ÕIGE SAMM: Kui Eestis tuleks Kaisa Pajusalul talvel tõmmata ergomeetrit, siis Uus-Meremaal saab ta mõnuga vett mõõta. Foto: Rein Kilk
Sõudmine
10. november 2012, 08:00

OOTUSÄREV PAJUSALU: "Muutusteks on õige aeg!" (1)

Raske on tugevaks saada üksi treenides. Tänavu sõudmise EMilt pronksi võitnud Kaisa Pajusalu otsustas ulguda koos huntidega: jaanuaris pakib ta asjad ja sõidab Uus-Meremaale, kus saab kahe kuu jooksul iga päev mõõtu võtta maailma tippudelt.

Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults leppis Uus-Meremaa alaliidu tippspordi juhi Alan Cotteriga kokku, et Pajusalu kolib maalilise Karapiro järve ääres asuvasse keskusesse jaanuari lõpus ning läheb sealt otse märtsi teises pooles toimuvale hooaja esimesele MK-etapile. "Vastu nad ideele polnud. Kaisale on see kindlasti vajalik kogemus, mis aitab rutiinist välja tulla," usub Tults.

Eestis harjutas ihuüksi

Kangesti Londoni olümpiale kippunud, kuid joone alla jäänud Pajusalu, kes leidis lohutust septembris võidetud EM-medalist, on sama meelt. "Eks neid mõtteid ole ka varem liikunud, kuid praegu on muutusteks õige aeg!" vaatab 23aastane noor naine tulevikku optimistlikult ja ootusärevalt. "Üks tsükkel sai läbi, paras aeg muutusi proovida. Nagu ütles Gerd Kanteri endine tiimi juht Raul Rebane: enamik olümpiamedali võitjaid ei suuda saavutust korrata, kuna proovivad teist ja kolmandat medalit püüda sama moodi. Arenemiseks tuleb muutuda."

Pajusalu kinnitab, et otsuse kiitis heaks ka ta Pärnu-treener Ulvi Lutoškin: "Eks Eesti treenerid saavad muutuste vajalikkusest aru, vaheldus tuleb kasuks."

Kirjutab kaugel maal valmis ülikooli lõputööd

Piiga jaoks on välismaalt tugevate treeningkaaslaste otsimine hädavajalik, sest Eestis on ta sookaaslastest pikalt üle ja viimasel ajal on Tartus pidanud tihti ihuüksi harjutama. Nüüd liitub aga tugeva Uus-Meremaa koondise paarisaerulise grupiga, mille nimekas liider Emma Twigg sai Londonis viienda koha ja sülitas tuld ja tõrva. Sama koha teenis ka kahepaat.

Mõistagi pole välismaal elamine-harjutamine odav lõbu, sõudja panustab projekti oma ettevalmistuse raha (2010. aastal Eesti parimaks noorsportlaseks valitud Pajusalu saab A. Le Coqilt viie aasta jooksul 64 000 eurot), otsitakse ka lisasponsoreid. Kahekuuline kodumaalt äraolek ei tohiks segada ka sportlase soovi kevadel Eesti Maaülikoolis ära lõpetada põllumajanduse eriala: "Katsun jaanuariks muud asjad ära teha, siis jääb vaid lõputöö."