei öelnud. Pakkusin välja: kui nii, võiks ju klubi teha meie kaitseks avalduse. Et seda ei tehtud, selgitas ka mulle kõik.

Tahad öelda, et probleemi tegelikult polnud?

Seda ma ei väida. Mängus Nõmme Kaljuga oli mul ühes olukorras võimalus sööta nii Leitanile kui Toometile. Söötsin Leitanile, pass ebaõnnestus. Vaheajal tuli Hohlov-Simson ja küsis: "Kas sa eirad Janarit?" Sealt kõik algas. Aga tegelikult langetasin lihtsalt vale otsuse, ei midagi enamat.

"Provokaator" Palatu tõi kopsaka trahvi

Kuidas klubi reageeris su natsižestile mängus Floraga?

Määrati trahv – oli 575 eurot või midagi sellist. Siis paluti kirjutada vabandus, sest muidu ähvardavat mängukeeld hooaja lõpuni.

Mis sinu silme läbi selle mängu lõpus toimus?

Polnud muud, kui konflikt ühe vastase, Karl Palatuga. Ma ei väljendanud meelsust Eesti, Saksamaa ega Hitleri suhtes, mitte midagi sinnapoolegi. Ma ei vaielnud isegi Kalimullini punase kaardi vastu.

Aga Palatuga oli tõesti väga tõsine konflikt. Ta provotseeris mind niivõrd, et... Tiris üks kord särgist, siis teine kord. Vist sõimas ka midagi eesti keeles. Kolmanda korraga suutis ta mind endast täiesti välja viia, närvid ei pidanud lihtsalt vastu. Teine variant olnuks talle lihtsalt vastu vahtimist virutada – kas see olnuks parem?

Kohtunik ei näinud ega kuulnud loomulikult midagi. Ja sellepärast ta ongi kohtunik, just nii need asjad siin käivadki.

Pärast Eesti koondise esindamisest loobumist hakati rääkima su eestivastastest vaadetest. Nüüdne skandaal tuletas mõttekäigu uuesti meelde. Kuidas kommenteerid?

Kuidas nii? Olen Eestis sündinud ja kasvanud, armastan Tallinna, mul on palju eestlastest sõpru.

Eesti koondisele hoiad pöialt?

Siin on mul ükspuha. Ma ei ole ei Eesti ega näiteks Itaalia fänn. Keegi ei saa mind vägisi panna kellegi poolt olema.

Levadia-karjäärist: kõik tulnuks teisiti teha

Millise pilguga pikkadele ja edukatele Levadia-aastatele tagasi vaatad?

Peaaegu kõik tulnuks teisiti teha. Ootasin ja ootasin, klubi lubas: küll võimalused tekivad. Pidanuksin ise palju varem hakkama otsima. Näiteks Vassiljev ja Dmitrijev olid tublid: läksid õigel ajal minema.

Millist tulevikku Levadiale ennustad?

Nad ise tahavad esikolmikusse tagasi murda, aga ma arvan, et praeguses olukorras saab see olema raske, peaaegu võimatu.

Kuidas suhtud Levadia žesti külmutada su särginumber 8?

Absoluutselt mitte kuidagi. Täiesti külmaks jätab. See ei muuda enam midagi.

Teatasid, et su poeg Alan ei hakka kunagi Levadias mängima. Miks?

Ma ei taha, et ta kordaks minu teed ja vigu. Soovin, et ta teeks seda, mida mina ei suutnud. Levadia pole Inglismaa, Hispaania ega isegi mitte Venemaa. Seda pean silmas.