VÕITLEJA: Kus Valmo Kriisa ka ei mängiks, on väljak alati võitlust täis. Foto: Mati Hiis
Korvpall
8. veebruar 2012, 07:00

Valmo Kriisa kodus tagasi (8)

Tartu meeskonnas asendab Kriisa Saksamaale lahkunud Rain Veidemani

Üheksakümnendatel möllas Tartu korvpallimeeskonna eest platsil üks keravälk, kes 15 aastat tagasi läks mujale õnne otsima. Selle välgu nimi on Valmo Kriisa ning nüüd jõuab ta ülikogenud kadunud pojana koju tagasi. Rain Veidemanist tühjaks jäänud koht täitus kiiresti.

Kriisa ja Tartu klubi said kokkuleppele Rakvere Tarva juhi ja peatreeneri Andres Sõbraga, kes oma vaimse liidri tulema lasi. "Valmo tahtis, Tartu uus peatreener Gert Kullamäe tahtis ja mul on hea meel, et sain neile selle võimaluse pakkuda," ütles Sõber. "Valmo on ära teeninud, et talle vastu tuldaks. Tore, kui mees saab pärast kahe ja poole aasta pikkust pendeldamist Rakvere ja Tallinna teljel lõpuks koju."

Soovib väljakutseid

Kriisa, kel pere Tartus, ei öelnud, et ta peaks tingimata kodulinna meeskonnas mängima, ehkki mugavam on niimoodi küll. 37aastane perepea saab oma sportivate laste – tütar uisutab, poeg mängib korvpalli – käekäigule paremini kaasa elada.

"Ma ei läinud Sõbra juurde ega öelnud, et pean nüüd minema saama. Arutasime asja ikka omavahel. Kui ta oleks veidigi vastu olnud, jäänuks ma Rakverre," kinnitas Kriisa. "Ma ei otsi mugavust, olen eluaeg soovinud väljakutseid. Rakveres on mul möödunud väga head aastad, publikuga tekkinud soe suhe."

Sõbra arvates võinuks Kriisa varemgi Tartusse naasta, kuid meeskonna eelmine juhendaja Indrek Visnapuu ei julgenud säärast käiku teha. "Gerdi tegemised on sümpaatsed ja meeldivad mulle. Ta tegi Valmo tagasi kutsumisega toreda otsuse. Valmo on vanem mees ja Tartuski suhtumisega kindlasti eeskujuks – ehk hakkavad nooremad nüüd Atlantise ja Maasika (Tartu ööklubid – V.A.) asemel rohkem Ujula tänava suunas (seal asub ülikooli spordihoone – V.A.) liikuma," torkas Sõber.

Eeskuju teistele

Ka Kullamäe märkis, et ta loodab Kriisast eelkõige eeskuju teistele mängijatele. "Meilt lahkus professionaalne ja kiire mängumees, aga vastu saame samuti väga professionaalse ja kogenud mängija, kes siia meeskonda peaks hästi sobima nii mänguliselt kui ka isiksusena," sõnas Kullamäe.

"Tahaks teda klubiga siduda ka pikemas perspektiivis. Seda enam, et Tartust pärit mehena on tal oma kodulinnas kõige õigem koht."

Kriisa nentis, et Tartus on praegu seoses treenerivahetusega väga huvitavad ajad. "Ning mulle endale on poole hooaja pealt klubi vahetamine esmakordne kogemus."

Esimese trenni uue klubiga tegi ta juba eile õhtul ja esimese mängu peab homme Balti liigas võõrsil Šiauliai vastu.