Foto: Stanislav Moškov
Ujumine
4. detsember 2012, 07:01

Korvpalluriverega sündinud poisist ujumislootuseks (1)

Väikse poisina sattus Ralf Tribuntsov basseinis õnnetusse, mis reeglina tekitab inimesel suure veekartuse. Ometi on meie loo peategelane sirgunud Eesti ujumislootuseks, kes murdis äsja EMil kaks korda poolfinaali.

Taanis sündinud ja viis aastat koos korvpallitreenerist isa Raivo ning ema Piretiga seal elanud Ralfi sõnul on dramaatiline vahejuhtum üks väheseid asju, mida ta sellest perioodist üldse mäletab.

"Järsku läks bassein sügavaks, tõmbasin vett kurku ja hakkasin köhima. Võõras mees tõttas appi. Kuid siis tulid juba joostes ka minu vanemad," meenutab Ralf õnneliku lõpuga õnnetust.

Korvpalliväljakul oleks katki murtud

Pärast Eestisse tulekut läks viiene Ralf ujumist õppima. "Mõistsin, et vett ei tohi karta ja sain aru sellestki, et ujumisoskus on elus vajalik," lausub Rakverest pärit 18aastane sportlane. "Ema ütles: "Kui ujumise selgeks saad, siis võtame su trennist ära!" Aga ujun siiani," lisab ta muigamisi.

Nüüdseks 198 sentimeetri pikkune Ralf proovis ühe nädala isa juhendamisel ka korvpalli mängida, kuid sinasõprust selle alaga ei tekkinud.

"Minu kehaehitusega mehed murtakse kohe puruks, mul pole ka piisavalt head koordinatsiooni," annab endale karmi hinnangu Ralf, kelle noorem vend Raimond mängib korvpalli Tarvas Andres Sõbra juhendamisel.

Esimesed ujumistreeningud kujunesid Ralfile samuti katsumusterohketeks. "Olin väga kõhn ja mul oli alati külm, pidin termosest teed jooma," pajatab ta. "Kui vahel haigeks jäin, siis trenni tagasi tulles oli hea olla."

Gunnar Tõnningu rühmas harjutanud Ralf tunnistab, et algul oskas ta iga pisiasja muuta põhjuseks, miks treenimisest loobuda. "Kord tegin suure draama sellest, kui üks poiss läks jooksu ajal möödudes mulle natuke pihta," avaldab Ralf, kes nimetab Tõnningut väga heaks treeneriks, kellega ta siiani koostööd teeb.

Ent elu karastas. Murranguliseks sündmuseks peab Ralf pärast kaheksanda klassi lõpetamist Tallinna Audentesesse minekut.

"Arvan, et Rakveres löönuksin ujumisele käega," sõnab ta. "Kui oleksin sinna jäänud, pidanuks trenni minekuks tõusma hommikul kell viis. See kurnanuks ära. Muidugi, inimene harjub kõigega. Aga Audentes oli supervalik!"

Tallinnas on Ralf treener Siiri Põlluveeri näpunäidete järgi liikunud lausa seitsmepenikoormasaabastega. "Mulle sobis, et grupis olid tugevamad poisid ees, näiteks Fred Karu," arutleb Ralf. "Tallinna meistrivõistlustel ujusin 100 m selili 1.03ga. Karule küll kaotasin, kuid hüppasin rõõmust – isiklik rekord!"

Klassikaaslaste mõnus vastuvõtt

Suur läbilöök saabus hiljutisel täiskasvanute lühiraja EMil, kui Ralf jõudis nii 50 m kui ka 100 m kroolis poolfinaali ning püstitas kokku kuus Eesti juunioride rekordit. "EMil läks uskumatult hästi. Paljud on öelnud, et head tulemused tulid emotsiooni pealt. Kuid ainult sellest ei piisa, olin EMiks korralikult valmistunud."

Kui Ralf EMilt koju jõudis, tervitasid teda hilisel õhtutunnil Tallinna lennujaamas nii vanemad kui ka klassikaaslased.

"Klassivendade- ja õdede poolt meeldiv üllatus, mida tahaksin uuesti kogeda. Täpselt samamoodi soovin kogeda tunnet, mis valdas mind poolfinaali jõudes. See oli vägev! Loodetavasti saabun kunagi medaliga!"

Ralf ei oska veel öelda, kas tema trumpalaks võiks kujuneda krooli- või selilidistantsid või hoopis kompleksujumine. "Tahan kõike proovida, mida rohkem alasid, seda suuremad on võimalused," nendib ta. "Konnaujumine on mul kõige nõrgem, sellega tuleb tööd teha."

Tõenäoliselt jätkab Ralf tippupürgimist sügisel USAs, kaalukausil on ka Taani. "USAs on plusse rohkem," mõtiskleb ta. "Võtsin ise ühendust Auburni ülikooliga. Sain vastuse, et nende ülikoolis on õppinud üks Eesti inimene (Jana Kolukanova – toim), kes jättis väga positiivse mulje."

Tribuntsovi treeneritel ja perel hiilgav koostöö

Eesti ujumislootuse Ralf Tribuntsovi esimene treener Gunnar Tõnning ja praegune juhendaja Siiri Põlluveer teevad sportlase eduka käekäigu huvides siiani koostööd.

"Mitu korda on küsitud, miks ma Ralfi ära andsin," räägib Tõnning. "Olen kõigile ausalt öelnud, et Audenteses on palju paremad tingimused kui Rakveres. Pealegi tunnen Siirit juba ammu, meil on väga hea klapp."

Tõnningu sõnul oli kohe näha, et Tribuntsovist saab edukas ujuja. "Kolmandas klassis ta korra ütles: mul on juba nii palju medaleid, et enam ei viitsi," märgib Tõnning naerdes. Ent lisab tõsiselt: "Ralfi puhul on kõik võimalik. Tuleb teha õigeid otsuseid, vaadata, kus enne Rio de Janeiro olümpiat treenida."

Põlluveer nimetab koostööd Tribuntsoviga meeldivaks. "Ralf on siiras noormees, kes pole Audentese perioodil teinud ühtegi sigadust," avaldab treener. "Mul vedas selles mõttes, et ta tuli rühma parimas eas, kui toimub nii füüsiline kui ka vaimne areng."

Õpilase vägevat edasiminekut seostab Põlluveer ka tugeva grupiga, kuhu meie tagala paremikust kuuluvad Andri Aedma, Martin Allikvee, Fred Karu, Laura Tolmats, Gerda Pak ja mitmed teised, ning korralikult paika pandud treeningsüsteemi ja koduse toetusega.

Ka Raivo Tribuntsov rõhutab, et poja sattumine heade treenerite käe alla on suur õnn. "Rakveres Gunnar ja Tallinnas Siiri, kes on kokku pannud tugeva tiimi. Ta on õiglaselt karm treener ja südamlik naine. Suur tänu Siirile! Meie aitame võimaluste piires," lausub Raivo Tribuntsov.

Ralf Tribuntsov

Sündinud: 22.09.1994 Taanis.

Kordaminekuid ujumises: 2012. aasta täiskasvanute lühiraja EMil 50 m kroolis 16. koht ja 100 m kroolis 14. koht, 2012. aasta juunioride EMil 50 m selili 12. ja 2011. aasta juunioride EMil 16. koht.

Eesti juunioride rekordid lühikeses basseinis: 50 m vabalt 22,08, 100 m vabalt: 48,21, 50 m selili 24,83, 100 m selili 53,60, 200 m selili 2.02,49, 100 m kompleksi 55,93. Pikas basseinis: 50 m selili 26,73, 100 m selili 58,27.

Esimene treener: Gunnar Tõnning.

Treener: Siiri Põlluveer.