Foto: Erakogu
Talisport
6. jaanuar 2012, 07:01

Warren Cummings Smith III: "Esindan uhkusega Eestit!" (14)

Eesti eest võistlev 19aastane Warren Smith, kes hiljuti üllatas FISi jõuproovil viienda kohaga, on läbi ja lõhki spordimees: lisaks mäesuusatamisele kuulub USAs kasvanud väliseestlane Dartmouthi ülikooli meeskonda ka purjetamises.

Heal lapsel mitu nime. Sügisel Dartmouthi ülikoolis õpinguid alustanud ning matemaatika, majanduse ja politoloogia vahel valikut tegev Warren Cummings Smith III on järelikult olnud väga hea laps. Muide, sõprade jaoks on ta hoopis Trace. Maarjamaa spordiüldsus kuulis Smithi nime esmakordselt 2010. aastal, kui ta nõrkade põhjenduste saatel Vancouveri olümpiakoondisest välja jäeti ning eelistati omakandi meest Deyvid Oprjat. Toona läks asi teravaks, Smithi isa kaalus koguni kohtusse pöördumist.

Sõjakirves maetud, suhted soojad

"Olin pettunud, et mind ei valitud," tunnistas Smith, kuid kinnitas, et nüüdseks on suhted Eesti suusaliiduga head. Õhtulehele andis ta intervjuu inglise keeles, II maailmasõja järel Eestist USAsse pagenud vanaema Tiina emakeeles ta seda teha ei suuda. Ometi on ta juurte üle uhke. Kui Dartmouthi ülikooli sporditiimi koduleht palus enda kohta midagi huvitavat öelda, tõi 189sentimeetrine atleet kohe välja, et lisaks USA passile on tal ka Eesti kodakondsus.

Korra on Bostonist pärit mäesuusataja Tallinna väisanud. "Lahe linn mere ääres, meenutas natuke samuti ookeani kaldal paiknevat Bostonit," meenutas Smith 2009. aasta reisi, millest jäi meelde vanalinn ja roosat karva presidendiloss.

Spordipisik pärineb vanematelt. Samuti Tiina nime kandev ema tegeles ülikooli ajal tennise, isa Renny jalgpalliga. Nende seltsis tuhises Smith mäest all juba viieaastase põnnina.

Kuidas sinu kasvu mehest USAs mäesuusataja sai, mitte näiteks korvpallur? "Olin toona väga kõhn," selgitas nüüdseks 90 kilo kaaluv Smith. Ta lemmikalaks on slaalom, iidoliks norralane Aksel Lund Svindal, samuti suur mees. Smith leiab, et ta tehnilistel oskustel (kehaasend, pöörded) pole väga vigagi, taktilisi oskusi (sõidujoon) tuleb kõvasti parandada.

Omamoodi Eesti rekordimees

Veksleid nooruk välja ei käi. Muidugi soovib ta Sotši olümpiale jõuda, kuid tähtsamaks peab igapäevast arengut. Detsembris Kanadas Val Saint Come’is toimunud FISi võistlusel teenitud viies koht ja isiklikku tippmarki märkivad FISi-punktid (46,68) andsid igatahes lootust. Nii madalaid punkte (mida vähem, seda parem) pole saavutanud ükski Eesti meesmäesuusataja.

Mullu teenis Smith juunioride MMil slaalomis 50. koha, tänavu võiks sihtida TOP30. Samas pole selge, kas mullu kolmekordseks Eesti meistriks kroonitud suusatajal on tänavu õpingute kõrvalt võimalik Euroopasse tulla.

Kui ütled eestlasele suusatamine, tulevad tal automaatselt silme ette mäest üles rühkivad murdmaasuusatajad. Mujal maailmas on teisiti. "Arusaadav, teil on ju kõva murdmaasuusatamise traditsioon," nentis Smith, kes usub, et asjad muutuvad. "Eesti meistrivõistlustel nägin palju noori ja võimekaid sportlasi. Usun, et ala on kasvamas. Tore, et saan sellest osa."

Suusatamise kõrval on Smithil veel üks suur armastus – purjetamine. "Olen kuulnud, et see on Eestis päris suur ala," tähendas Smith, kes kuulub ka purjetamises Dartmout-hi ülikooli tiimi, seilates kahepaadis.

Vabal ajal jälgib ta meeleldi sporti, eelkõige ameerika jalgpalli, hoides USA üli-õpilasliigas pöialt Oregoni Ducksile.

***

Kui intervjuu on juba lõppemas, teatas Smith siiral toonil: "Esindan uhkusega Eestit! Loodan teha häid sõite, et minuga oleks edaspidigi põhjust ühendust võtta."