VÕIDUMEES: Oskar Salm Eesti U19 koondise kaptenina 2009. aasta MMi B-divisjoni esikohakarikat pea kohale tõstmas. Nüüd teeb ta tegusid juba meeste seas – Eesti koondises ja Rootsi esiliigaklubis KAIS Mora. Foto: IFF
Sport | Muud alad
25. jaanuar 2012, 06:57

Oskar Salm – Eesti saalihoki eksport Rootsi (4)

Eesti saalihoki väliskaubanduse bilanss on lootusetult negatiivne – väliseestlasi kuulub meeste koondisesse üheksa, kodumaalt välismaale mängima läinuid vaid kolm, kellest värskeim on tugevas Rootsi esiliigas kanda kinnitanud Oskar Salm.

Sügisel Kesk-Rootsis asuvasse väikelinna Morasse kolinud 21aastane Salm on otsusega rahul. "Esimesed kolm kuud harjusin uue elustiili, üksielamise ja teistsuguste trennidega. Kõik läheb kogu aeg paremaks."

Suurim šokk oli rootslaste lahkus. "Esimestel nädalatel nägin väga palju uusi nägusid, kelle esimene küsimus oli alati, kas kõik on hästi ja kas on abi vaja. Eestis midagi sellist ei kohta. Harjumatu värk ja muutus mingi hetk ka tüütuks, ent tegi kohanemise lihtsaks," räägib Salm.

Juba 15aastasena U19 koondises

Saalihokiga puutus Salm esimest korda kokku, kui Jäneda spordisõbrad hakkasid tema isa, kohaliku kooli kehalise kasvatuse õpetaja Tõnu Salmi eestvedamisel augulist palli kepiga väravasse ajama.

"Jõlkusin 9-10aastasena kaasa. Kuni seitsmenda klassini käisin jalgpallitrennis, aga seal oli palju poisse ja raske esile tõusta. Kui saalihokiga võistlustele läksime, saime kohe teise koha," meenutab Salm, kes oli vaid 15aastane, kui valiti 2005. aastal Eesti U19 MM-koondisesse. Neli aastat hiljem tõstis ta Eesti U19 meeskonna kaptenina pea kohale MMi B-divisjoni (9. koht) võidukarika.

Jõuliste sammudega arenedes kuulus ta 2010. aastal juba MMi veerandfinaali jõudnud täismeeste koondisesse ja on järgmisel nädalal toimuva MM-valikturniiri eel tõusnud Eesti koondise kandvaks jõuks.

"2010 MMiga jõudis lõplikult kohale, et tahaks saalihokis midagi suurt ära teha," lausub Salm. Pühendunud töö kandis vilja, sest kui Salm sõitis eelmisel suvel Rootsi esiliigaklubi Mora KAIS treeninglaagrisse, naasis ta sealt lepinguga, mis annab võimaluse end maksma panna maailma saalihokiriigis number üks.

Hommikul töö kelnerina, õhtul trenn

Salm on esimene Eestis saalihokimängijaks kasvanud mees, kes Rootsi lepingu teeninud. Rohke mänguaeg ning kolm väravat tõestavad, et Mora klubi valikuga mööda ei pannud.

Rootsi esiliiga jääb tasemelt alla vaid sama maa, Soome ja Šveitsi kõrgliigadele. Enamik mängijaid on poolprofid, kes käivad poole kohaga tööl – Salm on hommikuti kohvikus kelner ja ametiga rahul, sest nii hakkab rootsi keel kiiremini külge – ja teevad õhtuti trenni.

"Treeningud ei ole tingimata pikemad kui Eestis, aga tohutult intensiivsed. Kõik mehed on väga motiveeritud. Kui joogipaus tuleb, siis puhkad ja jood, mitte ei passi niisama. Minu mäng on muutunud enesekindlamaks, kiiremaks ja jõulisemaks," räägib kaitsja või tsentri kohta mängiv Salm.

Milline on Eesti saalihoki uusima eksportartikli kvaliteet rahvusvahelises kontekstis, selgub järgmisel nädalal Sloveenias MM-valikturniiril. Slovakkia, Itaalia, Sloveenia, Holland, Serbia ja Eesti peavad üheringilise turniiri, mille kaks paremat jõuavad detsembris Šveitsis toimuvale MM-finaalturniirile.