Foto: Tairo Lutter
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
1. detsember 2012, 07:59
Vaata galeriid!

Jane Salumäe: "See aasta on mu elus üks nukramaid!" (40)

Hispaanias elava legendaarse pikamaajooksja abielu triivis karile, tagatipuks mattis ta venna ja jäi ilma lemmikkoerast

"Kõik tuttavad ütlevad, et ma ei näita välja, mida olen üle elanud," räägib Madridis elav Eesti kõigi aegade parim naismaratoonar Jane Salumäe, keda on tänavu tabanud kolm ränka tagasilööki – abielu purunemine ning venna ja lemmiklooma surm.

Saatuselööke vapralt talunud Jane istub Tallinna kesklinnas hubases kohvikus ning jutustab üksnes talle omase siirusega karmidest üleelamistest.

"See aasta on mu elus üks nukramaid! Kuu aega on jäänud, ei tea, mis veel juhtub," lausub Jane ja ohkab südantlõhestavalt.

Töötab ikkagi koos endise abikaasaga

Jaanuaris lõppes ootamatult Jane abielu Hispaania jalgpallikoondises lausa asendamatuks füsioterapeudiks tõusnud Raul Martinez Rodrigueziga.

"Ma ei oleks seda küll iial uskunud," sõnab 44aastane eestlanna. "Elasime kaksteist aastat nii hästi! Tülisid polnud."

Ometi on lahkuläinud paari suhted praegugi üllatavalt head. Küllap tundub järgmine fakt paljudele uskumatu – Jane jätkab tööd ühiselt loodud füsioteraapia- ja taastumiskeskuses koos Rauliga.

"Töökaaslased ütlevad: "Müts maha su ees, Jane! Me ei saa aru, kuidas sa seda suudad," avaldab ta. "Kuid nii käitudes teen endale üksnes head. Mossitamine ei annaks midagi. Loomulikult on see kõik tulnud tänu elutarkusele."

Samas tunnistab Jane, et lahkuminek, mille nüansid jäävad igavesti vaid tema ja Rauli teada, tegi alguses väga haiget.

"Võtsin kõvasti alla," märgib niigi piitspeenike Jane. Esimest korda kogu jutuajamise vältel tuleb tema huultele kerge muie. "Käisin ringi nagu kondibukett. Stress oli meeletu," lisab ta.

Jane on mõelnud, mida ta valesti tegi. "Kui ma Hispaaniasse läksin, oli mu mees juba edukas," arutleb ta. "Hakkasin Rauli toetama ja unustasin iseenda ära. See oli suur viga. Tuleb endale elada."

Jane mõistis kiiresti, et jääb Madridi, kus tema juured on juba sügaval sees. "Mu elu on Hispaaniale rajatud. Eestisse tagasitulek oleks raske, peaksin siin peaaegu nullist alustama," tõdeb ta.

Kui Jane hakkas tagasilöögist juba natuke üle saama, haigestus üks tema lemmikkutsudest ja perenaine lasi neljajalgse sõbra raske südamega magama panna. Praegu on tal kaks jack russell’it – Jeffers ja Ramaya.

Väike päikesekiir saabus Jane ellu jälle siis, kui tal tekkisid lähedased suhted hispaanlase Davidiga, keda Eesti maratoni ja poolmaratoni rekordiomanik vabal ajal treenib.

Kirjutas endast väga avameelse raamatu

Paraku selgus oktoobri lõpus, et Jane tänavune kannatustekarikas polnud veel täis saanud. Vend Meelise surm tekitas tema hinge haavad, mis parimal juhul paranevad aastatega.

"Ootamatu surm," räägib Jane 49aastase venna lahkumisest, pisar silmanurgas. "Ta viidi intensiivravi osakonda, kus ta siitilmast lahkuski. Mulle ei jõua see kõik ikka kohale. Meelis oli mu kõige lähedasem inimene, ta pidi jaanuaris jälle Hispaaniasse tulema. Õnneks on mul veel ka teine tore vend."

Jane sõnul käis vend iga aasta tal Madridis külas. "Meelis oli töörabaja. Juhtunule mõeldes tekib mul vahel nii suur masendus, et ei suuda end isegi jooksmiseks kokku võtta. Rasketel aegadel on mulle toeks olnud David. Üksi oleks tunduvalt keerulisem kurbade mälestustega toime tulla."

Pärast lahkuminekut Raulist otsustas Jane oma värvikast spordi- ja eluteest raamatu kirjutada. Eile esitles ta koos Tiina Väljastega kõvade kaantega teost "Jane Salumäe. Agulist maailmaareenile", mis peaks kõigile põnevat lugemist pakkuma.

Jane Salumäe

Sündinud: 17.01.1968 Tallinnas.

Kordaminekuid maratonijooksus: 2002. aasta Euroopa meistrivõistlustel 4., 1995. aasta MMil 14. koht. Võitnud Carpi (1995), Rooma (1997), Torino (1997), Brisbane’i (1998), Monte Carlo (1998), Los Angelese (2001) ja Viini (2002) maratoni.

Eesti rekordid: poolmaraton 1:10.10, maraton 2:27.04.