AINULT ÜKS MEESKOND: Serblane Miroslav Radoman (keskmine kohtunik) surub pärast kolmesekundilist mängu Kadrioru staadionil kätt Šotimaa kaitsja Colin Calderwoodiga. Eesti meeskonda staadionil polnud. Foto: Lembit Peegel, Stanislav Moškov
Jalgpall
1. oktoober 2012, 07:23

Ärajäänud Eesti–Šoti mängu kohtunik: olin lõpuni kindel, et Eesti tuleb kohale (5)

16 aastat tagasi toimus Kadriorus jalgpalliajaloo pentsikumaid mänge Eesti–Šotimaa, kus platsile astus vaid külalismeeskond. Kohtumist vilistanud serblane Miroslav Radoman meenutab, miks nii juhtus ja toob lagedale kurioosumi paar seni teadmata tahku.

Radoman on 16aastase pausi järel Eestis tagasi, tegutsedes kohtunike vaatlejana U19 EM-valikturniiril. Täna on ta ametis sel samal Kadrioru staadionil, kus 16 aasta eest ainult Šotimaa koondisega platsile sammus, matši alanuks ja kolm sekundit hiljem ka lõppenuks vilistas.

Kui sageli selle mängu kohta küsitakse?

Praegu mitte eriti, aga aastate eest ikka päris palju, sest juhtum ise oli ju väga pentsik.

Kirjeldage palun, kuidas teie neid kahte päeva, 8. ja 9. oktoobrit mäletate?

Kui Šotimaa delegatsioon eelmisel õhtul kell 19 protesti esitas, läksin staadionile, kus veendusin, et olud on mõlema meeskonna jaoks võrdsed, aga jalgpalli jaoks halvad. Hommikul helistasin hotellist – mobiiltelefone ju veel ei olnud! – FIFAsse ja edastasin oma arvamuse. Sealt anti mulle soovitus talitada oma parema äranägemise järgi.

Seejärel toimus mängueelne ametlik koosolek, kus olid kohal mõlemad delegatsioonid. Otsustasin, et mäng peab algama kell 15 ja edastasin otsuse – see oli minu, mitte FIFA delegaadi (Jean-Marie Gantenbein – toim) otsus! – mõlemale jalgpalliliidule. Kahjuks ühele poolele see ei sobinud.

Kas teadsite juba tol hetkel, kui ütlesite Eesti poolele, et mäng peab algama kell 15, et nad ei tule kohale?

Eesti pool rääkis, et vahemaa hotelli ja staadioni vahel valmistab probleeme. Ent see kõik juhtus hommikul kell 10 ning sealt oli mänguni viis tundi aega. Oli ju võimalik õigeks ajaks staadionile jõuda!

Olin kindel, et Eesti tuleb. Üllatusin, miks nad ei soovi kell 15 mängida, sest pole ju vahet, kas mäng algab kell 15, 19 või 22.

Mis tunne teid valdas, kui sammusite väljakule vaid koos Šotimaa meeskonnaga?

Jalgpalli jaoks oli see väga kahetsusväärne sündmus. Minu meelest on see alati probleem, kui paremus selgitatakse laua taga, mitte jalgpalliväljakul. Hiljem otsust muudeti, aga tol hetkel oli mul väga kahju, et üks meeskond otsustas mitte väljakule tulla.

Olite tol hetkel kindel, et Eesti saab tehnilise kaotuse ja Šotimaa ilma mänguta 3:0 võidu?

Minu meelest oli too otsus tol hetkel õige. Hiljem, arvestades, et tegu oli mõlema meeskonna jaoks olulise kohtumisega ning seda, et FIFA austab alati ausa mängu põhimõtteid, võis eeldada teistsugust otsust.

Mida tundsite, kui kuulsite, et mäng peetakse Monacos uuesti?

Suurt rahulolu, et peetakse ikkagi 90minutiline täismäng.

11. veebruaril 1997 Monacos saite lõpuks vilistada tõelist Eesti–Šotimaa mängu. Tegu oli ainulaadse ja suurt tähelepanu pälvinud sündmusega, kas tundsite mingit erilist närvilisust?

Survet polnud, ei meeskondadelt ega ka kuskilt mujalt. Pinget aga jagus tõesti, sest lisaks kõigele muule vajasid mõlemad meeskonnad punkte. Mänguga oli seotud mitmeid uusi tehnilisi aspekte ning seetõttu sain enne seda FIFAlt väga põhjaliku koolituse. Viibisin Monacos kokku seitse päeva.

Kohtumine ise keeruline ei olnud. Mõlemad meeskonnad käitusid väga hästi, austasid kohtuniku otsuseid ja teineteist. Vahel juhtub nii, et väga tähtsas mängus probleeme ei esinegi.

Esmaspäeval lähete Kadrioru staadionile tagasi, kui olete kohtunike vaatleja Inglismaa– Ukraina U19 EM-valikmängul. Mis tunded teid valdavad?

Olles nüüd töötanud kahel väga heal Lilleküla staadionil peetud mängul kohtunike vaatlejana, arvan, et äkki minu 1996. aasta otsus aitas Eestis midagi muuta ja luua jalgpalli arendamiseks paremaid rajatisi. Edasiminek on igatahes väga suur.

***

Eesti–Šotimaa ärajäänud jalgpallimatš

* Mäng pidi toimuma 9. oktoobril kell 18.45. Neli päeva varem oli Eesti alistanud kodus 1:0 Valgevene, rohkete vigastustega Šotimaa saanud Riias raske 2:0 võidu Läti üle. Tabeliseis oli ootamatult pingeline ning Eestis valitsesid oma meeskonna suhtes esimest korda arvestatavad ootused.

* 8. oktoobri õhtul kinnitas FIFA delegaat Jean-Marie Gantenbein, et Kadrioru staadionile paigaldatud ajutine valgustus vastab nõuetele. Šotimaa asub peagi protestima ning äge suhtlus nende ja FIFA vahel päädib hommikuse otsusega tuua algusaeg 15.00 peale.

* Eesti pool keeldub mängust, viidates lühikesele etteteatamisele, mis muudab võimatuks turvanõuete täitmise, ei sobi keset teisipäeva tööl olevale publikule ega Kehtnas viibivale meeskonnale. Kell 15 vilistab Miroslav Radoman mängu alanuks ja lõppenuks. Kell 19 mõõdab sõltumatu komisjon Kadri-orus kunstvalgust, mis vastab FIFA nõuetele.

* Šotimaa lootus lihtsast kolmest võidupunktist ei täitu, sest pärast Eesti protesti määrab FIFA uue mängu, mis peetakse 11. veebruaril Monacos ja lõpeb 0:0 viigiga. Šotimaa jõuab valiksarjast seni viimast korda MMile, kus alagrupist edasi ei pääse.

* Kui Eesti poole versioonis on seni peamiseks antikangelaseks olnud Gantenbein, siis Radomani intervjuu toob päevavalgele uue tahu: otsuse mäng varasemaks tõsta tegi ikkagi tema, mitte Gantenbein.

* Nagu Radoman ise möönis, peatusid nii kohtunikud kui ka Šotimaa koondis (kõigi eelduste kohaselt ka delegaat Gantenbein) 1996. aastal Olümpia hotellis, sest rohkem sobivaid ööbimiskohti lihtsalt polevat olnud. Kindlasti hõlbustas see tõik oluliselt šotlaste lobitööd. Tänapäeval on täiesti välistatud, et A-koondiste valikmängu teenindavad ametnikud peatuvad meeskonnaga samas hotellis.