PALJUNÄINUD DUO: Rein Pill ja Konstantinos võistlustules. Foto: Mati Hiis
Sport | Muud alad
10. oktoober 2012, 06:59

Kahe vanahärra takistussõit (1)

Rein Pill taltsutab 14aastast täkku Konstantinost

51aastane Rein Pill ja 14ne täkk Konstantinos on koos takistusi ületanud pool aastat. Kaugemaid plaane Eesti tänane tuntuim ratsutaja täiesti omalaadse hobusega siiski ei tee.

Ehkki Rein Pillil on turjal 51 eluaastat, millest ligi 40 on möödunud hobuste maailmas, tunnistab kogenud ratsanik: "Konstantinos on täitsa omamoodi. Ehituselt ehtne täkk, iseloomult väga hea, aga suust raskevõitu."

Võhik ei mõista: mida taoline määratlus ühe kauni looma puhul küll tähendama peaks?

"Ta kipub suurt kaela sageli ette kiskuma ja suulisega mängima. Teeb siis soojendusel muudkui klõkk-klõkk-klõkk – nii on teda kohati päris keeruline juhtida," kirjeldab Pill muigelsui.

"Kuna tal on kombeks end kallutada veidi alla vasakule, siis pean ratset tugevamini hoidma ja omakorda paremale sikutama. Soojendusel saab hakkama, aga parkuuris on vaja tegelda muude probleemidega ja kiiret aega sõita on nõnda keeruline."

"Tipphobune ta ei ole."

Pill ütleb, et muidu on Konstantinos "ehituselt ehtne täkk ja iseloomult väga hea." "Ta ei karda midagi ega vahi lihtsalt ringi. Aga temaga tuleb ikka sõita, päris niisama ta ei hüppa," sõnab Pill.

Pilli ja juba 14aastase Konstantinos KS-i teed ristusid kevadel. "Juhuse värk," kirjeldab Pill. "Konstantinose omanik on mu vana tuttav soomlasest hobusekasvataja. Ütles, et kaks kuud pole temaga keegi võistelnud ja tahab teda maha müüa." Pill tõi uue sõbra Hollandi tallist enda Belgia omasse. Ja selgus: vanameister klapib Konstantinosega paremini kui eelmine perenaine, nooruke soomlanna Anna-Julia Kontio. Suvel tuldi üheskoos Ruilasse.

"Ta on päris korralikke radu puhtalt sõitnud," kiidab Pill. Nimetades Konstantinost hetkel oma kindlaks esinumbriks, ei hakka paljunäinud ratsanik siiski õhulosse maalima.

"Maailma tipphobune ta ei ole, see on selge. Lisaks saab peagi 15aastaseks," toob Pill välja miinuspoole. "Võistleme paari nädala pärast Helsingis ära, siis vaatame, mis edasi saab. Omanikud on seni rahul, aga mul endal on mitu poole nooremat looma kasvamas."

Esimesed tõrkumised

Kui Pill mainib Konstantinost iseloomustades, et ta julgeb hüpata ega tõrgu ning sülitab seejuures kolm korda üle õla, siis äsjane Tallinn International Horse Show tutvustas looma teist palet. (Muide, Konstantinos oli võistluse eakaim hobune).

Ta peatus enne takistust nii reedel ("See oli minu käes esimest korda.") kui ka pühapäevase põhivõistluse ümberhüpetel, kus Pill piirdus suuresti seetõttu 11 karistuspunkti ja 11. kohaga.