Ujumine
22. september 2012, 09:00

Riho Aljand: rahaprobleem on kogu aeg selgelt üleval (4)

Eesti Ujumisliidu peatreener Riho Aljand ütleb, et ala sees on inimestel arengust küll eri nägemusi, kuid mitme aasta taguseid vastikuid pingeid enam pole.

"Rahaprobleem on kogu aeg selgelt üleval," räägib ta. "Raha jaotamise süsteem on suhteliselt konservatiivne. Ja kui alal hakkab paremini minema, siis vajadused kohe suurenevad."

Tippude sundsuunamist USAsse Riho Aljandi kinnitusel pole olnud ega tulegi. "Tublid on nii need ujujad, kes üritavad läbimurret kodus, kui ka need, kes võtavad riski ja lähevad välismaale proovima."

Ühtlasi lükkab Riho Aljand ümber oletuse, et lühiraja EMil pronksi võitnud poeg Marttile maksti toetust tänu isa positsioonile. "Raha saamise otsustab olümpiakomitee oma süsteemi järgi," selgitab ta.

Positiivse uudisena toob Riho Aljand välja fakti, et Kalev Spa annab sügisest kuuele meie tippujujale võimaluse tasuta harjutamiseks sportlastele sobival ajal. Seeläbi kasvab kvaliteetsete treeningute osa.

"Teine probleem on Eestis harjutavate tippude ühendamine ühte gruppi," lausub Riho Aljand. "Arusaadav on klubide soov hoida neid enda juures, sest nad on liidrid, eeskujud ja innustajad."

Nimetatud küsimust arutati läinud kolmapäeval treenerite ümarlauas. "Käsu korras ei lahenda siin mitte midagi," tõdeb Riho Aljand. "Saame vaid vaadata, millised on kokkupuutepunktid."

Riho Aljandi sõnul otsitakse ka toetajaid ja üks tõsine on silmapiiril. "Tippudel oleks vaja kolm korda aastas treenida mäestikulaagris. Siiani on seal suudetud käia vaid korra," ütleb ta.