Lance Armstrong ja Oprah Winfrey.Foto: Reuters
Jalgrattasport
18. jaanuar 2013, 07:02
Vaata videot! Loe põhjalikku ülevaadet intervjuust!

Oprah: "Kas sa kasutasid oma karjääri jooksul keelatud aineid?" Armstrong: "Jah!" (23)

Rattaäss Lance Armstrong tunnistas avameelselt Oprah Winfreyle antud intervjuus, et kasutas seitsme järjestikuse Tour de France'i võitmiseks keelatud aineid.

Armstrong kinnitas, et kasutas EPOt, testosterooni ning keelatud vereülekandeid Tuuri tiitlite võitmiseks.

Ta lisas, et ei usu, et inimlikult oleks seitsme tiitli võitmine võimalik olnud. Samas kinnitas ta, et kasutas viimati keelatud aineid 2005. aastal ning tema tagasituleku järel tippsporti oli ta puhas.

Armstrong tunnistas, et alustas EPO kasutamist 90ndate aastate keskel ning tuuri tiitleid võites ei tundnud ta, et oleks midagi valesti teinud keelatud aineid kasutades.

"See oli loomulik asi meeskonnas. Nagu see, et pudelites oli joogivesi ning õhk rehvides," kommenteeris Armstrong.

Armstrong tunnistas usutluses, et kahetseb tippsporti naasemist 2009. aastal. "Kui ma poleks tagasi tulnud, siis ei istuks ma praegu siin."

Samuti kahetseb ta, et ei tunnistanud oma tegusid üles, kui USA dopinguagentuur USADA oli tema vastu tõendeid kogunud ning pakkus võimalust anda tunnistus.

"Ma ütleks neile, et andke mulle kolm päeva. Ma helistan oma perele, oma emale, oma sponsoritele ning oma fondile ning ütlen neile, mis ma teen. Seejärel oleks ma läinud neile ülestunnistust andma. Ma soovin, et saaksin seda teha, kuid ma ei saa," kommenteeris Armstrong.

INTERVJUU KÄIK:

Oprah alustab küsimustega ja palub esimestele vastata "Jah" või "Ei"

"Kas sa kasutasid oma karjääri jooksul keelatud aineid?"

"Jah."

"Kas see keelatud aine oli EPO?"

"Jah"

"Kas kasutasid keelatud vereülekandeid?"

"Jah"

"Kas kasutasid ka kasvuhormoone ja muid keelatud aineid?"

"Jah"

"Kas sa kasutasid dopingut ajal, mil võitsid seitse järjestikust Tour de France'i tiitlit?"

"Jah"

"Kas oleks olnud võimalik ilma dopinguta võita seitse tiitlit järjest?"

 "Minu arvates mitte!"

Edasi läheb Oprah usutluse juurde ning uurib Armstrongilt, miks ta just nüüd üles tunnistab?

"See on hea küsimus ja mul pole sellele vastust. See on liiga hilja. Liiga hilja ilmselt kõigi inimeste jaoks ja see on minu süü. Ma vaatan seda olukorda, kui üht suurt valet, mida kordasin palju kordi. See ei olnud nii, et ma eitasin seda korra ja asi sellega piirdus."

Armstrong tunnistab üles, et jutud sellest, et ta maksis mootorratturile 1999. aasta tuuri ajal, et see transpordiks EPOt. 

Ta täpsustab, et EPO ja testosteroon ning vereülekanded olid need, millega ta tegeles.

Oprah uurib, kas ta kartis vahele jääda?

"Ei! See on ajastamise küsimus." Armstrong selgitab, et 1999. aastal ei olnud korralikku testi, millega EPOt avastada ning küsimus oli õigel ajal dopingu kasutamises. Teste tehti vaid sõitude ajal ning sel ajal oli ta puhas. Ta kasutas keelatud aineid mitu päeva enne teste.

"Viimane kord, kui ma ületasin selle piiri oli 2005. aastal." Armstrong kinnitab, et väited sellest, et ta kasutas dopingut ka pärast oma tagasitulekut 2009. aastal, on valed. Viimane kord kui ta dopinguga patustas oli 2005. aastal.

Oprah: kas sina olid meeskonnas otsustaja? (Küsimus on siis US Postal Service meeskonnast)

"Kui sa küsid mu käest, et kas juhul, kui keegi keeldus dopingut kasutamast, ma lasin ta vallandada? Absoluutselt mitte! Me olime suured mehed ja tegime ise otsuseid. Oli neid, kes keeldusid dopingut kasutamast."

Oprah on skeptiline: "Kas me räägime semantikast siin? Et otse ei öeldud, et peab kasutama dopingut aga kui tahad olla võitjameeskonnas siis ikkagi ... "

"Otse ei sundinud keegi verbaalselt kedagi." 

Oprah: "Kas sa olid kiusaja, manipuleerija?" (bully inglise keeles - toim)

"Ma olin kiusaja, sest ma kontrollisin meeskonna käiku ja kui keegi käitus minu arvates valesti, siis ma manipuleerisin ja ütlesin näiteks, et ta valetab. Ma olen selline olnud terve elu."

Oprah: "Mis tegi sinust sellise manipuleerija?"

"Soov varajata tõde. See praegu on teine kord mu elus, kui ma ei saa kontrollida, mis juhtuma hakkab. Esimene kord oli vähk. Seitsme tuuri võitmise puhul ma teadsin ette, et võidan."

Armstrong tunnistab, et dopingu kasutamine oli sel ajal meeskonnas sama loomulik kui see, et vesi on pudelis või õhk ratta rehvis.

Oprah uurib skandaalse dopinguarsti Michele Ferrari kohta, kelle kohta Armstrong on varem kinnitanud, et ta ei soosinud ja aidanud dopingu kasutamist.

Oprah: Kas täna väidad sama?

"Ei. Minu vastused paljudele asjadele on täna teistsugused."

Kas ta oli kogu dopingu kasutamise taga?

"Ei."

"Ma väärin seda kõike praegu. Ma ei vaata seda praegu nii, et mulle tehakse liiga. Ma väärin seda!"

Taustaks olgu öeldud, et Armstrong on pärast tiitlite ära võtmist jäänud ilma kõigist oma sponsoritest ning sunnitud lahkuma vähiga võitlemise fondi Livestrong juhi kohalt.

Oprah: "Mis sundis sind seda kõike tegema? Milline halb iseloomujoon?"

"Tohutu soov võita. Teha ükskõik mida, et võita. See ülbus ja hoolimatus. Ma vaatan täna neid klippe, kus ma valetan ja mõtlen: "Milline ülbe jobu!""

Armstrongile näidati Touri võidukõnet, kus ta põlastavalt pilkab skeptikuid ning kinnitab, et see on puhas ja imeline spordiala. Oprah: "Mis tundeid see klipp tekitab sinus?"

"Ma olen teinud palju vigu oma elus. Mul ei olnud tookord aega mõelda, mida ma ütlen. See on naeruväärne, kui praegu vaadata. Mul on piinlik. See oli mu viimane võit ning ma lõpetasin pärast seda. Kas see oli see millega tahtsin lõpetada? Lance, sa oled parem kui see! See oli haletsusväärne!"

Oprah: "Kas sa tundsid sel ajal, et teed midagi valesti?" 

"Ei! Hirmus, kas pole?"

Oprah: "Kas sa tundis ennast halvasti selle pärast?"

"Ei! See on veel hirmsam."

Oprah: "Kas sa tundsid, et see oli valemäng?"

"Ei! See on kõige hirmsam."

"Ma vedasin inimesi alt ning pean kogu ülejäänud elu tegelema sellega, et inimeste usaldust tagasi võita."

 "See ei olnud mu kõige õnnelikum periood elus. Ma võin öelda, et olen täna õnnelikum kui siis" Oprah uurib, kas ta on täna skandaali ilmseks tulles tõesti õnnelikum, kui Touri tiitleid võites? "Ma ütlesin, et olen õnnelikum täna, mitte eile," annab Armstrong mõista, et avameelne intervjuu on talle kergenduseks.

Oprah uurib Šveitsi velotuuri kohta, kus Armstrong väidetavalt jäi EPOga vahele aga "lasi asja korda ajada".

"See lugu ei vasta tõele. Ma ei andnud seal positiivset dopinguproovi ning UCI (Rahvusvaheline rattaspordiliit - toim) ei mässinud seda kinni. Ma ei ole UCI fänn aga seda ei juhtunud."

Oprah: sa tegid samal ajal suure annetuse UCIle. Sa ei maksnud neile, et nad varjaks su dopinguteste.

"Ei! Ma tegin annetuse, sest nad palusid. Neil oli vaja raha ning ma sain teha annetuse. See langes lihtsalt halvasti kokku selle ajaga."

Oprah: "Sa süüdistasid inimesi ja kaebasid kohtusse neid, kes rääkisid su dopingukasutamisest. Kes rääkisid tegelikult tõtt?"

"See ei ole vabandatav. Need inimesed ei andesta mulle kunagi. Ma olen alustanud protsessi, et rääkida kõigi nende inimestega otse ja vabandada."

Siin näidatakse ka klippi meeskonna juures töötanud Emma O'Reillyst, kes rääkis avalikult Armstrongi dopingu kasutamisest. Armstrong solvas teda avalikult ning kaebas nende väidete eest kohtusse.

Järgmiseks teemaks on Betsy Andreu, tema meeskonnakaaslase abikaasa, kes rääkis kuidas Armstrong tunnistas vähiga võideldes haiglas, et kasutas erinevaid keelatud aineid. Armstrong lükkas hiljem ümber selle ning ründas avalikult Andreud.

Oprah: "Kas sa oled talle helistanud?"

"Jah! Ta võttis vastu. Me rääkisime"

Oprah: "Kas ta rääkis tõtt. Kas ta valetas?"

"Ma ei taha sellele vastata. See oli isiklik kõne, 40 minutit pikk."

Oprah: "Kas te leppisite ära?"

"Ei! (Armstrong saab veidi pahaseks - toim) Ma olen neile liiga palju haiget teinud. 40 minuti pikkune kõne ei paranda seda."

Järgmiseks teemaks on Floyd Landis, kes jäi positiivse dopinguproovi tõttu ilma Tuuri tiitlist ning tunnistas hiljem, et Lance Armstrong viis tema dopingu juurde.

Armstrong nõustub, et Landise skandaal oli pöördepunktiks ka tema enda dopinguskandaalis. Ta täpsustab, et selleks oli tegelikult tema tagasitulek tippsporti, mis ei sobinud Landisele. Armstrong kirjeldab, kuidas Landis saatis talle sõnumeid ja lubas panna Youtube'i paljastavad videod. "Ütlesin talle lõpuks, et tee mis õigeks pead!"

Armstrong tunnistab, et kahetseb 2009. aastal tippsporti naasemist. "Me ei istuks praegu siin, kui ma poleks tagasi tulnud!"

Oprah: Kas sa oleksid pääsenud puhta nahaga, kui poleks tagasi tulnud 2009. aastal? 

"Raske öelda. See oleks olnud palju tõenäolisem."

Oprah: "Kas sa uskusid, et see tuleb ühel hetkel kõik ilmsiks?" 

"Ma eeldasin, et kuulujutud jätkuvad veel kaua-kaua. Need ei olnud lihtsalt jutud. Me istume siin täna seetõttu, et korraldati kriminaaluurimine." Kriminaaluurimine katkes, kuid USA dopinguagentuur jätkas uurimist.

"Ma tundsin, et olen pääsenud," kommenteeris Armstrong kriminaaluurimise lõpetamist ning kinnitas, et ta ei mõjutanud uurimist mingil moel.

Oprah: "Milline oli sinu reaktsioon, kui kuulsid, et USADA jätkab uurimist?"

"Hea küsimus. Mu reaktsioon oli sama (tõmbab käed rusikasse). Ma annaks kõik, et minna tagasi sinna hetke. Ma teeks palju asju teisiti. Ma ei kaebaks neid kohtusse."

Armstrong tunnistab, et kahetseb väga oma reaktsiooni USADA üleskutsele anda ülestunnistus pärast seda, kui dopinguagentuur oli kogunud tunnistusi kümnetelt inimestelt, sealhulgas endistelt meeskonnakaaslastelt. 

"Ma ütleks neile, et andke mulle kolm päeva. Ma helistan oma perele, oma emale, oma sponsoritele ning oma fondile ning ütlen neile, mis ma teen. Seejärel oleks ma läinud neile ülestunnistust andma. Ma soovin, et saaksin seda teha, kuid ma ei saa," kommenteeris Armstrong.

Ta lisab, et on tulevikus valmis USADAga igati koostööd tegema.

Sellega tänane osa intervjuust saab läbi. Homme jätkub intervjuu ning siis on teemadeks Armstrongi pere, sponsorid ning vähivastane võitlus.