MAITSEV KRAAM: Vähk on Maine’i osariigi traditsiooniline toit ning jalgpallur Liis Emajõe kinnitab, et sõralise nahkapistmise vastu pole temalgi midagi. Foto: Erakogu
Jalgpall
6. november 2012, 06:57

Jalgpallur Liis Emajõe mängib ja õpib keset Ameerika unistust (2)

Tugevad mängud, suurepärased tingimused, professionaalsed taustajõud, mõistvad õppejõud – pole ime, et Eesti koondislane Liis Emajõe räägib Maine’i Ülikoolist ülivõrdes. Ise tuleb vaid õppida ja jalgpalli mängida. Ning täpselt seda Liis teha tahabki.

Mõte USAsse pürgida sigines Emajõe pähe mullu sügisel. Ta läks plaaniga Eesti naiste koondise peatreeneri, inglase Keith Boanas’i jutule, kes juhatas ta edasi üliõpilaste vahendamisega tegelevasse organisatsiooni CS USA, mis tutvustas Eesti rahvusnaiskonna ääreründajat Maine’i Ülikoolile.

"Koondisekogemusega mängijad on USAs üldiselt väga hinnas," selgitab ülikoolilt täisstipendiumi – tasuta õpinguid ja elamine, lisaks söögiraha – pälvinud Emajõe. Tallinna Ülikoolis kaks aastat kehakultuuri tudeerinud neiu asus Maine’is teisel kursusel õppima õpetamise ja treenimise eriala (teaching-coaching).

"Kui TÜs oli palju aineid, mille üheks osaks praktika, siis Maine’is pööratakse palju tähelepanu psühholoogilisele poolele. Näiteks õpin, kuidas saada hakkama vigastatud sportlaste või erivajadustega lastega. Väike proovikivi on minu jaoks ka inglise keeles õppimine, ent sisseelamine on kulgenud kenasti, sest ameeriklased on tõesti väga abivalmid ja sõbralikud inimesed.

Aga jalgpalli ja õppimise ühitamine pole probleem. Rohkem aega võtab õppimine, ent sport on ülikooli jaoks väga tähtis ja õppejõud vastutulelikud. Aegasid mugandatakse, et need mitmepäevaste võistlusreisidega ühtiksid. Kui tuleb loengust puududa, siis aitavad õppejõud uuesti järje peale," kiidab neiu Maine’i Ülikooli õppekorraldust. "Sportlasi hinnatakse ja neile tullakse vastu."

Samas on USA üliõpilasspordi kindel reegel, et õppimine peab korras olema ning Emajõe sel rindel endale tagasiandmisi ei luba. Kuna jalgpallistipendium kestab kolm aastat – üliõpilasliigades tohib mängida kuni viis aastat pärast keskkooli lõpetamist – soovib Emajõe selle jooksul lisaks bakalaureusekraadi omandamisele teha algust ka magistri-õpingutega. "Maine’is avanenud võimalus on minu jaoks nii tähtis, et pean selle maksimaalselt ära kasutama."

Hooaeg kestab vaid 3 kuud

Maine’i Ülikooli jalgpallinaiskond mängib USA üliõpilasspordi ühenduse (NCAA) kõrgeimas liigas, mille hooaeg algab augustist ja lõpeb oktoobris. Naiskond peab 20 mängu (8 konverentsikaaslastega, 12 teistega). Konverentsi edukamad pääsevad play-off’i, mille võitja pääseb üleriigilisele finaalturniirile.

Maine sai tänavu konverentsis teise koha, ent kaotas poolfinaalis 1:2 Stony Brook’ile. Liis Emajõel jäi too mäng kahjuks vahele, sest varasemas kohtumises kukkus ta nii õnnetult, et küünarnukk vajas operatsiooni ja kipsi.

"Operatsioon õnnestus hästi ja kolme kuu pärast peaksin jalgpalli juures tagasi olema. Mul on veel ees kaks hooaega, mille jooksul sooviks konverentsi võidu kindlasti ära võtta. Tänavu tuli naiskonda üheksa uut mängijat, lahkujaid on vaid kaks. Järgmisel aastal on meil head väljavaated," märgib Maine’i eest tänavu 14 mängus 2 väravat löönu.

Jalgpallur Liis Emajõe

Sündinud: 21. augustil 1991 Põltsamaal

Klubikarjäär: 2008–09 Põlva Lootos, 2010–12 Tallinna Flora, 2012–... Maine’i ülikool.

Koondisekarjäär: 29 mängu, 2 väravat.

Debüüt 25. juulil 2008 Läti vastu.

Muu: Eesti parim noor naisjalgpallur 2010, tänavu debüteeris Eesti koondises õde Riin Emajõe.