TÖÖ, TÖÖ, TÖÖ…: Madis Abel ja Aleksandra Galkina stuudios higi valamas. Aga iga liigutus tuleb naeruga. Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
19. detsember 2012, 07:04

Madis Abel, tantsutalent tänu vanaemadele (12)

16aastane Peterburi neiu kolis Tallinna, et saada Eesti ilmselt andekaima võistlustantsija partneriks

16aastaste tantsulootuste Madis Abeli ja Aleksandra Galkina lugu on ühtaegu omapärane ja eeskuju näitav. Need on noored, kelle sõna, pilk ega teod ei jäta kahtlust: nad tõesti väga tahavad elus midagi korda saata!

Kevad 2012.

Läinud senisest partnerist Lauren Juhansonist lahku ("Ta soovis pühendada rohkem aega õppimisele ja tants kannatanuks selgelt."), hakkas Madis Abel otsima uut kaaslannat.

Kuna Eestist polnud kedagi võtta, pani ta kuulutuse rahvusvahelistesse tantsuportaalidesse. Järgnes tormijooks.

"Oihh!" ütleb Madis esmalt, kui peab laekunud pakkumisi loetlema. "Hispaaniast, Islandilt, Venemaalt, Leedust, Lätist, Rumeeniast. Võib-olla veel kuskilt. Väga palju, eriti arvestades, et kirjutasin kohe: tööle peame hakkama Eestis. Olin otsustanud, et mina ei lähe siit oma treeneri juurest ja koolist kuhugi."

Klapp esimesest poognast

Ühel maikuu päeval saadi Leevi tantsustuudios kokku Peterburist saabunud Aleksandra Galkinaga.

"Olime päeva koos ja kõik oli selge," meenutab noorhärra.

Siis ütlevad mõlemad kui ühest suust: "Klappisime tõesti kohe. Pikkus ja tase sobis, mugav oli."

Kuna Madis oli mehesõna öelnud, ei jäänud neiul üle muud, kui võtta oma kümme kompsu ja istuda Tallinna-rongile. Kooliõpinguid tuli jätkata eksternina.

"Olin tol esimesel reisil koos emaga. Ütlesin talle kohe: "Leidsin selle õige!" Aga ema süda on ema süda – ikka muretseb, kui nii noor tütar kolib ühtäkki teise riiki. Aga tal polnudki midagi vastu vaielda, isegi kui ta tahtnuks. Olin endas nii kindel. Aga praegu on tal minu üle hea meel, ehkki igatseme teineteist meeletult," räägib Aleksandra. "Olen siin õnnelik, otsus oli kindlasti õige."

"Muidugi aitasin mina ja mu vanemad tal siin end sisse seada, aga ta on väga-väga iseseisev tüdruk. Ega muidu taolist sammu ette võtnukski," räägib Madis.

Vardasse tõuseb Eesti lipp

Tänaseks on 16aastased noored arenenud nii hirmuärataval kiirusel, et tantsuspetsid räägivad Madis Abelist kui "Eesti läbi aegade andekaimast võistlustantsijast" ja paari puhul "täiskasvanute tipptaseme selgest potentsiaalist".

Ehkki kaks juuniorideaastat ootab alles ees, ollakse eakaaslaste seas juba planeedi viiendad numbrid. Vägevaim pauk käis hiljutisel Tallinn Cup’il, kui seljataha jäeti viimne kui täiskasvanute duo! Maailma absoluut-edetabelis ollakse juba saja piirimail.

"Kuna oleme uus ja noor paar ning tantsus loeb nimi väga palju, siis jah: see oli ootamatu," tõdeb Abel.

Tantsureeglid ei nõua partneritelt sama riigi kodakondsust ning Abel ja Galkina esinevad Eesti lipu all.

"Elame ja töötame Eestis, meil on siinne treener (Aleksandr Makarov – A.V.). Täiesti loogiline. Minule küll mingit probleemi ei tekita. Mõtlen tantsule, mitte neile asjadele," sõnab Aleksandra.

Aga mis teeb sellest paarist nii erilise?

"Oleme mõlemad suured tööarmastajad ega karda palju harjutada. Vastupidi, kui mingi nüanss ei klapi, tahame selle kohe ära parandada. Muidu vead kuhjuvad ja kuhjuvad..." sõnastab Madis duo nägemuse.

Jäägitu pühendumine tingib hullumeelse elutempo. "Stuudios lõpetame kell üheksa õhtul või hiljem. Kodus söön ja pesen, õppima saan 22-23 vahel. Tavaliselt läheb umbes kella üheni öösel, aga on läinud ka poole neljani. Aga ei hullu – ma ei tunne, et oleksin üle kurnatud," kirjeldab Tallinna Reaalkooli nelja-viieline.

Õppetöö öötundidel

Tantsulootuse suguvõsa on kirju: isa eestlane, ema ja üks vanaema venelanna, lisaks üks vanaisa Valgevenest. Igatahes mõlema vanaema käed on pojapoja noore karjääri kujunemisel üsna huvitaval moel abiks sattunud.

"Poisipõlves olin vanaemaga väga palju koos – kuna ta on venelanna, sain keele

varakult suhu. Aleksandraga suhtlemisel on sellest väga palju kasu," toob Madis esimese näite.

"Aga tänu teisele vanaemale leidsin treeneri," muigab ta. "Olin vist 3. klassis, kui ta sattus kord istuma kõrvuti Aleksandr Makarovi ja Katrin Endiga. Viis, kuidas nad õpilasi aitasid ja innustasid, avaldas vanaemale muljet ja ta uuris, mis klubist nad on. Nii ma Twistist siia Leevisse sattusin."

Kas ja kuhu noorte tantsupoognad neid kannavad, näitab aeg. Täna ütlevad nad: "Kõik on väga hästi ja me kumbki ei taha enam kordagi partnerit vahetada, vaid koos täiskasvanute tippu jõuda."

Treener: "Neis on midagi erilist."

Madis Abeli ja Aleksandra Galkinaga igapäevaselt töötav ning neid võistlusreisidel saatev treener Aleksandr Makarov:

"Noorteklassis on nad juba absoluutses tipus, see on täiesti selge. Aga kaugem tulevik? Kindlasti on kõik eeldused jõuda kuhu iganes ja kindlasti on Madis üks Eesti andekamaid tantsijaid.

Neis on midagi erilist – muidu tantsus, kus tulemust ei mõõdeta sentimeetritega, nii noortel täiskasvanute rahvusvahelist võistlust võita lihtsalt ei lasta. Nende suur trump on pühendumine: igaüks ei saa sellega hakkama. Tüdruk on Venemaal sellega harjunud, teab: kui sa ei tööta, ei jõua niikuinii kuhugi.

Nüüd peame vaatama, et kasvavate ootustega hakkama saada. Päevselge, et tee ei kulge ainult mäkke."