Tartu Ülikooli mängijad karikaga rõõmustamasFoto: Mati Hiis
Korvpall
30. detsember 2011, 23:10
Vaata galeriid korvpalli karikafinaalist!

Võiduka Visnapuu lajatus ilkujatele: "Kes hiljem naerab, naerab paremini!" (22)

Kirg, emotsioonid, võitluslikkus, üksteise toetamine - need olid omadused, mille Tartu Ülikooli korvpallimeeskond saanuks nagu jõulukinkidena kuuse alt ja kasutas kohe ka ära. Pärnus peetud karikafinaalis suruti Kalev/Cramot lõpuni ja võideti 87:81.

Tartlased tegutsesid moel, mida neilt ammu oodatud. Nagu Rakvere Tarva treener Andres Sõber ennustas, oli Tartu näljasem. Algusest peale pääseti vastasest sammu võrra ette. Vahetusmeeste pink elas platsil toimuvale häälekalt kaasa, väljakul avanes toetamise mõttes sama pilt. Kui Rain Veidemanile tehti viga ja ta kukkus, tormasid Marek Doronin ja Tanel Kurbas välgukiirusel kohale, et kaaslane püsti aidata.

Mis jõuludega muutus? „Täna mängisime tõepoolest hea emotsiooni pealt. Kui see ära kaob, mängime nii nagu pool hooaega oleme mänginud," ütles 23 punkti ja 8 lauapalli kogunud ning finaali väärtuslikemaks mängijaks valitud Vallo Allingu. „Mängudes Kaleviga läheme alati võitlema ja täna õnnestus meil paremini."

Peatreener Indrek Visnapuu teatas muutuste põhjuseks järjepideva töö ja paranenud mängupildi. Aga emotsionaalne muutus? „Emotsioon kõigub muidugi, kui selga tuleb totaalne pasarahe. Kui kaotad, on seda raske taluda. Järgmist kaotust veel raskem. Kui sellele järgneb surve väljastpoolt, läheb veel raskemaks. Selle kõige ületamine nõuab lisaenergiat, lisaaega.
Meil on olnud häid mänge ka eelneva perioodi jooksul ja ütlesin, et küll palsam võitude näol tuleb ükskord. Te (ajakirjanikud - V.A.) naersite selle välja. Teeme järjepidevalt tööd, aga iga töö võtab aega. Kes hiljem naerab, naerab paremini," rääkis Visnapuu.

Kui sama hingestatult jätkata, on veel võimalik Balti liiga hooaega päästa! Kas meeskond pääses eilse võiduga paisu tagant, näeb uue aasta neljandal päeval, mil võõrustatakse tabeli keskosas asuvat Ventspilsi.

Eile tõttas Tartu nelja minutiga ette 11:4 ning pärast seda jõudis Kalev ainult korra viigini ja ette mitte kordagi. Tartlased tegutsesid ühtlaselt, ärakukkumisteta ning kui kalevlased lähenesidki, oli alati kusagilt uus käik võtta.

Kalevi peatreeneri Aivar Kuusmaa hinnangul oli tema hoolealustele „kilehall oma jälje jätnud". „Tänagi tahtsime võita, aga vastane oli näljasem ning meie mehed ei liikunud ega tabanud nii nagu vaja. Kolm meest langes viie veaga välja, saime kaks tehnilist viga, vastane teenis ligi 40 vabaviset ning meie viskajatest tabas Arbet 11st 1 ja Škele 14st 4. Ma ei taha meestele midagi ette heita ning loodan jaanuari alguse Ühis- ja Balti liiga mängudes, milleks valmistume, näha oluliselt paremat pilti," lausus Kuusmaa.

Kolmanda koha mängus võitis Rakvere Tarvas TTÜ 79:64.