Eesti saalihokikoondise väravavaht Jarkko Saastamoinen, meeskonna üks väliseestlasi. Foto: IFF
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
22. november 2012, 07:01

Kas Eesti-Rootsi-Soome-Šveitsi sulam toob saalihoki MMilt medali? (6)

"Eesti meeskond mängib eesti-rootsi-soome-šveitsi-saalihokit," kirjeldab rahvuskoondise soomlasest peatreener Jari-Petri Anttila järgmisel nädalal algava MM-finaalturniiri eel oma meeskonna mängustiili. Iseärase sulami toel minnakse püüdma medalit, millest kahe aasta eest ootamatult vähe puudu jäi.

2010. aasta MMi veerandfinaali Tšehhi vastu juhtis Eesti veel kaks minutit enne normaalaja lõppu, ent tšehhid suutsid viigistada. Lisaaja lõpuhetkedel tabas Eesti posti, kust pall välja põrkas. Järgnenud karistusvisete seeria kaotati. Käest libises elu võimalus pääseda medalimängudele.

Pühapäeval, 1. detsembril algava MM-finaalturniiril üritatakse uuesti, ent teekond on krobelisem. Saalihoki on sedavõrd noor spordiala – esimene MM mängiti 1996. aastal –, et ettearvamatust jagub rahvusvahelistele võistlustele napilt. Eesti kuulub MMil sedapuhku ühte alagruppi Singapuri, Slovakkia ja korraldaja Šveitsiga. Esimesest kahest vastasest saadakse eeldatavasti jagu ning mäng Šveitsiga otsustab, kes saab A-alagrupis esimese, kes teise koha.

2008. aasta MMi avamängus kaotas Eesti Šveitsile vaid ühe väravaga ning kui tahetakse vältida veerandfinaali viiekordse maailmameistri Rootsiga (B-alagrupi kindel soosik), kelle vastu võimalused lihtsalt puuduvad, on vaja oma alagrupp võita (loe: Šveitsi võita). "Veerandfinaalikoht on Eesti miinimumeesmärk. Et sealt edasi pääseda, peame lõhkama üllatuspommi, sest keegi ei usu reaalselt, et suudame poolfinaali jõuda," märkis Anttila Soome meediale antud intervjuus.

Miks nimetab Anttila meeskonda aga Eesti-Rootsi-Soome-Šveitsi sulamiks? Sest lisaks kodumaal üles kasvanud meestele kuulub tiimi ka Soomes ja Rootsis mängijaks sirgunud väliseestlasi, kellest mitmed on praegu või varem mänginud Šveitsi kõrgliigas. Rootsi, Soome ja Šveits on aga maailma kolm edukaimat saalihokiriiki.