Foto: Arno Saar
Jalgpall
25. september 2012, 15:46

MILLINE MÄNG: kolm korda kaotusseisu jäänud Kalju alistas lisaajal Levadia (6)

Kadrioru staadionil täna peetud Evald Tipneri karikasarja 1/8-finaalist Meistriliiga liidri Nõmme JK Kalju ning FC Levadia vahel kujunes tõeline põnevuslahing. Normaalajal kolm korda kaotusseisu jäänud Kalju võitis kohtumise lisaajal 4:3.

Suurepärase mängu teinud Artur Rättel viis Levadia juba kohtumise 8. minutil juhtima. Alo Bärengrubil õnnestus 27. viigivärav lüüa, kuid Rätteli teine tabamus 39. minutil tähendas, et poolajapausile mindi Levadia eduseisul.

Levadia eduseis kestis kuni 73. minutini, kui Oliver Konsa tabamus tõi tabloole taas viiginumbrid. Tundus juba, et kohtumine läheb lisaajale, kuid kaks minutit enne kohtumise normaalaja lõppu lõi Ingemar Teever värava, mis tundus olevat Levadia võidutabamuseks.

Kaljul olid aga teised plaanid ning kohtumise kolmandal üleminutil, sekundid enne lõpuvilet tegi Tarmo Neemelo seisuks 3:3.

Lisaaja 20. minutil lõi Damiano Quinteri Nõmme Kalju võiduvärava.

OTSE:

Nõmme JK Kalju - FC Levadia

4:3

Lisaaeg ja mäng lõppenud. Normaalajal kolm korda kaotusseisu jäänud ja 93. minutil Tarmo Neemelo suurepärasest sooritusest viigini jõudnud Nõmme Kalju alistab Evald Tipneri karika veerandfinaalis Tallinna Levadia 4:3 tänu Damiano Quinteri 110. minuti väravale.

118. minut. Levadia vahetusmees Rimo Hunt pääseb karistusalas löögile, aga madal ja tugev löök lendab Kalju väravapostist napilt mööda. Kaljut lahutab kohast karikasarja veerandfinaalis kaks minutit.

115. minut. Albert Taar ja Alo Bärengrub ei kuule kohtunike vilet, mängivad edasi ja lähevad kisklema. Olukorda sekkub ka Tarmo Neemelo. Kristo Tohver peab mikrofoni teel oma viie abilisega nõu ja otsus on: Taarile kollane.

110. minut. Damiano Quinteri viib Kalju 4:3 juhtima!!! Kalju karistuslöögi järel jääb pall Levadia kasti meeste peade vahel põrkama ning kukub lõpuks Quinteri soodsalt, kes lööb läbi meestesumma 4:3!

108. minut. Alo Bärengrub kukutab Kalju karistusalas Levadia poolkaitsja Albert Taari, aga kohtunik Kristo Tohver penaltit ei määra. Kaugelt vaadates tundus olevat õige otsus.

Lisaaja esimene poolaeg lõppenud. Morozov on platsil tagasi, Kalju leer sõimab saamatu jäänud nurgalöögi pärast kohtunikku. Kõik on nii nagu peab. 15 minutit lahutab meid penaltiseeriast. Tuletame meelde, et penaltitega lahenes ka nende meeskondade mäng mulluses karikasarjas. Toona jäi peale Levadia, kui ainsana eksis penaltiga Kalju vasakkaitsja Ken Kallaste.

104. minut. Mõlemad meeskonnad on kõik vahetused teinud, aga nüüd hädas traumadega. Kalju ääreründaja Damiano Quinteri suudab jalakrambist kiiresti võitu saada, siis Levadia kapten ja keskkaitsja Igor Morozov on hetkel väljaku kõrval tohterdamisel ning Levadia arvulises vähemuses.

102. minut. "Meil on täna võitu vaja!" skandeerivad Levadia toetajad (tõsi, vene keeles). Levadia on kolm korda juhtima läinud, aga alati on Kalju suutnud viigistada. Kas meeskonnas jagub jaksu neljandaks korraks? Või suudab hoopis Kalju mängu esimest korda juhtima asuda?

100. minut. Eesti koondise paremkaitsja Tihhon Šišov võtab mööda paremat äärt ette ilusa soolo, viib kohvile Levadia vasakkaitsja Maksim Podholjuziniga ja lööb... aga lööb vasaku jalaga ning pall lendab väravast kaugelt mööda.

99. minut. Lisaaeg kummalegi peatreenerile kahtlemata heameelt ei tee, sest juba laupäeval ootab meeskondi Eesti meistriliiga. Kalju kohtub Paidega ning Levadia vastaseks on Tallinna Flora.

96. minut. Levadia väravavaht Pikker sööstab karistusalast välja ja jõuab pallini enne ääre pealt läbijooksul olnud Damiano Quinterit. Pall tabab kõva matsuga Quinterit ja põrkab siis vastu Pikkeri kätt, aga kohtunik karistuslööki ei määra. Õige otsus, sest käsi oli 100% juhuslik.

Lisaaeg algas. Seoses normaalaja lõpus tehtud vahetusega on Kalju minu meelest kergelt balansist väljas (ründavatest meestest platsil Neemelo, Viikmäe, Wakui, Quinteri, Konsa). Levadia olukord on selles aspektis vähe parem, ent väheusutav, et antud asi üldse otsustavaks saab, sest lisaaega mängitakse eelkõige tahte pealt.

Normaalaeg lõppenud. See oli ka normaalaja viimane pallipuude. Enne veel, kui Levadia jõuab palli mängu panna, annab Kristo Tohver lõpuvile ning meid ootab 2x15 minutit lisaaega.

90+3. minut Kalju viigistab seisu 3:3le!!! Tarmo Neemelol lubatakse pall karistusalas maha võtta, Karu keerab ja vajutab palli Levadia värava ristnurka!!!

90+1. minut. Kaljul keskväljalt karistuslöök ning Andres Koogas annab ohtliku palli vastase karistusalasse, mis mingi ime läbi Levadia väravavahi Priit Pikkeri valdusse jõuab. Kaljul on veel aega...

90. minut. Mõlemad teevad viimase vahetus. Levadia saadab praeguse seisuga otsustava värava löönud Teeveri asemel platsile Albert Taari, et keskvälja tsementeerida. Kalju toob platsile kogenud ründaja Kristen Viikmäe, välja võeti Yankuba Ceesay.

88. minut. Ingemar Teever viib Levadia 3:2 juhtima!!! Rätteli suurepärane eeltöö, Subbotini sööt ja teist korda Teever enam ei eksi ja pall mõnelt meetrilt Teleši väravasse!

87. minut. Levadia teeb teise vahetus - Rimo Hunt asendab Artur Pikka. Subbotin liigub vasakule äärele ja tavapäraselt ründajana tegutsev Hunt asub paremale äärele.

85. minut. Lisaajast lahutab meid viis minutit. Pall püsib ka pärast 2:2 väravat enam Kalju valduses, ent ründemänguga tegeleb ka Levadia. Mõlemad meeskonnad on hurraaga veidi tagasi tõmmanud, sest normaalaja lõpu eel kardetakse otsustavalt eksida. Artur Rättel on endiselt väljaku teravaim ja isukaim mees. Kalju rünnak lõpeb Oliver Konsa pealelöögiga, mille Pikker kindlalt püüab.

79. minut. Oliver Konsa saab Igor Subbotinile tehtud vea eest kollase kaardi.

78. minut. Levadia kasuks kaks väravat löönud Artur Rättel jätkab Kalju värava ohustamist. Ta mängib kenasti seina Ingemar Teeveriga ja kõmmutab välisküljega teele löögi, mis tabab Kalju värava küljevõrku.

73. minut. Oliver Konsa viigistab seisu 2:2le! Vasakult äärelt vahetusmehe Ken Kallaste tsenderdus lendab üle Levadia kaitsjate ja jõuab Kalju paremääre Oliver Konsa jalale, kes võtab palli omaks ja kõmmutab selle siis madalalt Priit Pikkeri selja taha! 2:2 ning praeguse seisuga ootab meid lisaaeg.

72. minut. "Davai-davai, kutid. Veel-veel-veel!" karjub Kalju väravavaht Vitali Teleš pärast Kalju karistuslööki, mille järel jõuab meeskond pealelöögini, mis aga Levadia väravale ohtu ei kujuta...

67. minut. Veel vahetusi. Kalju toob sisse Ken Kallaste, kes pidi kuuluma algkoosseisu, ent seal viimasel hetkel kehva enesetunde tõttu Jorge Rodriguesi vastu vahetati. Rodrigues võetakse nüüd välja ja Kallaste viimaseks 25 minutiks sisse. Levadia võttis välja Rätteli teisele väravale ilusa söödu andnud Janar Toometi, keda asendas Igor Subbotin.

63. minut. Kalju teeb esimese vahetuse - Tanel Melts välja ja Hidetoshi Wakui sisse. Kalju fännidele see ei meeldi ning kõlavad hüüded: "Prins, mida sa teed? Prins, ava oma silmad!" Kalju peatreenerile Igor Prinsile see ei meeldi ning Kalju fännisektori suunas lendavad teele kurjad sõnad.

62. minut. Ingemar Teever luhtab suurepärase võimaluse Levadia 3:1 juhtima viia. Marek Kaljumäe toob palli keskväljalt rünnakule, mängib vasakule äärele, Artur Pikk annab tugeva ja täpse tsenderduse ning Teeveril näib olevat lihtsam pall sisse lüüa kui mitte, aga endise koduklubi vastu ei taha pall võrku minna. Levadia ikka ees 2:1.

58. minut. Levadia ründaja Ingemar Teever saab kollase kaardi. Viga ei olnud kindlasti tõsisem kui see, mille Neemelo mõned minutid tagasi tegi, aga Teeveril oli (vist) suuline hoiatus varasemast all.

55. minut. Nõmme Kalju pallipoisid pole kõige ärksamad ning Tihhon Šišov ei saa seetõttu palli audist kiiresti mängu panna. Hea oleks selliseid asju vältida arvestades, et tegu on Kalju kodumänguga ja meeskond on 1:2 kaotusseisus...

52. minut. Tarmo Neemelo pääseb kollasest kaardist. Veidi arusaamatu, sest ta lendas palli ära mänginud Levadia paremkaitsjale Andreas Raudsepale selgelt hilinenult sisse ja tegi vastasele haiget. Kohtunik Kristo Tohver piirdub aga suulise hoiatusega.

50. minut. Damiano Quinteri lükkab vastase karistusalas palli Igor Morozovi jalge vahelt läbi, järgneb pealelöök võtab rikošeti ja läheb nurgalöögiks, millest midagi ohtlikku ei sünni. Korra on teisel poolajal vastase kasti jõudnud ja seal segadust külvanud ka Levadia meeskond.

Teine poolaeg alanud. Vahetusi kumbki meeskond ei teinud, Levadia juhib tänu Artur Rätteli kahele tabamusele 2:1. Tuletame meelde, et Levadia näol on tegemist karikakaitsjaga ning Nõmme Kalju teekond eelmises karikasarjas lõppes just kaotusega Levadiale. Toona oli tegu 1/16-finaaliga ning Levadia võitis penaltiseeria järel.

Esimene poolaeg lõppenud. Üleajal teenis Kalju nurgalöögi, kui Priit Pikker pidi Tanel Meltsi vingerdava tsenderduse üle väravalati upitama, aga kornerist midagi ohtlikku ei sündinud. Puhkama minnakse Levadia 2:1 eduseisul ning mängu staariks on mõlemad Levadia väravat löönud Artur Rättel. Noor ründaja on täna suurepärases hoos, tahtmist täis ja Kalju kaitseliini jaoks tõeline peavalu!

39. minut: Levadia asub 2:1 juhtima! Värava autoriks taaskord terve matsi jooksul silmapaistvalt tegutsenud Artur Rättel. Esmalt annab Rättel kena ristiväljasöödu paremasse äärde Janar Toometile, kes viib jõulise triblinguga kohvile kaks Kalju mängijat, annab tugeva ja madala tsenderduse, mille Rättel viiekastist väravasse suskab! Rättel on täna väga heas hoos!

37. minut: "Kuus kohtunikku ja ikka ei näe!" ahastab Ingemar Teever täiendava abikohtuniku Roomer Tarajevi suunas, kui Levadia kasuks ei määrata nurgalööki.

32. minut: Tanel Melts tõmbab selja tagant ragbivõttega murule kiirrünnakus olnud Artur Pika ning saab kollase kaardi. Järgneb karistuslöök, Marek Kaljumäe soorituse püüab Vitali Teleš. Mõni hetk tagasi sai näha Karutantsu (Tarmo "Karu" Neemelo" udupeened pallipuuted kolme Levadia mängija vahel, mis samaaegselt efektsed ja efektiivsed).

27. minut. Alo Bärengrub viigistab mänguseisu 1:1-le! Esmalt on Kaljul hea võimalus, kui karistusala joonelt pääseb löögile Gambia koondislane Yankuba Ceesay, ent Priit Pikker tõrjub palli üle otsajoone. Järgnenud nurgalöögi löövad Levadia kaitsjad uuesti äärele, kust Tanel Melts saadab järjekordse väga hea tsenderduse, mille Eesti koondislane Bärengrub peaga Levadia väravasse rammib. 1:1. Väga hea jalgpallimäng!

25. minut: Kalju parim võimalus! Tanel Melts annab paremalt äärelt ilusa tsenderduse ning Tarmo Neemelo upitab end Artjom Artjunin varjust välja ja pääseb kukkumise pealt parema jalaga löögile. Akrobaatiline sooritus, aga pall lendab üle värava.

21. minut: Levadia kapten Igor Morozov peatas reeglite vastaselt Damiano Quinteri, sai seeläbi ise vigastada ning pärast minutilist tohterdamist püsti tõustes väljus peakohtunik Kristo Tohveri taskust kollane kaart. Kaljul karistuslöök umbes 28 meetri kauguselt, ent Andres Koogas tabab müüri.

18. minut: Levadiale järjekordne karistuslöök - sedapuhku umbes 30 meetrit väravast - ning Kalju paneb neli meest müüri. Ei löö mitte Artjunin, vaid Teever, ent Teleš püüab üle müüri keerutatud palli hõlpsalt, sest löögis nappis jõudu. Levadia mängib tõesti väga isukalt. Paistab, et pärast laupäevast 0:2 kaotust Sillamäe Kalevile äratas Levadia üles.

14. minut: Levadia ohustab taas. Hiljuti Kaljuga 2 aasta võrra lepingut pikendanud väravavaht Vitali Teleši väljalöök on kehv, maandub Janar Toometi jalal, kes annab 35 meetrilt tuld ning Teleš peab end korralikult välja sirutama, et ristnurka teel olnud pall tõrjuda. Levadia peatreener Marko Kristal on sündmustega rahul, Kalju kolleeg Igor Prins kindlasti mitte.

13. minut: Levadia teenib karistuslöögi umbes 40 meetri kauguselt väravast, palli taha asub väga raske jalaga Artjom Artjunin - Eesti Politsei, see ei olnud vihje Artjunini harjumustele autoroolis - ja keevitab. Pall võtab rikošeti, ent jõuab täpselt Teleši sülle. Tegelikult oli 0:2 üpris lähedal.

8. minut: Artur Rättel viib Levadia 0:1 juhtima! Oliver Konsa kehv sööt äärel võimaldas Levadial söösta kontrasse ning Ingemar Teever ja Rättel olid kaks-üks ülekaalus. Teeveri õigeaegne sööt leidis Rätteli, kes pettis ühe kaitsja ära ning täpne löök alumisse nurka ei jätnud Vitali Telešile võimalust. Ilus värav noorelt ründajalt! 

Oti värskeid fotosid staadionilt saab vaadata meie Facebook'i lehelt!

Kohtumine algas: Esimese pealelöögi sooritab Kalju, kui pall kukub karistusalas kenasti Tarmo Neemelo jalale, tolle tugeva löögi tõrjub akrobaatilise hüppega Priit Pikker. Kalju rivistuse kohta selgitus: Neemelot toetab ründeliinis Damiano Quinteri ning äärepoolkaitses mängivad Oliver Konsa vasakul ja Tanel Melts paremal.

(16:29): Tänast kohtumist teenindavad teatavasti kuus kohtunikku ehk kasutatakse Meistrite ja Euroopa liigast meile tuttavaid väravataguseid vilemehi. Tähelepanek nr 1: kuigi väravatagused kohtunikud mängu ajal suurt ei liigu, teevad nad soojenduse pea- ja abikohtunikega kaasa samas kui neljas kohtunik seda ei tee. Tähelepanek nr 2: Nõmme Kalju meeskonna ülem Toomas Kaldma, endine üleliidulise kategooria jalgpallikohtunik, ajab, nagu alati, enne mängu kohtunikega veidi juttu. Sedapuhku täitis vestluskaaslase rolli täiendav abikohtunik Roomer Tarajev. 

Ott: "Levadia annab väravasuul võimaluse teisele numbrile Priit Pikkerile, kes 15. septembri mängus Kaljuga mängukeeldu kandnud esivahi Roman Šmiško asendamisega väga edukalt hakkama sai. Paremal äärel eelistatakse Janar Toometit Igor Subbotinile ning keskpoolkaitses on sedapuhku pingil Albert Taar, mis tähendab, et alustavad Marek Kaljumäe ja Ilja Antonov. Levadia ründepaariks on Ingemar Teever - Artur Rättel."

"Algkoosseisud ei ole 100% ootuspärased. Nõmme Kalju on pingile jätnud jaapanlasest töömesilase Hidetoshi Wakui ning kuigi protokollis on algkoosseisu kantud Ken Kallaste, oli tal soojenduse alguses enesetunne kehvaks läinud ning tehti vangerdus - Kallaste pingile, Jorge Rodrigues alustab. Samuti on pingil 15. septembri meistriliiga mängus Levadiaga võiduvärava löönud Sergei Terehhov, aga see on ootuspärane." 

ENNE MÄNGU:

"Sellistes mängudes puudub favoriit, mäng võib minna isegi penaltitele," kommenteeris tänast vastasseisu Kalju abitreener Fredo Getulio Aurelio.

"Nad oskavad mängida ning teevad seda väga hästi. Samas oskame ka meie mängida ning tahame homme tõestada, et oleme palliplatsil paremad. Oleme enesekindlad, et suudame järgmisesse ringi pääseda," lisas Kalju mängija George Cole.

Levadia abitreener Indrek Zelinski sõnul on karikasari Meistriliigas mõõna sattunud meeskonnale tõestamise hetk. "Mis saaks parem olla kui edukas esinemine tänavuse aasta meistri Nõmme Kalju vastu. Karika kaitsmiseks ja uuesti pea kohale tõstmiseks peame tegema maksimaalselt hea mängu ning Kalju alistama. Kõik mehed on mänguks valmis ja tahtmist täis."