KALLIMAGA: Karl-Martin Rammo poseerimas Londoni olümpia ajal koos kihlatu Stina-Sandraga Weymouthis. Foto: ERAKOGU
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
18. august 2012, 09:02

Mitmekülgne Karl-Martin Rammo purjetab esmalt abieluranda, siis Riosse tegusid tegema

Londoni olümpiaregatil pikalt esikümnes seilanud Karl-Martin Rammo on mees nagu orkester: mängis aastaid Arsise kellade kooris, praegugi taob trumme, trikitab suuskadel, lõpetas Gustav Adolfi Gümnaasiumi neljade-viitega ja tudeerib Tallinna Ülikoolis rekreatsioonikorraldust.

Ei tasu aga peljata, et mitmed hobid ja kõrvaltegevused Londonis 18. koha teeninud 23aastase mehe õigelt kursilt – Rio olümpial ässadele vastu hakata ja medalite eest võidelda! – kõrvale kallutaksid. "Mida aeg edasi, seda rohkem on mu hobid sporti toetavad," räägib enda jaoks mõni aeg tagasi golfi avastanud Rammo. "Golf on psühholoogiliselt äärmiselt huvitav. 18 raja läbimängimine on nädal aega kestva purjeregatiga sarnane – ei tohi nõrkushetki lubada."

Leidis kihlatu väga noorelt

Viimsi vallast Kelvingi külast pärit noormehe püsivusest ja sihikindlast loomusest räägib ka tõsiasi, et oma elukaaslase ja kihlatu Stina-Sandraga on ta koos olnud juba kaheksa aastat. "Saime kokku väga noorelt," nendib kallimaga Tallinnas elav Rammo, kelle sõnul toimuvad pulmad enne Rio de Janeiro olümpiat. "Tippsporti tema ise teinud pole, aga on spordist huvitatud. On minu number üks fänn!"

Treener Rein Ottosson kiidab õpilase väljavalitut: väga hea, kui sportlasel on kodus selline tugi! "Stina on ka ise tubli sportlane, on kahel korral läbinud Miami poolmaratoni, talvel suusatab Tartu maratonil," tunnustab Ottosson.

Jah, lõviosa maailmas läbi löönud Eesti spordimeeste kõrval on olnud hooliv ja mõistev kaasa, see on teatud mõttes isegi üheks õnnestumise eelduseks: aitab keskenduda peamisele eesmärgile.

Mängib isa keldris rokki ja džässi

Kui küsida Rammo isalt Toomaselt, kas poisiga tuli lapsena pragada ka, kehitab finantsmaailmas endale nime teinud mees õlgu. "Kui lapsel on piisavalt tegevust, pole probleeme," kostab papa-Rammo, endine Liidu noortekoondise tasemel purjetaja.

Poiss sai seitsmeaastaselt Ottossoni juurde viidud, kuid too lükkas esiti tagasi – liiga noor! "Rein ei tahtnud lastega jamada, neid tuleb ju kantseldada. Võttis vastu järgmisel aastal," meenutab isa.

Aga tegevuste loetelu sellega ei piirdu. Kuus aastat mängis olümpiasportlane purjetamisega paralleelselt Arsise käsikellade ansamblis. Muusika tõmbab tegelikult endiselt, kontrabassimängijalt Peedu Kassilt saadud trummikomplekt on isa juures keldris üles seatud ning seal põristab Rammo enda lõbuks: "Mängin igasugust asja, alustades roki ja lõpetades džässiga."

Mokkamööda on ka ekstreemsport – varem trikitas noormees BMX rattaga, viimasel ajal suuskadega. Sel alal on Rammo Eesti meistrivõistlustelgi osalenud. Siiski suutis ta põhiala huvides vajadusel pidurit tõmmata: "Kui hakati back-flip’i (tagurpidi salto – M. R.) tegema, raputasin pead: mul on ülehomme võistlused!"

Üllatas teadmistega NBA staare

Üks suur kirg on Rammol veel – korvpall, täpsemalt NBA. "Ta teab peast mängijate visketabavusi ja muid näitajaid, kust ülikoolist keegi tuleb ja nii edasi. Saan minagi targemaks," muigab Ottosson õpilase NBA-huvist rääkides.

Ja kui olümpia avamisel sattus Rammo USA kossutähtedega vestlema, olid ameeriklasedki üllatunud: sa tead korvpalluritest rohkem kui nad ise! "See oli nii positiivne kogemus! Nad ei käitunud üldse nagu staarid, kes nad ju tegelikult on, vaid võtsid mind nagu omasugust," rõõmustab Deron Williamsiga juttu puhunud Rammo. Purjetajad ei piirdu loomulikult vaid Põhja-Ameerika profiliiga jälgimisega, vähemalt kord nädalas võetakse ise pall pihku ja läheb mänguks.

Blogib. Aga spordist, mitte poliitikast

Rammo on väga hea ja avatud suhtleja. Kui paljud Eesti sportlased pelgavad meediat nagu tuld, hüppavad ajakirjanikku nähes põõsasse ja sõnu tuleb neilt tangidega suust kiskuda, siis Rammo kirjutas olümpia ajal ühes blogipostituses: "Olen siin luubi all ja mulle see meeldib." Ei mingit põdemist.

Ahjaa – ta blogib. "See on hea variant, kuidas inimesi oma tegemistega kursis hoida. Kirjutan peamiselt enda sporditegemistest, poliitilistel teemadel sõna ei võta," seletab Rammo, kes järgmisel aastal lõpetab Tallinna Ülikooli rekreatsioonikorralduse eriala.