KEVADRÕÕM: 31. märts 2012, Tartu Kalev-Välk on just kaitsnud Eesti meistritiitlit. Täpselt pool aastat hiljem ollakse sootuks erinevas seisus. Foto: RENE KUNDLA (sportiv.ee)
Talisport
2. oktoober 2012, 06:57

Jäähoki Eesti moodi: meisterklubi tuli osalema meelitada

Ei juhtunud põrmugi ainult Riho Sooniku ajal: ehkki kodust jäähokielu veab uus peasekretär, hargnes meistrivõistluste hakatuseks taas lahti paras komejant. Tiitlikaitsja Tartu Kalev-Välk alustas kompromissina hooaega loobumiskaotusega.

Üleeile pidi Viiking Spordi meeskond Premia jäähallis võõrustama päevapealt pool aastat tagasi Eesti meistriks kroonitud Tartu Kalev-Välku. Viikingid olid kohal, kohtunikud ja muud asjapulgad kah, puudusid vaid kahe viimase hooaja tšempionid.

Miks?

"Võite mind süüdistada. Tunnistan: jäime hooajaks valmistumisega lihtsalt hiljaks," ütleb kullakaitsmist loobumiskaotusega alustanud taaralinlaste tiimi mänedžer Oleg Litvjakov.

Hind: ärajäänud mäng

Aga ei midagi uut siin Maarjamaa päikese all: ka Kalev-Välgu mullune avamäng sama Viiking Spordiga jäi ära, tõsi, toona vastasest johtuvalt. Vähe sellest: tunamullu reisis Kalev-Välk Kohtla-Järvele, kuid sealne Viru Sputnik keeldus jääle tulemast.

"Kahtlemata pole taoline olukord normaalne. Kohe üldse ei ole," tõdeb äsja Riho Sooniku mantlipärijana hokiliidu peasekretäriks saanud Meelis Laido.

Paradoksaalne, ent: tegelikult oli juba paar päeva varem teada, et kõnealune kohtumine jääb ära.

"Välgule tuli viimase hetkeni peale käia, et ta üldse meistrivõistlustel osaleks. Kuna varustus pole neil veel kohale jõudnud ja vastane polnud nõus mängu edasi lükkama, tuligi minna kompromissile: esimene kohtumine jääb ära, edaspidi lüüakse aga kaasa. See oli kokkuleppe hind. Teist väljapääsu enam polnud," selgitab Laido.

Hokiliit huvitab kõige vähem

Meistermeeskonna kauane eestvedaja Litvjakov ütleb, et tahtis kindlalt meistrivõistlustest loobuda, ent muutis kolmeteistkümnendal tunnil meelt.

"Hokiliidu pealekäimine huvitas mind seejuures kõige vähem. Meie elu ja tegevus ei sõltu neist vähimalgi määral, samuti ei näe ma seal mingeid sisulisi muutusi," teatas Litvjakov.

"Olen seda asja siin juba 20 aastat teinud. Olen väsinud, ei näe arengut. Ma ei ole mingi jumal, mõtlesin, et teen pausi," pihtis ta. "Aga poisid nii väga tahtsid ikkagi mängida. Lisaks jõudsin arusaamisele, et siinselt järelkasvult ei tohi võtta võimalust näha oma iidoleid mängimas."

Nii juhtuski, et Litvjakov tellis viimasel hetkel – või tegelikult mõistagi suure hilinemisega – kogu vajaliku partii varustust.

"Arvel on kirjas, et neljapäeval jõuab kogu kraam kohale. Eks näis. Igatahes olen lootusrikas, et pühapäevaks on kõik korras ja alustame hooaega," sõnas Litvjakov ning kinnitas, et finantskate on hooajale olemas.

Veidrused kuulsa mängu protokollis

Pidamata jäänud Viiking Spordi – Kalev-Välgu hokimängu juures ilmnes veel paar lõbusat seika.

Nimelt reedab pilk kohtumise elektroonilisse protokolli: külalismeeskonnast oli üks mängija, väravavaht Aleksandr Kolossov, justkui kohal; samuti tegutses teise joonekohtunikuna Igor Tšernõšovi ja Kaire Leedi kõrval härra või proua default referee.

"Kodumeeskond ja kolm kohtunikku olid jääl, ühtegi tartlast mitte. Litter pandi ka mängu – nagu mullugi samade meeskondade ärajäänud duellis. Aga väravavaht tuli protokolli lisada, sest ameeriklased polnud süsteemi loomisel ilmselt sellega lihtsalt arvestanud, et üks meeskond kohale ei tule. Teisiti mängu sisestada ei saanud," selgitas duelli sekretär ning üks Eesti juhtivaid hokitegelasi Ahti-Kullervo Jõgi.

Joonekohtunik Igor Hromov oli aga vähemalt eilseni default referee, sest "teda ei oldud uue mehena andmebaasi kantud".