Foto: Erakogu
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
3. juuli 2012, 07:17

Jane Salumäe: Hispaania elu läheb üha hullemaks, ent mul on kõik hästi! (16)

Eesti kõigi aegade parim naismaratonijooksja on ka 44aastaselt väga heas vormis

Ehkki Hispaania vaevleb kriisis, läheb kaksteist aastat tagasi Madridi kolinud endisel jooksuässal Jane Salumäel hiilgavalt. Ta rügab perekliinikus koos Hispaania vutikoondises asendamatuks füsioterapeudiks tõusnud abikaasa Raul Martinez Rodrigueziga, aga püsib ka uskumatult heas sportlikus vormis.

Teelahkmel tammus Salumäe 2005. aastal, kui ta oli otsustanud tippspordist taanduda. "Toona küsisin endalt, mida ma nüüd tegema hakkan," meenutab Salumäe telefoniintervjuus murrangulist eluetappi. "Samas mõtlesin, miks ma ei võiks töötada oma isiklikus kliinikus."

44aastane Salumäe tunnistab, et esialgu tähendas uus väljakutse kõike muud kui meelakkumist. "Sellega on kõvasti vatti ja vaeva nähtud, aga kõik pingutused on ära tasunud," lausub eestlanna, kes on sekretäri rollis, tegeleb paberimajandusega ja maksab töötajatele palka.

Kuldsete kätega abikaasa

Esialgu nappis Salumäel ja tema abikaasal tööd. "Alustasime nii, et meil oli päevas üks või kaks klienti, vahel neli. Kuid siis hakkas kõik paremuse suunas minema. Nüüd käib päevas 30 klienti. Seda tänu Raulile. Ta on kuldsete kätega mees, keda siin väga kõrgelt hinnatakse."

Lisaks Raulile ja Janele on kliinikus viis töötajat. Peremees võis rahulikult EMi finaalturniirile sõita ja aidata jalgpallikoondise kolmanda järjestikuse tiitlivõistluse võiduni. "Varem ütlesid kliendid, et tuleme siis, kui Raul on kohal," märgib Salumäe. "Praegu käivad ka siis, kui teda pole."

Kas päikeselise Hispaania elu on tõepoolest nii kehv, nagu viimasel ajal meediast lugeda ja kuulda võib? "Eks ta jama ole," vastab Salumäe. "Iga päevaga läheb üha hullemaks. Mind see õnneks ei puuduta. Meil on rikaste klassi ravi, mis maksab 80–100 eurot."

Kui varem oli Rauli ja Jane kliinik oma majas, siis nüüd asub füsioteraapia- ja taastumiskeskus nende kodust 15 minuti pikkuse autosõidu kaugusel. "Enne tampisid inimesed meie majas, see mulle ei meeldinud," räägib Salumäe naerdes. "Päris uues kliinikus oleme kolm aastat."

Rauli ja Jane kliinik töötab hommikul poole üheksast õhtul poole kümneni. Kuid perenaine lõpetab 15.30 ja läheb trenni. Ta harjutab kuus-seitse korda nädalas. Kahel päeval on kavas krossijooks, kahel kiirustrenn, lisaks timmib eratreeneri näpunäidete järgi üldfüüsilist vormi.

Valmistus veteranide EMiks

"Valmistusin Euroopa veteranide meistrivõistlusteks," pajatab Salumäe. "Kuid märtsist on Achilleuse kõõlus haige, kiiresti ei saa joosta, jalg läheb paiste. EM toimub augustis. Vaatame, kas saan seal võistelda. Kui jalg on korras, peaks 10 000 meetrit läbima 35 minutiga."

53 kilo kaaluv Salumäe on krosse jooksnud tempoga neli minutit kilomeeter. Muide, ta tegutseb ka professionaalse treenerina. "Käisin kursustel ja tegin eksamid ära," märgib Salumäe. "See oli raske, aga sain hakkama. Ja praegu olen väga rahul, et end kokku võtsin."

1. aprillil aitas Salumäe ühel oma õpilasel läbida poolmaratoni ja kolm nädalat hiljem Madridi maratoni. "Ma vahepeal seisin ja ootasid teda järele," sõnab Salumäe muigamisi. "37. kilomeetril panin minema ja lõpetasin 3:14ga. Usun, et olen valmis maratoni jooksma 2:43ga."

Janest valmib raamat

Eesti kõigi aegade parimast naispikamaajooksjast Jane Salumäest valmib peatselt raamat.

Praegu Hispaanias elava Salumäe sõnul peaks Tiina Väljaste kirjutatav teos jõudma poelettidele novembris. Viimati käis endine tippjooksja Eestis aprillis ja siis rääkis ta raamatu autorile oma elu- ja sporditeest põhjalikult.

"Üritasin kõik asjad võimalikult täpselt välja tuua," ütleb 44aastane Salumäe. "Raamatus on ka minu eraelu. Tahan, et inimesed teaksid, kui raske mul toona oli. Põhimõtteliselt sai s***st saia tehtud," lisab ta otsekoheselt.

Jane Salumäe

Sündinud: 17.01.1968 Tallinnas.

Kordaminekuid: maratonijooksus: 2002. aasta Euroopa meistrivõistlustel 4., 1995. aasta MMil 14. koht. Võitnud Carpi (1995), Rooma (1997), Torino (1997), Brisbane’i (1998), Monte Carlo (1998), Los Angelese (2001) ja Viini (2002) maratoni.

Eesti rekordid: poolmaraton 1:10.10, maraton 2:27.04.