ÜKSMEEL: Pealik Rüütli ja mängija Vassiljev pidasid vajalikuks poolvigane liider Andorras võitlusväljale saata. Foto: Mati Hiis
Jalgpall
19. oktoober 2012, 07:00

TARMO RÜÜTLI: "Kostja sooritas kergemat sorti kangelasteo." (9)

Miks Konstantin Vassiljevi püss ei paugu? Sest ta mängis vaat et ühe jalaga!

Mis on juhtunud meie vutikangelase Kostjaga? Miks ta enam väravaid ei löö? Enamgi veel: miks ta üldse peale ei löö? Vastus on teie ees: Konstantin Vassiljev mängis viimastes koondiselahingutes reievalu trotsides.

"Kõik need, kes on otsustanud nüüd Kostja suhtes kriitilised olla, arvestagu: tegelikult sooritas ta kergemat sorti kangelasteo. Eks meil oli ka teda väga vaja, aga ta ise väga tahtis mängida. Müts maha mehe ees," ütleb Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli meeskonna liidri kohta.

Kriitikud on seni elanud üsna pimeduses ega tea ilmselt, et Eesti mullu vaat et üksipäini EMi play-offi löönud sangar on kurnatud ja võitleb valuga. Vaid mõni üksik ehk märkas: Kostja jalga "kaunistas" teip.

"Paremat jalga sisuliselt kasutada ei saanud."

"Tegemist on selge ülekoormusega, mis mõjub juba tegelikult paljudele lihastele," ütleb Eesti koondise tohter Kaspar Rõivassepp konkreetselt. "Sisuliselt on ju see aasta tema karjääris võrreldes senise midagi täiesti uut: mängutempo, koormused ja pinge Venemaal on Sloveeniaga võrreldes hoopis teised. Sugugi vähetähtsad pole pidevad pinnasevahetused – Amkar mängib ja harjutab kunstmurul, treeningplatsi kate on seejuures kolm aastat vana. See kõik mõjub."

Viimase põntsu sai Vassiljev Eesti – Ungari mängu avapoolajal, venitades reie lähendajalihast. Rõivassepa sõnul polnud juhtunu eriline üllatus, sest "too lihas oli tal juba varem väga pinges".

"Teine poolaeg Ungari vastu tuli läbi valu, aga pidasin kuidagi vastu. Andorras andsin kõik, mis mul anda oli, pingutasin tõesti kõigest väest kuni lõpuni, aga paremat jalga sisuliselt kasutada ei saanud. Peale- ja nurgalöögid jäid näiteks ära," kirjeldas Vassiljev.

Treenerkond Rüütli juhtimisel paigutas meeskonna aju alumiseks poolkaitsjaks, lootuses, et nii tekib tal rohkem vaba ruumi mänguniitide traageldamiseks kui ülerahvastatud alal vastase karistusala läheduses.

"Sain selged juhised, mida mult ses olukorras oodatakse. Kõige parem päev muidugi polnud, aga enam-vähem sain ehk hakkama," hindas Vassiljev.

Ta ei salanud: samuti vigastatud kälimees Aleksandr Dmitrijevist on ta viimastes heitlustes tundnud tohutust puudust.

"Sanja on meie koondisele ülioluline lüli ja tema puudumine mõjutab kvaliteeti oluliselt. Ja muidugi: me mõistame teineteist ja meie vahel on rollid suurepäraselt jagatud," tähtsustas Vassiljev.

Tahab meeletult, aga on tühjaks pigistatud sidrun

Alles eile õhtul Permi Amkari treeningutega taasliitunud poolkaitsja ei osanud veel öelda, kas klubis paigutatakse ta nüüd puhkerežiimile, varumeheks või usaldatakse jätkuvalt põhirivistusse.

Rõivassepp aga tõdes, et ideaalmaailmas vajaks Vassiljev viivitamatult puhkust. "Ta tahab hirmsasti end pidevalt tõestada, aga ta keha on kui tühjaks pigistatud sidrun. Venemaal on puhkepausini kaks kuud aega – loodame, et ta peab selle aja vastu. Seejärel on lootus, et uueks hooajaks on ta lihased juba taolise koormusega paremini kohanenud."

Amkari järgmine liigamäng on pühapäeval, kui võõrustatakse kolmandal kohal asuvat Groznõi Tereki meeskonda.