PEREKOND: Andreas Veerpalu aitas Mammaste võistlusel suuskade ettevalmistamise ja vaheaegade hõikamisega ka isa Andrus. Suusaliidu peasekretär Margus Hernits kinnitas Õhtulehele, et erinevalt Otepää MK-etapist polnud tegevuses midagi keelatut, sest dopingu tarvitamise eest 3aastast võistluskeeldu kandev Andrus Veerpalu ei viibinud ametlikus võistlustsoonis. Foto: Tairo Lutter
Talisport
27. veebruar 2012, 07:09

"Suusaisu mul kadunud pole." (10)

Norras Meråkeri suusakoolis õppiv Andreas Veerpalu leiab, et fjordidemaale minek oli õige otsus. Kuigi kinnisideega tippspordist 17aastane noormees pead ei vaeva, pole suusaisu temast kadunud. Kõigest viimase aasta jooksul juhtunust hoolimata.

Põlvamaal Mammastes toimunud Põhjamaade noorte meistrivõistlustel sai Andreas Veerpalu vabatehnika sprindis 11. ja 10 km klassikasõidus 12. koha.

Tulemustega jäi Veerpalu juunior rahule, kuid usutavasti pakkus palju suuremat naudingut võistlemine perekonna juuresolekul. Puudu polnud ka novembris sündinud väikeveli Andorres, kes elas Andreasele kaasa vankrist.

Andreas lausus Õhtulehele antud intervjuus, et kinnisidee tippsportlaseks saamisest teda ei kummita. "Selles mõttes elan aasta korraga. Märtsi lõpus Norra meistrivõistlustel tahan mullused tulemused üle sõita."

Jaanuaris said noorte olümpiapäevadel 10 km klassikas 8. koha. Nüüd olid sprindis 11. ja 10 km klassikas 12. Mida neist tulemustest arvad?

Olümpia 8. kohaga jään küll rahule. Mammaste võistlus... paar päeva enne sain kõhuviiruse külge.

Kui tähtsaks Mammaste võistlust pead?

Ikka tähtsaks. Noorteolümpia oli küll tähtsam, aga siin sõitsin ju kodupubliku ees. Konkurendid olid minu vanuseklassi Põhjamaade tipud. Hea olnuks koht kuue seas. Ja väga hea, kui medali võitnuks. Minu tulemused olid keskmised.

Kuidas hindad tänavust üldist arengut?

Enam-vähem. Norras sõitsin oma vanuseklassis välja paremad kohad kui mullu. See edasiminek rahuldab.

Milline su igapäevaelu Kesk-Norras Meråkeri suusakoolis välja näeb?

Põhimõtteliselt on tegu

samasuguse õppeasutusega nagu Eestis Audentese spordikool. Mõni päev on trenn hommikul ja siis tunnid, teine päev vastupidi. Kui kaks trenni päevas on, siis küll vaba aega ei ole. Õppimiseks jääb ka vähe aega.

Kas norra keel on täiesti suus?

Enam-vähem. Saab kõigiga suheldud. Enne Norra minekut õppisin Eestis norra keelt, aga sellest palju kasu ei olnud. Peamine edasiminek tuli seal veedetud esimese poolaastaga, kui oli vaja koolis ja võistkonnas inimestega suhelda.

Kevadel jõuab sul lõpule 11. klass. Millised on edasised plaanid?

Tahan Norras gümnaasiumi lõpetada. Koolis on võimalik viimane klass ka kahe aasta peale hajutada, et saaks rohkem treenimisele keskenduda, kuid soovin ikka ühe aastaga ära teha ja siis Eestisse tagasi tulla. Norra elu on kallis.

Kuidas hindad Norrasse minekut sportlikus mõttes. Oli see õige otsus?

Kindlasti olen uusi ideid saanud – nähes, kuidas treenivad norrakad.

Kas eelistad uisku või klassikat? On sul üldse plaanis emmale-kummale spetsialiseeruda?

Mullu olin parem klassikas. Samuti nüüd noorteolümpial, Norra meistrivõistlustel aga uisus. Mõlemad on vajalikud, ühele keskenduda ei soovi. Aga klassikat meeldib natuke rohkem sõita.

Kas isa kunagine suur rivaal Frode Estil on endiselt su treener?

Otseselt mitte, aga vahel käib ka tema juhendamas. Samuti annab Estil mulle geograafiatunde! Aga lemmikainete sekka see pigem ei kuulu. Keel muudab geograafia omandamise raskeks.

Oled sa tundnud, et viimasel aastal on tulenevalt perekonnanimest Norras su vastu senisest suuremat huvi tuntud?

(Vaikselt) Ei ole.

Aga isu suusatada sinust kadunud pole?

Ei ole!