Eesti jalgpalli meistriliigas oli Pärnu viimati esindatud 2008. aastal, kui saadi 9. koht ja kukuti üleminekumängude kaudu esiliigasse. Foto: Arno Saar
Jalgpall
15. jaanuar 2013, 07:00

Vutiliit päästab Pärnu vutti. Pohlak: kui vaja, asun ise juhtima! (6)

Pärnu jalgpall on rahvuskoondisele kasvatanud üles Raio Piiroja, Sergei Zenjovi, Marek Lemsalu, Indrek Zelinski ja palju teisi tippjalgpallureid, ent Eesti kohalikus tippvutis vireletakse. Vabatahtlikult teise liigasse taandumist plaaninud Pärnu Linnameeskonda asus päästma Eesti Jalgpalli Liit.

"Jalgpalliliit pole kunagi ühtegi klubi hätta jätnud, vaid alati püüdnud aidata. Olen optimist ja üsna veendunud, et Pärnu mängib algaval hooajal ikkagi esiliigas. Kui vaja, siis lähen ise Linnameeskonda juhtima!" teatas vutiliidu president Aivar Pohlak eile pärast kohtumisi asjaosalistega.

Pärnu Linnameeskond sai mullu esiliigas üheksanda koha, millega kukkus aste madalamale, ent rivaalide loobumised võimaldavad klubil 2013. aastal samal tasemel jätkata.

Eelmisel nädalal lausus Linnameeskonna juht Gert Olesk Pärnu Postimehele, et esiliigas jätkamise võimalusest loobutakse ning taandutakse märgatavalt tagasihoidlikemate võimalustega teise liigasse, mis on alates esiliiga B-tasandi loomisest Eesti jalgpallipüramiidi neljas aste.

"Probleemi allikas on, et Pärnu jalgpallis on seni puudunud tõsiseltvõetav eestvedaja, kes suudaks juhtida pikast perspektiivist lähtudes. Igati loogiline, et seda eestvedajat otsides vaatame eelkõige ekskoondislaste suunas," rääkis Pohlak.

Nimesid alaliidu president välja tuua ei soovinud, kuid rääkides Pärnust pärit tippjalgpallist loobunud ekskoondislastest, saab lisaks Lemsalule ja Zelinskile välja tuua näiteks Sergei Hohlov-Simsoni ja Sergei Ratnikovi. Lahendusega plaanib Pohlak välja tulla järgmisel nädalal.

Miks aga Pärnu jalgpallis korralikku eestvedajat pole esile tõusnud? Pohlak: "Selgelt on märgata seaduspära, et kohtades, kus jalgpalli oli nõukogude ajal natukenegi arvestataval tasemel, on taasiseseisvumise järel jalgpallitegevuse käimasaamisel ilmnenud suured probleemid.

Nii oli see Viljandis, aga seal asus Flora jõuliselt tegutsema. Tartus on 20 aastat vanu jamasid lahendatud ja nüüdseks enam-vähem normaalne olukord saavutatud. Probleemid on kogu aeg olnud Ida-Virumaal. Sama ka Pärnus, kus tehakse küll tööd ja kasvatatakse korralikke jalgpallureid, aga suurt pilti näha ei suudeta. Kohalikud klubid, mille eesotsas vana kooli mehed, on ajanud oma asja."

Üks probleemi allikas on Pärnu linna spordirahastamise mudel, mis soosib noorte jalgpallurite mängitamist A-klassi meistrivõistlustel, kus võidetud medal tagab klubile suurema pearaha. Samas mängivad Eesti parimad U19 jalgpallurid mitte A-klassi, vaid enamasti esiliigat, mis neid tippvutiks parimal võimalikul moel ette valmistab. Esiliigas mängimise eest aga klubi pearaha ei teeni...

Pohlak rõhutas, et Pärnu jalgpalli osas on ta siiski optimistlik: "Usun, et Pärnu jalgpalli restaureerimine on suhteliselt lihtne, sest mängijaid on, traditsioon kestab ja nostalgiat (Pärnu Kalakombinaat/MEK tuli 1985. aastal ENSV meistriks – toim) mäletatakse."