VÄRAV: Vahetusest sekkunud Nõmme Kalju ründaja Kristen Viikmäe on kohtumises Tallinna Levadiaga löönud värava, mis tõi tabloole viigiseisu – 2:2. Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
3. september 2012, 07:00

Kingitud hobuse suust paistab kuld (1)

Nagu koolidiskol tütarlapse tantsima kutsumist pelgaval noormehel tuleb leppida beetaisase rolliga, jääb ülitähtsas mängus Nõmme Kaljuga sarnasel kombel ebalenud ja endale totra viigivärava lüüa lasknud Tallinna Levadia mängijate osaks võitlus hõbemedalitele.

Jutt käib Eesti jalgpalli meistriliigas 89. minutil sündinud 2:2 viigiväravast, kui Oliver Konsa pikal audiviskel lubati Levadia värava ees pallil maha põrgata, misjärel Kristen Viikmäe selle peaga väravasse puskis.

Levadia peatreener Marko Kristal oma meestele ei halastanud: "Mängijad peavad võtma väljakul vastutuse. Tuleb isiklikult võtta vastu otsus, et mina löön selle palli klaariks, mitte loota, et keegi teine seda teeb. Nii ei saagi võita! Säärased õppetunnid tuleb kätte saada C-klassis, mitte meistriliigas."

"Amatöörid ka ei tee selliseid lapsusi."

Sarnases ahastuses oli ka 79. minutil Levadia 2:1 juhtväravale filigraanse söödu andnud, ent lõpuhetki vahetusmängijate pingilt jälginud kogenud ründaja Ingemar Teever. "Amatöörliigas ka ei tehta selliseid lapsusi! Kaua Marko (Kristal – toim) peab väljaku kõrvalt karjuma, et olge agressiivsed."

Kristal möönis, et võitlus kuldmedalile sai viigiga sisulise lõpu – Kalju edestab Levadiat nelja punktiga ning lisaks on neil varuks kohtumised Kuressaare ja Tallinna Kaleviga. Arvestades, et hooaja jooksul on Kalju loovutanud punkte vaid Levadiale ja Tallinna Florale, kipub täpne olema Kristali mängujärgne hinnang: "Meistritiitel on nüüd vastase riietusruumis."

Kui Kalju peatreener Igor Prins talitas vanarahvatarkuse kohaselt ja kingitud hobuse suhu kiikama ei tikkunud, siis mängijad lükkasid silmaklapid kõrvale ja tõdesid, et suksu kurgust terendab klubi ajaloo esimene meistritiitel.

Kahel korral Kalju siiski kaitses eksis

Ründaja Viikmäe märkis otsekoheselt, et suur samm meistritiitli suunas on tehtud. Kolleeg

Tarmo Neemelo täiendas: "Võidulõhnaline viik. Meie miini-mumeesmärk oligi mitte kaotada. Tulime kaks korda kaotusseisust välja, tuleb rahul olla."

Ent kui tahta urgitseda – oleme ju eestlased! –, siis Kalju esitusest kitsaskohti leiab. Senise 24 mänguga endale vaid seitse väravat lüüa lubanud kaitseliin mängiti Levadia poolt kahel puhul üle. Ning mitte standard-, vaid puhtas mänguolukorras.

Prins: "Tähelepanematust paraku juhtub. Ülearu muretsema see mind ei pane ja pooma kedagi ei hakka. Tuleb teha järeldused – jätsime Levadiale liiga palju ruumi." Kogenud Viikmäe rõhutas vajadust rohkem enda mänguplaani uskuda: "Kvaliteeti meil ju on, aga seekord oli liiga palju ülerabelemist ja sööduvigu."

Mõlemal meeskonnal avaneb võimalus vigade paranduseks juba kahe nädala pärast, kui Kadriorus uuesti vastamisi ollakse. Kui Levadia suudaks 15. septembril võita, jääksid mingid küsimärgid veel õhku, ülejäänud tulemuste puhul võib jalgpalliliit meistrikarikale roosad ja mustad lindid külge sõlmida.