MM-finaalturniiril Šveitsis viigistas Eesti saalihokikoondis A-alagrupi teises voorus 4:4 Slovakkiaga. Eesti kaotas avakolmandiku 0:3, asus 2.17 enne mängu lõppu 4:3 juhtima, kuid lubas Slovakkial 41 sekundit enne lõpusireeni viigistada.Foto: Rahvusvaheline Saalihokiliit (IFF)
Sport | Muud alad
4. detsember 2012, 16:40
Galerii!

Saalihoki MM: Eesti koondis viigistas Slovakkiaga, edasipääs küsimärgi all (13)

Saalihoki MM-finaalturniiril pidas Eesti meeskond täna teise kohtumise, kui A-alagrupis viigistati 4:4 Slovakkiaga. Eesti jäi avakolmandikul 0:3 kaotusseisu, tõusis teisel 3:3 viigini, asus 2.17 enne kohtumise lõppu 4:3 juhtima, aga Slovakkia lõi 41 sekundit enne lõppu viigivärava.

Eesti 4:4 viik Slovakkiaga tähendab, et pääs veerandfinaali on küsimärgi all. Kui Slovakkia alistab homme Singapuri ja Eesti kaotab Šveitsile, koguvad mõlemad koondised 3 punkti, mis tähendab, et edasipääseja otsustab üldine väravate vahe. Enne homseid kohtumisi on see Eestil +11 ja Slovakkial -4.

Arvestades, et Singapuri mängijate füüsiline vastupidavus pole parim võimalik ja homme mängivad nad kolmandat päeva järjest, pole põhjust arvata, et Slovakkia A-alagrupi autsaideril puuri täis ei viska. Seega ei tohi Eesti Šveitsile kaotada, mis aga väga keeruline ülesanne.

MÄNGU KÄIK 

60. minut: 41 sekundit enne mängu lõppu viskab väravavahi kuuenda väljakumängijaga asendanud Slovakkia viigivärava... Eesti kasutab mõtlemisaega, aga uut juhtväravat lüüa ei õnnestu.

58. minut: 2.17 on kohtumise lõpuni, kui täna kaks resultatiivset söötu andnud Patrik Markus viib Eesti 4:3 juhtima! Nüüd on vaja eduseisu hoida. Slovakkia võtab kohe 30sekundilise mõtlemisaja (mängu jooksul on võistkonna lubatud üks time-out). Nagu ütleb Andres Sõber - kaitses kõva! 

55. minut: 53. minutil tabas Fredy Maalti vise posti, aga põrge polnud Eestile armuline. Seis endiselt 3:3. Eesti annab esiviisikule nii palju mänguaega kui võimalik. Teise viisiku ülesanne on väljakul olles eelkõige seisu hoida ja vältida igasuguseid riske. Väravat üritatakse peamiselt vaid esiviisiku kaudu. Slovakkia mängib aga tunduvalt paremini, kui teisel kolmandikul. Kas võrdsete mäng saab võitja?

50. minut: Eesti lõpetas äsja arvulises vähemuses mängimise. Kui esimesel kolmandikul tuli analoogses olukorras pall võrgust korjata, siis sedapuhku kaitse pidas. Mänguseis endiselt 3:3, aga viik ei oleks hea tulemus, sest jätab lahtiseks ebameeldivalt palju otsi. Vaja on võitu, mis tagaks koha veerandfinaalis ja asi mutt. Aga praegu on kõik lahtine ja Slovakkial sama palju võimalusi kaks punkti võtta kui Eestil. 

45. minut: Eestil avanes kolmandiku alguses taas võimalus mängida arvulises ülekaalus, ent juhtväravaks seda realiseerida ei õnnestunud. Hetkel on meeskondadel plaaniväline puhkepaus, sest Wankdorfi spordihalli tabloo on üles öelnud (loe: seal särab 21 nulli).

Viimane kolmandik alanud: Et seis on hetkel viigis 3:3, on paslik meenutada, mida tähendaks viigiline lõppseis? Eeldusel, et Eesti kaotab homme korraldaja Šveitsile ja Slovakkia alistab autsaider Singapuri, siis koguksid Eesti ja Slovakkia mõlemad A-alagrupis 3 punkti, mis tähendaks, et teise veerandfinaali pääseja otsustaks üldine väravate vahe, mis enne homseid mänge oleks Eestil +11 ja Slovakkial -4. 

Teine vaheaeg: Laekunud on küsimus: "Kas puurivahiks võiks olla ka 200 kg kaaluv mehemürakas, kes teatud asendis täidaks kogu võrk-kasti?" Erinevalt maadlusest saalihokis kaalupiirangut ei ole, seega võib 200 kg kaaluva mehemüraka väravasse panna küll. Aga vähetõenäoline, et ta värava (160 cm lai, 115 cm kõrge) ära täidab. Ent sa võid olla esimene, kes proovib!

Teine kolmandik läbi: Viik majas! Eilse mängu tähe Kaspar Kallioni tubli võitlus toob Slovakkiale 2minutilise karistus ja Eestile arvulise ülekaalu, mille realiseerib suurepärase löögiga ristnurka Jäneda kuulsaim saalihokimängija Oskar Salm. Seis on 3:3, viimane kolmandik ootab ees. Tuju kohe palju parem.

36. minut: Slovakkia teenis oma esimese 2minutilise karistuse selles kohtumises. Eesti poolt mängib ülekaalu esimene viisik. Tabatakse Slovakkia väravaposti ja siis teist korda kah veel, aga väravani ei jõuta. Mänguseis endiselt 2:3 Slovakkia kasuks, aga Eesti esitus mitu korda parem kui esimesel kolmandikul, kus Slovakkia väravavaht Gabriel Meszaros pidi tegema vaid kaks tõrjet.

26. minut: Eesti koondise kapten Henrik talme lööb seisuks 2:3. Sööduandjaks Patrik Markus. Esiviisik on teisel kolmandikul hoopis teistsuguse isu ja hoolikusega ning üldine pilt on palju parem!

Kui kellelgi on (asjalikke) küsimusi saalihoki kohta, siis palun postitada need kommentaaridesse ja jõudumööda üritan neile ka vastuseid jagada.

23. minut: Hoppaa! Eesti esiviisik paneb palli nobedasti liikuma, tagapostis mängitakse vabaks Jonas Thomsson ja seis on 1:3! Ilus, aga eelkõige tähtis värav. Ent sellega ei saa rahulduda. Vaja on lisa.

Teise kolmandiku algus: Eesti on vahetanud väravasse esivahi Jarkko Saastamoineni, esiviisikust on pingile taandunud kaitses mitmel puhul eksinud Johan Strömfeldt (Jonas Thomsson tema asemel kaitses ja Oskar Salm tsentrikohal). Teises viisikus täidab Salmist jäänud tühimiku Elvis Aug. Muudatused oldi 0:3 kaotusseisus kahtlemata vajalikud ja treenerid need ka tegid. Eks näis, kas läheb paremaks.

Esimene kolmandik läbi: 18. minutil ei saanud Eesti esiviisik kaitses taas Slovakkia peatamisega hakkama ja Eesti jäi 0:3 kaotusseisu. Kaks väravat on visatud esiviisikule, üks arvulisest ülekaalust. Kartused, et võrreldes kevadise MM-valikturniiriga neljast kogenud tegijast ilma jäänud Eestil läheb ulja Slovakkia vastu keeruliseks, on realiseerunud. 0:3 kaotusseis on paha, mannetu ründemäng aga väga paha.

10. minut: Olukord läheb kehvemaks, kui Slovakkia realiseerib arvulise ülekaalu 0:2 juhtväravaks. Lisaks sellele on Slovakkia tabanud juba kahel korral Eesti väravaraami samas kui 80% ulatuses Rootsis üles kasvanud väliseestlastest koosnev meie esiviisik pole rünnakul ohtlike pealeviseteni jõudnud. Eesti ohtlikeim mängija on seni olnud teise viisiku ääreründaja Andro Sõber.

1. minut: Eesti jääb 5. sekundil kaotusseisu, kui lahtilöögi järel annab Patrik Markus hooletu söödu ning Peter Sobich viib Slovakkia juhtima. See ei ole kõige varasem värav, mis Eestile MMidel löödud - kaks aastat tagasi Helsingis lõi Läti meile värava juba 4. sekundil (Eesti kaotas 1:8). Aga 2002. aasta MMil lõi Anre Vooremaa mängus Hollandiga värava juba mängu 3. sekundil (Eesti võitis 11:5, viimased 8-9 minutit seisis Eesti väravas antud artikli autor ja ei lasknud endale ühtegi palli selja taha lüüa). Aga 2006. aasta MMil lõi Vooremaa Jaapanile värava juba 2. sekundil (Eesti võitis 6:1)!

14.29: Nagu saalihoki MMi hommikupoolsetel mängudel ikka, on Wankdorfi spordihalli saabunud kohtumist jälgima mitusada koolilast. Eesti on Slovakkia vastu favoriit, aga kindlasti on omad võimalused ka vastasel. Eesti koosseisu suurim üllatus on, et väravas alustab Marek Õige ja mitte Jarkko Saastamoinen. 

ENNE MÄNGU: 

Eesti on varem Slovakkiaga kohtunud kahel korral - 2010. aasta kevadel võideti 8:4 ja tänavu kevadel 6:4. Mõlemal puhul oli tegemist matšiga MM-valikturniiril. Eesti peatreener, soomlane Jari-Petri Anttila tõdes tänase mängu eel, et võrreldes kevadega on Slovakkia mehistunud ja Eesti peab tegema parema esituse kui esmaspäeval Singapuri vastu (13:2 võit).

Kui eile Singapuri vastu said mänguaega kõik Eesti 18 väljakumängijat, siis täna minnakse usutavasti lahingusse õhema koosseisuga. "Kui kohtumine kujuneb luuravaks, siis pääsevad maksvusele kogemused ja eelkõige viibivad platsil meie vanemad mängijad," lausus peatreener Anttila eile.

A-alagrupi teises tänases mängus kohtub avavoorus Slovakkiast 8:4 jagu saanud korraldaja Šveits autsaider Singapuriga.

MÄNGU VIDEO: