MEES NAGU ORKESTER: Ehk Valmo Kriisa oma tuntud headuses: mitte ainult punkte viskamas ja söötmas, vaid ka kaitses töötamas ja lauapallide pärast võitlemas. Pildil näppab ta mänguvahendi pikemate meeste Bamba Falli (vasakul) ja Vallo Allingu eest. Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
22. veebruar 2012, 07:00
Vaata galeriid eilsest mängust!

Tartu eestlased murdsid Kalevi välismaalased (10)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna võõrmängijate arv jõudis just viieni, kuid sellest ei piisanud suure koduse rivaali Tartu Ülikooli murdmiseks. eestlastega mehitatud Tartu tagaliin pani asjad kellassepa täpsusega käima ja publiku rõõmuks võeti võit 75:63.

Pärast Rain Veidemani lahkumist Tartuga liitunud Valmo Kriisa saatis rahvusmeeskonna peatreenerile Tiit Sokule järjekordse sõnumi, et koondist koostades pole passi vaja vaadata. Tänavu 38aastaseks saava Kriisa ja Sten-Timmu Soku mängutarkus oli see, mis vastased murdis. Nad viskasid vastavalt 18 ja 11 punkti, mõlemad andsid 5 korvisöötu.

Võitjate peatreener Gert Kullamäe tõstis esile tervet tagaliini, kus oma osa täitsid ka Kristo Saage ja Silver Leppik.

Bozemanile veel raske hinnangut anda

Mida suutis Kalevi võõrleegionäride armee? Uus mees Solomon Bozeman? Bozeman realiseeris väljakule saades kohe kiirrünnaku, kuid korviga sõbraks seekord ei saanud, kiirustas mõnel korral ilmselgelt ja tabas 9 viskest 2. Küll leidis ta mitmel korral hea koostöö Bamba Falliga, jagades tollele efektseid sööte korvi kohale. Ent kui järgmisel hooajal soovitakse taset tõsta, peab välismaalastest jätma meeskonda vaid 1-2 perspektiivikat tüüpi.

"Bozemani kohta on raske veel hinnangut anda. Ta lööb rütmi sassi, aga pean teda mängitama," ütles Kalevi peatreener Aivar Kuusmaa üleeile saabunud ameeriklase kohta. "Kaitses eksis ta palju, aga ta pole meie süsteemidega veel tuttav. Kui ta sisse hakkab viskama, eks siis ole näha. 29. veebruaril mängime Tarvaga, seejärel otsustame." Kalev loodab leida samasuguseid arenemisvõimelisi mängijaid nagu Fall.

"Uljanko tegi oma 13 silma ära, aga eksis kaitses palju, Škele ei paistnud millegagi silma," lisas Kuusmaa. Fall, kes esimesel poolajal ei saanud õieti palligi katsuda, kogus lõpuks 11 punkti. Ja Nikolai Vrbanov oli ainus mees, kes tervetest platsile ei pääsenud. Gregor Arbet jäi pingile põsekoopapõletiku tõttu.

Kullamäe pani püsti kõrge kaitsemüüri

Korvidevaese esimese poolaja (27:24) järel läks eelkõige tartlaste püss lahti, nad tabasid lõpuks 10 kaugviset Kalevi 5 vastu. Ning peatreener Gert Kullamäe pani püsti oma sõbra Aivar Kuusmaa jaoks liiga kõrge kaitsemüüri. Suures plaanis ei tähendanud eilne mäng midagi, Eesti liiga põhiturniiri võitja otsustab Kalevi ja Tartu 31. märtsi kohtumine Tallinnas.

"Ei tahaks tänasest väga eufooriasse minna. Rünnakul ma veel hästi ei tea, kes kuhu liigub, kõigi tundmaõppimine võtab aega," rääkis Tartuga paari nädala eest liitunud Kriisa. "Eks üritame mängida võistkondlikult ja teisel poolajal ka leidsime vabad mehed üles."

Kriisa hinnangul on Kullamäe peatreeneriametisse väga hästi sisse elanud.