Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
17. oktoober 2012, 06:57

KOMMENTAAR | Kas hämara taustaga Seli sobib olümpiakomitee presidendiks? (11)

60 toetushäälega Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendikandidaadiks kinnitatud Neinar Seli saatis möödunud reedel esimese kommentaari Õhtulehele e-posti vahendusel.

Juba tema kolmas lause oli mõtlemapanev. "Usun ka spordiajakirjanike professionaalsusesse liba- ja poriteemasid vältida," kirjutas Seli.

Milleks selline provokatsioon, kui midagi karta pole?

Siinkohal kordan mõttekäiku, mille panin kirja paar aastat tagasi: kui kõik valgustkartvad teod, mis on meedias Seli kohta avaldatud, vastaks tõele, peaks ta istuma Tartu vanglas, mitte pürgima olümpiakomitee presidendiks.

Kuid suure haardega ärimeest pole süüdi mõistetud ja ta müttab kodumaal endise hooga.

Paraku on viimased sündmused Selile ja tema mõttekaaslastele jälle halba valgust heitnud. "Leian, et konkurents EOK juhi valimistel oleks tulnud Eesti spordile kasuks, samas võib sellest välja lugeda ka toetust olemasolevale süsteemile," avaldas Seli vastuolulise mõtte, kui tema konkurendi Madis Kallase üks vajalik toetushääl kuulutati õigus-tühiseks.

Ka EOK bossi ametitoolilt lahkuv Mart Siimann kiirustas kinnitama, et Kallas on mängust väljas. Nüüd on mull õnneks lõhkenud ja enam pole lootust, et valimispäeval panevad kõik õla alla Selile. Kuigi selline Brežnevi ajastule omane soovunelm tiirutab mõnegi vanameelse ametniku peas.

Lugedes Postimehest killukesi Seli plaanidest EOK presidendina, tekkis mõte, et kui ta suudaks eesmärgid – paisutaks eelarve kaks korda suuremaks ja loovutaks palga noorsportlastele – ellu viia, oleks ta küll tubli.

Ent Seli puhul jääb õhku rippuma küsimus, kas hämara taustaga inimene sobib nii väärikale ametipostile?

Muidugi leiab laiast maailmast näiteid, et veel rohkem end kompromiteerinud mehed on tegutsenud mainekamates rollides. Bill Clinton jätkas USA presidendina, ehkki oli hõõguva sigariga Monica Lewinsky vaagnapiirkonnas toimetanud ja seemnevedeliku piiga kleidile pursanud.

Kui mõelda EOK presidendirallit alustanud Seli konkurentidele, siis olümpiavõitja Mait Riismani läbikukkumine oli aimatav, sest tema tagala jäi päris nõrgaks, tiimis tõmbas traagelniite kurikuulus judoka Indrek Pertelson.

Mis puudutab Kallast, siis endine kümnevõistleja on jätnud sümpaatse mulje. Kuid tema läbimurre saaks toimuda vaid juhul, kui ligi nelikümmend talveunne suigatanud hääleõiguslikku organisatsiooni või isikut toetaks noort saarlast ja mõni Seli jünger teeks otsustaval päeval kannapöörde.