MEDALIVÕITJAD: Autasud kaela saadud, on Euroopa meistritel Tõnu Endreksonil (vasakult), Andrei Jämsäl, Allar Rajal ja Kaspar Taimsool põhjust esimese täiskasvanute klassi medali võitnud Kaisa Pajusalu kätel kanda. Foto: REIN KILK
Sõudmine
17. september 2012, 07:00

Neljapaat kullal, Pajusalu pronksil! (10)

"Olin mõttes leppinud, et pärast U23 vanuseklassist väljumist ei pruugi ma mitmel aastal täiskasvanute tiitlivõistluste medalit võita. Seetõttu olen väga õnnelik, et siit kohe pronksmedali sain!" hõiskas sõudmise EMi linnast Varesest Kaisa Pajusalu.

Pajusalu liikus võimsas rütmis, võites kindlalt nii eelsõidu kui ka poolfinaali. Finaalis tuli siiski tunnistada leedulanna Donata Vištartaite ja serblanna Iva Obradovici paremust. Ent Pajusalu sai jagu Londoni olümpia üheksandast naisest, venelanna Julia Levinast! Vištaryaite lõpetas olümpial kaheksandana.

Pärast olümpiapiletita jäämist võttis end kokku

Suvel võinuks Eesti parima naissõudja maailm kokku variseda, kui tal ei õnnestunud teenida pääset Londonisse. Pajusalu tunnistas, et ta põdes nädal või kaks. Siis võttis end kokku.

"Ütlesin endale, et maailm ei saa selle olümpiatsükliga otsa. Võtsin kõike positiivsemalt ja maru rahulikult, algas uus tõus. Mingil hetkel kadus sära silmist, aga see on tulnud tagasi. Olen enesekindlam, rõõmsam, laagrielu oli väsitav, aga nüüd sain suve kodumaal olla, vähemtähtsad võistlused tõid positiivseid emotsioone. Näiteks Henley regatt jättis kustumatu mulje," jutustas Pajusalu.

Tema hinnangul on palju väikseid asju kokku andnud uue hingamise. "Tööd on palju tehtud, lisaks leidsin endale sobivama toitumise. Sellega olen kaalu alla võtnud ja enesetunne on igas mõttes, ka paadis paremaks läinud. Võib-olla kaalulangetamise perioodil jäi jõudu vähemaks, aga nüüd on seda kindlasti juurde tulnud! Ka tehnika sai enne EMi päris heaks."

Finaalis läks loodetust paremini

Euroopa meistrivõistlusi hindas Pajusalu endale just sobiva tasemega võistluseks. "Tase oli piisavalt hea, samas oli võimalik võidelda. Finaalis sõitis ühtlane koosseis. Ent olin heas vormis ja läks oodatust paremini – lootsin esmajoones kuue parema sekka jõuda," lausus Pajusalu.

Varasemast on pärnulannal kodus kuni 23aastaste MMilt kaks hõbedat ja pronks ning juunioride MMilt kahepaadi kuld ja hõbe. Eilne EM-tulemus lisas igatahes tublisti indu, Pajusalu järgmine eesmärk on hakata tippkoosseisuga MK-etappidel finaali uksele koputama. Seni on tema parimad kohad 8. ja 9.

Kaspar Taimsoo: "Tõnu pärast on väga hea meel!"

Eesti neljapaat tegi Euroopa meistrivõistlustel nii puhta töö, et alistas finaaliski vastased sisuliselt kahe paadipikkusega. Aga tippvõistlustega võrreldavaid vastaseid ka polnud.

Võita on alati tore, aga eestlastele oli kuldmedal ka teisest küljest väga suure tähtsusega: et olümpial jäädi esimesena medalita, tõi nüüdne edu mehed A-grupi toetusraha peale. See tähendab järgmiseks olümpiatsükliks hõlpsamat elu nii neile kui ka alaliidule.

"Mul on ennekõike Tõnu (Endreksoni – toim) pärast väga hea meel!" rõhutas eessõudja Kaspar Taimsoo. "Tal on naine ja kaks last. Ülejäänud mehed ei pea veel nii suurt peret ülal pidama."

Pärast Londoni mänge nädalajagu puhanud neljapaadimehed said Taimsoo hinnangul EMiks just paraja kiiruse kätte. Ning et Põhja-Itaalia linnakeses Vareses saadi sõita peegelsiledal veel, polnud ka tehnikaga probleeme.

Kas paatkond sõidab samas koosseisus ka järgmisel aastal, Taimsoo veel ei kinnitanud: "Tõmbame mõne nädala hinge, siis istume kokku ja kuulame arvamused ära."