JUHHEI! Kui kolm kaaslast Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja ja Tõnu Endrekson on raske sõidu järel läbi nagu Läti rahad, kargas eessõudja Kaspar Taimsoo võidu märgiks paadis püsti! Foto: REIN KILK
Sport | Muud alad
23. mai 2012, 07:00

Neljapaat sai ühest küürust üle, olümpial ootab teine

Mullu sügisel kokku pandud Eesti paarisaeruline neljapaat tegi ära selle, mida temalt hooaja esimesel poolel oodati – kindlustas olümpiapileti. Eile võideti Luzernis kvalifikatsioonivõistluse finaal, seejuures kontrollisid eestlased tervet sõitu.

Kuid kontrollimine ei tähendanud, et Kaspar Taimsoole, Tõnu Endreksonile, Allar Rajale ja Andrei Jämsäle oli tegemist jalutuskäiguga roheluses – prantslased ja tšehhid avaldasid kõva vastupanu, Londonisse pääses aga ainult kaks paremat. Poolel maal oli Eesti edu kolmanda koha ees kolm, lõpus poolteist sekundit.

"Nagu treener Matti Killing ütleb, on meie tänavune hooaeg nagu kahe küüruga kaamel. Ühest küürust saime nüüd üle," muheles eessõudja Taimsoo. "Teine küür on tsipa kõrgem ja järsem – olümpiamedal."

Stardist väljus kõige teravamalt Sloveenia kvartett, meie mehed tõusid juhtima 300 meetri peal ning suurendasid tasapisi edumaad. "Verd päris ninast välja ei sõitnud, aga siiski olime üsna punases," võttis Taimsoo sõidu kokku. "Täna oli juba sõudmise moodi. Võrreldes eelsõiduga oli minek teisest mastist ja koostöö parem. Lõpp oli siiski kangevõitu."

Sõidu eel pandi paika lihtne taktika: edu sisse, seda igal juhul hoida, ja kui keegi hakkab tempot tõstma, tuleb sellele vastata, et konkurenti mitte lähemale lubada. "Nii ka toimisime, tegime distantsil rohkem tööd. Ohtu olümpiakohale ei tekkinud. Kui asi kriitiliseks läinuks, jaksanuks lõpus 10-15 maksimaalset tõmmet teha," seletas Taimsoo.

Tema ja Raja rõõmustasid, et on nüüd kahes paadiklassis toonud Eestile olümpiapileti – mullu kahepaadil MMi 7. kohaga. "Meil on hea meel, et ka kaks nooremat meest saavad olümpiaõhku nuusutada," märkis Taimsoo.

Neljapaat osaleb eileõhtuse seisuga ka sealsamas Luzernis nädalavahetusel peetaval teisel MK-etapil. Paari nädala eest teeniti avaetapil Belgradis teatavasti kolmas koht.