TÜRGI TRALL: MM-valikmäng Sükrü Saracoglu staadionil kujunes Eesti meeskonna jaoks tõeliseks põrguks – punane kaart, kolm sisselastud väravat, kindel kaotus. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
12. september 2012, 06:58

Punane Türgi põrgu... (21)

Kui Rumeenia meeskond imes Eesti jalgpallikoondise krahv Dracula eeskujul verest tilgatumaks, siis Türgi kostitas meid põrgus piitsahoopidega. Kaks mängu pärast MM-valiksarja algust on Eesti kontos rohkesti olekseid, ent 0 punkti tabelis.

Türgi jalgpalliliidu töötajatel oleksid Selgeltnägijate Tuleproovis kõvad šansid kõiksugu nõidadele müts silmadele tõmmata. Tegu on tõeliste hiromantidega, sest kuidas muidu seletada, et ametliku mängukava esikaane oli foto, kus istuli Enar Jäägerist tuhiseb mööda Türgi ründeäss Burak Yilmaz.

Just selle Galatasaray ründaja tõmbas Jääger 19. minutil viimase mehena maha ning sai Eesti hädade allikaks osutunud punase kaardi.

Vahemärkus mängu vilistanud Poola kohtuniku Marcin Borski kohta: võib vaielda, kas Joel Lindpere kukkumise eest pärast 11. minuti läbisööstu pidanuks määrama penalti või mitte, aga otsus Jäägerile punast kaarti näidata oli 100% õige.

Jälle tehti kingitus

Samas polnud Jäägeri viga ja eemaldamine mitte põhjus, vaid tagajärg. Peasüüdlane oli erinevalt päev enne mängu peatreener Tarmo Rüütli öeldust Aleksandr Dmitrijevi asemel keskpoolkaitses alustanud Martin Vunk, kes keskväljal hooletult palli kaotas.

"Võitlus, keskendumine, lihtsate vigade ja kingituste vältimine," oli Rüütli päev enne mängu sõnastanud valemi, mille abil olnuks Eestil võimalik raske võrrand (loe: võõrsil-mäng Türgiga) edukalt lahendada. Paraku läks täpselt nii nagu reedel Rumeenia vastu – Eesti tegi vastasele kingituse.

Erinevalt Rumeenia-mängust tegi neid ka vastane, aga Eesti ei suutnud neid vastu võtta. Kuigi liider Konstantin Vassiljev oli täiesti liimist lahti, avanesid šansid Andres Operil ja Lindperel, ent kummagi neljandat aastakümmet sammuva mehe kiirus polnud piisav.

11 aastat tagasi lõi Oper Eesti jalgpalliajaloo ühe legendaarseima värava, kui Marko Kristali söödu järel Hollandi kaitseliini eest lihtsalt ära jooksis. Nüüd ta – ega ka Lindpere – seda enam ei suuda. Eelmises EM-valiksarjas säranud Sergei Zenjov suudab, aga peab veel pool aastat vigastust ravima.

Pilvepiirilt halli argiellu

Vähemusse jäämise järel suudeti Türgi esimene rünnakulaine tagasi lüüa, aga vahetult enne poolajavilet murduti – Eesti mehed jäid mitmes momendis järjest natuke hiljaks, keskkaitsjate vahel laius tühimik, kuhu liikus pall ja sööstis kapten Emre Belözoglu, kelle värav Sükrü Saracoglu staadioni kirgliku publiku möllama pani.

Üheväravaline kaotusseis ja arvuline vähemus ei tähendanud lõplikku surmahoopi, ent Umut Buluti tabamus 60. minutil tegi asja lõplikult selgeks ning Selcuk Inani värav 75. minutil täiendas türklaste ekstaasi.

Kaks esimest valikmängu on Eesti meeskonna ja tema toetajad armutult pilvepiirilt väikese jalgpalliriigi halli argiellu kiskunud.