FC Kuressaare ja Nõmme Kalju meeskonnad täna vahetult enne avavilet.Foto: Tairo Lutter
Jalgpall
9. oktoober 2012, 19:00
Vaata mängu parimaid hetki ja võidupidu galeriist!

OTSE SAAREMAALT: Kalju on Eesti jalgpallimeister! (7)

Nõmme Kalju kindlustas Saaremaal Eesti jalgpallimeistri tiitli, kui alistas Meistriliiga teisest voorust järelepeetud kohtumises FC Kuressaare 1:0.

Vaata mängu parimaid hetki ja võidupidu galeriist!

Kaljul on võimalus tiitel kindlustada kolm vooru enne hooaja lõppu, sest lähima jälitaja ees on hetkel 11 punktiline edu. Kuressaaret on sel hooajal võidetud kõigis kolmes mängus tulemustega 2:0, 6:1 ja 9:0. Õhtuleht on Kuressaares kohal koosseisus Ott Järvela ja Tairo Lutter ning vahendab kohtumist reaalajas.

Koosseisud. Kuressaare: Riido Reiman, Metsa, Viira, Pajunurm, Ilves, Gerasimov, Aljas, M. Rajaver (67. Tikerberi), Tikerberi, Könninge, Valmas. Kalju: Teleš, Kallaste, Bärengrub, Koogas, Rodrigues, Wakui, Puri, Konsa (83. Viikmäe), Melts (46. Terehhov), Jevdokimov (66. Quinteri), Neemelo.

OTSE!!! FC Kuressaare - Nõmme JK Kalju 0:1 (83. Viikmäe)

Mäng on läbi ja Nõmme Kalju Eesti meister 2012!

90 min: Kuressaare teenib kaks nurgalööki järjest, mis on mõlemad kuratlikult vindikad, ent Kalju saab nendega kaitses hakkama ja hoiab nüüd palli. Neil ei ole vaja väravat, neil on vaja lõpuvilet. 

87 min: Sedavõrd hiline tagasilöök paistab olevat Kuressaare tuimaks löönud. Tähelepanematus ühes momendis oli kõik, mida Kalju vajas. Quinteri tsenderdusel lubati kastis maha põrgata ning Viikmäe suras palli meetri pealt väravasse.

84 min: ... NING OMA ESIMESE PUUTEGA LÖÖB VIIKMÄE KALJU JUHTVÄRAVA!!! Kuldne vahetus, suurepärane Viikmäe! Aga vapralt võidelnud Kuressaarest on kahju.

83 min: Kalju teeb oma viimase vahetuse, kui Oliver Konsa asemel tuleb platsile Kristen Viikmäe... 

76 min: Ning Kurele avaneb võimalus! Vahetusmees Tikerberi pääseb Kalju karistusalas löögile, aga vasaku jala sooritus tuhiseb üle Teleši värava. 

75 min: Kuressaare kaitsetöösse hakkavad sisse lipsama väsimuse märgid. Jäädakse duellidesse veidi hiljaks, tehakse vigu - näiteks teenis Kalju äärelt päris ohtliku karistuslöögi - aga samas Kalju on aina suuremate jõududega rünnakul ning see annab Kurele lootust saata korda ime ja võtta meistrikandidaadi vastu võit, mis tagab neile meistriliigakoha hooajaks 2013.

70 min: Vahetused, Quinteri asendab poolaja alguses penaltiga eksinud Jevdokimovit ja Kurel tuleb välja Rajaver ning sisse Tikerberi. 20 minutit lahutab meid võimsast üllatusest. Kure, tuletame meelde, alistas kevadel 1:0 Tallinna Flora...

60 min: Kalju on penalti-eksimusest kergelt šokeeritud. Paistab, et meeste mõtteisse on jõudnud teadmine, et meistritiitel ei pruugigi täna nende omaks saada. Nüüd peab Kalju oma sisu näitama - 27 võitu on neil sel hooajal meistriliigas kirjas, täna on vaja 28. Kuressaare võtab ette aga hea kontra, kus Ilvesele läbisööt mängitakse. Kure mehe nina eest nopib palli väravast välja sööstnud Teleš. Väga huvitav jalgpallimäng! 

51 min: Kalju teenib segastel asjaoludel penalti, kui äärekohtunik Marek Lillmaa fikseerib karistusalas vea Tarmo Neemelo kasuks. Kuressaare on täiesti raevus, aga väravavaht Reimani panterlik robinsonaad tõrjub Jevdokimovi penalti ja seis on ikka 0:0. "Õiglus pääses võidule!" skandeerivad Kure fännid, kes ikka kohtuniku peale tigedad.

Teine poolaeg alanud! Kalju teeb vahetuse - Melts välja ja vanameister Sergei Terehhov platsile. Sarnaselt esimesele poolajale teenib Kalju hakatuseks paar nurgalööki, aga sarnaselt avapoolajale neist midagi liiga ohtlikku ei sünni.

Poolaeg läbi. Vastupidiselt ootustele pole tiitlipretendent Kuressaare kaitset murda suutnud. Ken Kallaste arvele jäi viimasel minutil Kalju üheksas suluseis. Läheme vaheajale. Pinevus tõuseb! 

40 min: Kalju ikka üritab, aga sellist mõnusat voolavust meistrikandidaadi mängus ei ole, vaid läbi kumab kangutatus. Kuressaaret pole säärase maneeriga seni murda õnnestunud ja hoopis saarlased saavad vasturünnakul ohtlikuks, kui löögile pääseb Gerasimov. 

35 min: Konsa suurepärane välisküljesööt ja Wakui pääseb Kure väravavahi Reimaniga silmitsi (suluseisu ei ole!), ent kollkipper sirutab käe välja ja lükkab palli jaapanlase jalalt ära. Suurepärane väravavahitöö!

30 min: Pool tundi mängitud, aga skoor avamata. Mäng hoopis teistsugune, kui siis, kui Kalju viimati Saaremaal käis. Toona asuti poolajaks 3:0 eduseisu ja võideti lõpuks 9:0. Löödi ka "Mis mõttes selline värav?". Kuressaare on tahtmist täis tõestada, et too tulemus oli juhus ja lõplike järelduste tegemiseks mittekõlbulik. Neemelo sööstu vastrase värava suunas peatab suluseisulipp.

25 min: Pärast Kalju järjekordset suluseisu tegi peatreener Prins kurja häält, aadressiks äärekohtunik. Aga tema ei ole süüdi, et Kalju ründajad ei suuda piisavalt kannatlikult tegutseda. Samas on ärevus ja üleüritamine igati mõistetavad, sest Suurele Eesmärgile ollakse ju niiiii lähedal. Kapten Bärengrub käratas just: "Kannatust, poisid!" Kuressaare võttis aga Gerasimovi läbi ette sümpaatse kontrarünnaku.

15 min: Kalju oodatult domineerib, aga kui välja arvata võimalus teisel minutil, kui Kuressaare kaitsjate hoogne spagaat blokeeris Neemelo pealelöögi, pole tõsist ohtu vastase väravale tekitatud. Jüri Jevdokimov lõi korra peaga üle. Kaljul on kirjas juba vähemalt neli suluseisu.

Kohtumine on alanud! Enne avavilet oli paariminutiline viivitus seoses katkise väravavõrguga. Esimesed liigutused annavad märku, et väljak on tõesti VÄGA pehme. Kalju teenib kahe minutiga kaks nurgalööki, aga Kure suudab need klaarida. 

16.29 "Tere tuhandetele jalgpallisõpradele siin Kuressaare linnastaadionil. Meil on hea meel teid tervitada, sest Kuressaare vormistab täna võiduga ära meistriliigasse püsimajäämise," lausub teadustaja Alver Kivi. Kõik õige, kui välja arvata, et pealtvaatajaid täitsa tuhandetes mõõta ei saa - no paar nulli jääb puudu! - ja Kuressaare võit on ebatõenäoline.

16.20 Ja nüüd ütleme kõik koos ilmataadile aitäh, et mäng ikka toimuda saab. Hommikul kella kuuest kümneni sadas Kuressaares räiget paduvihma ning kell 11 ehk viis ja pool tundi enne avavilet olid väljaku ääred veel vee all. Õnneks suurt midagi juurde pole sadanud ning platsi drenaaž on olnud piisav, et loike väljakul pole. Plats on aga paratamatult väga pehme. Kuressaare president Priit Penu märkis, et õnneks kuulub antud murukamar peagi üleskündmisele - Kuressaare staadion läheb peagi kapitaalremonti.

16.15 Õhtuleht on läbi tormi ja maru Kuressaarde jõudnud. Hetkel ei saja ja pilvede vahelt näeb isegi päikest. Kell 13.30 Virtsust Kuivastusse siirdunud praamil olid nii Kuressaare meeskond (ostsid in corpore puhvetist praadi) kui ka Kalju fännid (ostsid puhvetist õlut). Mäng, mis võib otsustada Eesti jalgpalli meistritiitli anno 2012, algab 15 minuti pärast.