TROFEEDEGA: Geir Suursild (paremal) ja Jüri-Mikk Udam näitamas senise karjääri säravamaid medaleid. Foto: Mati Hiis
Sõudmine
27. juuni 2012, 07:00

Kaks kanget noormeest ühes paadis: raske algus, kuldne jätk (68)

Hiljuti kahepaadis juunioride Euroopa meistriks kroonitud sõudjate koostöö algus oli keeruline – Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam olid seni olnud rivaalid ühepaadis. "Treeneriga läksin selle kahepaadi pärast veel tülli ka, aga lõpuks mõtlesin, et proovime siis ära," rääkis sügisel Udamiga ühte paati istunud Suursild.

Proovimine lõppes parimal mõeldaval moel: juuni alguses Sloveenias toimunud juunioride EMi finaalsõidus edestati lähimaid rivaale 1,66 sekundiga. Kuld! "Mõtlesime pärast võistlust, et kuidas me üldse liigume, kui paadis tasakaalu pole ja me sirge trajektoori asemel vahepeal hoopis ussi sõidame," meenutasid noored sõudelootused.

Algusajad olid teravad

"Samas eks meil ikka mingi klapp peab omavahel olema, sest paat liigub ju edasi," mõtiskles Udam, keda nagu Suursildagi juhendab Reet Palm, välislaagrites on nõu jaganud ka Palmi abikaasa Matti Killing.

Enne finaalsõitu tegid värsked Euroopa meistrid paadil veel viimaseid muudatusi ja see tagas edu: eestlased sõitsid teise koha saavutanud šveitslastelt eest ära juba võistluse algfaasis. Kuigi Suursilla sõnul oli pärast poolfinaali kindlaks sihiks just meistritiitel, siis loomu poolest rahulikum Udam tunnistas, et päris nii nad alati ei mõtle: "Ei tohi kullale rohkem mõelda kui sõidule. Pead ikkagi keskenduma ja endast maksimumi andma."

Kuldmedalitega pärjatud noormeeste koostöö algas eelmisel sügisel, kui neist olid kujunenud kõige tugevamad noored sõudjad. Kuna aga kaks kanget ühte paati ei mahu, olid algusajad üsna teravad. "Kaotasin just Eesti meistrivõistlustel ja olin nii vihane, et ei surunud Udamil isegi kätt. Treeneriga läksin selle kahepaadi pärast veel tülli ka, aga lõpuks mõtlesin, et proovime siis ära," meenutas emotsionaalsuse poolest tuntud Suursild. "Alguses proovisime nii, et mina olin eessõitja ja Geir taga, aga väga imelik oli paadis olla, sest Geir ei saanud väga pihta sellele," selgitas Udam algusaegade probleeme.

Võitlevad alati lõpuni

Õnneks on esialgsed mured nüüdseks lahendatud. "Me kumbki ei taha alla anda, vaid võitleme lõpuni, kas või silmad kinni ja läheb," kirjeldab Suursild omavahelist klappi. Samas tunnistavad poisid, et eks aeg-ajalt saab üksteisega ka veidike pahandatud, aga liiga tuliseks asjad siiski ei lähe: kuna ühese paadi jaoks treenitakse eraldi, saavad poisid vahepeal üksteisest ka puhata.

Tulevikus plaanivad mõlemad minna välismaale ülikooli, sest seal saaks õpingud sõudmisega paremini ühendada.