Kallid püksid: mitte kõik trussikud pole väärt 100 000 eurot...Foto: AP/Scanpix
Jalgpalli EM
18. juuni 2012, 18:32

BRAAVO, UEFA! Trussikuid välgutanud Bendtner sai hiigeltrahvi, rassismi eest karistatakse sandikopikatega (11)

Jalgpalli EMil Portugalile värava löönud ning seejärel oma aluspesu demonstreerinud Taani ründaja Nicklas Bendtner on saanud Euroopa jalgpalli katusorganisatsioonilt UEFAlt sellise trahvi, et selle kohta võib küll öelda: "Katus sõidab!" Eriti kui võrrelda taanlasele määratud trahvi UEFA rassismi-karistustega.

Jama tõi Bendtnerile kaela tõsiasi, et tema aluspükstel ilutses Iiri kihlveokontori Paddy Poweri nimi. Igasugune omaalgatuslik reklaam on aga EMil rangelt keelatud. Bendtneri enda sõnul polnud ta sellest teadlik.

Nüüd on UEFA teinud teatavaks otsuse: Bendtner peab maksma karistuseks 100 000 (!!!) euro suuruse trahvi ning samuti peab ta vahele jätma Taani koondise esimese MM-valikmängu. Taanlastel on õigus otsus kolme päeva jooksul edasi kaevata.

Bendtnerile väänatud hiigeltrahv omandab aga groteskse ilme, kui võrrelda seda karistuste ja trahvidega, mida UEFA on määranud näiteks erinevate rassismijuhtumite eest, märgib Briti ajaleht The Guardian. Mõned näited:

Oktoober 2000. Patrick Vieira sõnul nimetas Sinisa Mihajlovic teda "mustaks lurjuseks" ja "kuradi mustaks ahviks."  UEFA arvates oli serblane süüdi ja sai kahemängulise keelu.

Juuni 2007. Serbia fännid mõnitasid U21 EMil rassistlikult Inglismaa koondislast Nedum Onuohat. UEFA karistas Serbia jalgpalliliitu 20 460 euro suuruse trahviga.

Juuni 2008. Horvaatia fännid lehvitasid staadionil rassistliku sisuga loosungeid. UEFA karistas Horvaatia jalgpallliitu 12 400 euro suuruse trahviga.

Veebruar 2012. FC Porto fännid mõnitasid rassistlikult Manchester City mustanahalist mängijat Mario Balotellit. UEFA karistas Portot 20 000 euro suuruse trahviga. Seejuures sai City hiljem 30 678 euro suuruse trahvi selle eest, et mängijad jäid pärast vaheaega platsiletulekuga hiljaks. Hilineti seejuures vähem kui minut aega...