LEEDULASTE PIDU: Vaidas Cepukaitis on palli korvi surunud ja Adomas Drungilas tõstab Tarva korvpallurite vahel võidukalt käed. Foto: Arno Saar
Korvpall
21. märts 2012, 07:00

Panevežys teadis, kuidas Tarvast maha suruda

Balti liiga finaali avavaatuse kaotas Tarvas kodus 74:89

Balti liiga Challenge Cupi finaali marssinud Rakvere Tarva korvpallimeeskonna püssirohi näib sellega olevat lõppenud, sest esikohamatši avavaatuses jäädi kodusaalis selgelt 74:89 alla Panevežyse Lietkabelisele.

Kui Tarva loots Andres Sõber kuulutas enne mängu, et vastase tegemised teda taas kord ei huvita, siis Lietkabelis oli tulnud Rakverre hästi ette valmistatuna. Pärast alguse väikest ehmatust (8:0 Tarvale) panid leedulased võõrustajate rünnakuteed kinni ning juba kolme veerandiga tegi Tarvas 18 pallikaotust.

Cipruss lülitati mängust välja

"Võõrsil mäng algab kaitsest. Suutsime vastase liidritele survet avaldada. Ning Kaspars Ciprussi panna olukordadesse, kuhu ta ei tahtnud sattuda," avaldas Lietkabelise peatreener Algirdas Milonas edu valemi.

"Tegime väga hea mängu, finaal on finaal ja eks meilgi oli pingeid peal, aga teadsime, kuidas vastane mängib ja korraliku kaitse pealt oli hea ka rünnakule minna."

Erinevalt poolfinaali kodumängust Vilniuse Sakalaiga võttis Tarvas palju rohkem vastu kiirustatud lahendusi ning need sageli ebaõnnestusid pallikaotuste ja möödavisete näol. Külalised teenisid lihtsaid punkte ka kiirrünnakutega.

Tarva algedu sulas kiiresti, avaveerand kaotati 17:24 ja teisel jäädi mitmel korral koguni 18punktilisse kaotusseisu. Ometi õnnestus uuesti tulla lähemale – kolmandal veerandil mitmel korral ka nelja punkti kaugusele.

Otsustava veerandaja alguses ei tabatud aga kahte täiesti vaba kolmest (Umbraško ja Sirsninš) ning seejärel viskas Umbraško kiirrünnakul üksi korvi all olles mööda. Selle peale Tarvas murdus, lõpuminuteil viskasid juba leedulased sisse kõik, mis võimalik.

Viie päevaga kolm mängu oli palju

"Väga üllatunud ma polnud. Oleme pidanud viie päevaga kolm mängu ja seda on meiesugusele võistkonnale veidi liiast. Me ei jaksanud," tõdes Sõber. "Pidanuksime pärast bravuurset algust kaitset kõvasti edasi panema, aga Vasiliauskas harutas selle täiesti lahti."

Sõber toonitas enne mängu vahetusmeestele, et nende abi on väga vaja. "Aga meie mängijate ring ikkagi on õbluke ja kui Hallik mööda viskab, pole palju käike juurde võtta. Vastane polnud kõvem kui eelmised siin käinud Leedu satsid, aga meie enda seisukord oli teine."

Reinar Hallik proovis igalt poolt, aga tabas 19 viskest vaid 4. Vastaste visketabavus oli tublisti üle 50 protsendi (58st 32), Tarval 36 (59st 21).

Kas Challenge Cupi võitja on enne tuleval nädalal Leedus peetavat kordusmängu selge? Sõber: "Meie seis on ülimalt raske, aga läheme Leetu kõva mängu tegema." Milonas: "Suur samm on tehtud, aga +15 pole tänapäeva korvpallis veel mingi võit. Peame kodus uuesti sama hästi mängima."

Balti liiga

Challenge Cupi finaali esimene mäng

Rakvere Tarvas 74

Panevežyse Lietkabelis89

Umbraško 19, 3 vl, 4 pk, Sirsninš 16, 10 lp, 4 rs, Dorbek 13, 3 rs, Cipruss 12, 8 lp, 5 pk, Hallik 9, Vahter 5, Oja 0

Vasiliauskas 22, Cepukaitis 17, Ezerskis 15, 3 vl, Drungilas 12, 8 lp, Matulionis 11, Babkauskas 5, Kulevicius 3, 3 vl, Zurna, Staniulis 2

Teine mäng: 27. märtsil Panevežyses