KONTORIROTT: Eile esines kuu aja pärast viiendale olümpiale sõitev Aleksander Tammert kõnega neli tundi väldanud spordiseltsi Kalev üldkogul. Foto: Arno Saar
Kergejõustik
26. juuni 2012, 07:00

Kontorirott Tammert: tuul andis 2,5–3 meetrit juurde! (7)

Kettaheitja Aleksander Tammert, kes täitis Londoni mängude A-normi ja sõidab oma viiendale olümpiale, ütleb siiralt, et vägev tulemus sündis tuule abil.

"Kartsin, et kaheksatunnine autosõit on rohkem kontides," rääkis spordiseltsi Kalev juht, 39aastane Tammert, meenutades Klaipedas heidetud tulemust 66.58. "Aga vaatasin juba ilma järgi, et 65 meetrit on võimalik."

Sinu tulemus on rammus kont kiibitsejate lõugade vahel. Isegi su sõber Virgilijus Alekna ütles, et üllatasid teda. Kuidas ise vägevat sähvatust kommenteerid?

Meil on Virgilijusega olnud palju jutuajamisi treenimise teemal. Tema on tõsise profina suutnud tööülesannetest loobuda ning käia välislaagrites ja -võistlustel. Mina olen pidanud kolmest-neljast välisvõistlusest loobuma. Virgilijus teab hästi mu tausta, võib-olla sellest ka imestus. Aga Klaipedas puhus soodne tuul, mida tänu kogemustele kasutasin.

Kas tuju läks heaks juba siis, kui nägid, et staadionil on tuul paremalt vastu.

Jõudsin sinna võistluseelsel õhtul, siis sadas uduvihma. Virgilijus ütles: "Ära pabista, homme on teistsugune ilm!" Oodati korralikku tuult, mis ka tuli.

Eestis napib võistluse kohta teavet. Milline su seeria oli?

Kahel esimesel katsel heitsin 59 kopikatega. Sain innustust Virgilijuse 68meetrisest heitest, hakkasin täiega panema. Kolmandal katsel tuligi 66.58, viiendal ja kuuendal oli tulemus üle 65 meetri. Nii et olümpianorm alistus kolmel katsel.

Sobivat kohta otsisid innukalt. 14. juunil heitsid Tallinnas 60.56 ja rääkisid, et lähed mõneks päevaks Sloveeniasse ega välistanud seal võistlemist. Miks see plaan ei toiminud?

Seal oli kahepäevane võistlus, ketas oli kavas teisel päeval. Siis tuli lennukile minna. Sloveenias tegin ühe trenni ja püstitasin oma hooaja tippmargi. Kui jäänuks piisavalt aega ja tingimused olnuks head, võinuks korralikku tulemust üritada.

Töö kõrvalt harjutades pole ma jõudnud nii heasse vormi, et suudan iga ilmaga 65 meetrit heita. Mu treener (Dave Wollman – toim) soovitas ka püssirohtu hoida, sest olen vana mees. Olengi tema õpetust järginud. Kui häid tingimusi pole, võtan heitmist kergemalt.

18. juunil võistlesid Sillamäel Ida-Viru heitjate tuuril, kus said kirja 61.06. Kas sealkandis oli ühel päeval kaks võistlust?

Jah, teisele võistlusele läksime ka. Paraku puhus Vokas taganttuul ja häid tulemusi polnud loota. Aga et staadionile oli kogunenud 30 huvilist, ei saanud võistlusest loobuda, heitsin trenni eest. Pärast paaritunnist pausi oli tulemus 59.69 päris korralik.

Ja siis tuligi jaanipäevapauk ehk 66.58. Kuidas te Aleknaga, kes heitis koguni 70.28, kordaminekut tähistasite?

Tegelikult olnuks kasulikum üldse mitte tähistada. (Naerab.) Kuid õhtul ikka rõõmustasin ja läksime Leedu tõstmiskuulsuse Ramūnas Vyšniauskase juurde. Grillisime ja jõime õlut, aga pidasime piiri.

EMil sa ei võistle. Äsjase tulemusega kuuluksid medalisoosikute hulka. Oled kahetsenud, et sulle wild cardi ei taotletud?

Ei usu, seal on Harting, Kanter, Kövago ja mitmed teised. Ütlen ausalt, et mul võib hea tulemus olla, kuid see ei tule iga päev, igal staadionil ja iga tuulega. Klaipedas andis tuul 2,5-3 meetrit juurde! Olen kontorirott, kes pole saanud piisavalt korralikult harjutada.