Foto: Joosep Martinson
Talisport
22. jaanuar 2013, 06:58

Juunioride suusa-MMi finaalimees Kilp: "Jalgpall on kui minu doping!"

Marko Kilp sai eile Tšehhis Liberecis juunioride maailmameistrivõistlustel sprindis kuuenda koha

Eesti suusatamise tulevikulootus Marko Kilp, kes lõpetas eile Liberecis juunioride MMil klassikasprindi kuuenda kohaga, läheb heas mõttes põlema, kui jutuks tuleb tema hobi ehk jalgpall.

"Jalgpall on veres, selleta ei kujutaks elu ettegi," teatab enne suusatamisega sinasõbraks saamist vutitrennis käinud Kilp Skype’i vahendusel. "Jalgpall on kui minu doping! Selle vaatamine ja mängimine annab hea emotsiooni, millega rajan edasiminekuks tugeva põhja."

Neljandat aastat Kilpi juhendav Margus Uibo, kes naasis eile Põhjamaade noorte meistrivõistlustelt ja ootas laeval uudiseid õpilase MM-etteaste kohta, lisab lõbusalt: "Markot iseloomustab tohutu jalgpallikirg. Ta mängib vutti hea meelega ning teab alast kõike."

Kiire ja osav suusamees

Kilbi esimese suusatreeneri Külli Halliku sõnul näitab praegu 19aastase sportlase tahtejõudu fakt, et ta sõitis Koselt Nõmmele harjutama.

"Marko oli kaua väikest kasvu," meenutab Hallik. "Mul on alles üks pilt, millelt näeb, et ta oli põlvepikkune poiss. Algul Marko eriti edukas polnud. Aga ta oli kiire ja osav ning ronis vaikselt ettepoole."

Hallik, kes noorte treeningute võimendamist ei poolda, panustab mitmekülgsele harjutamisele. Ta korraldab hoolealustele maastikumänge ja orienteerumist. Kilbi puhul peab esimene juhendaja oluliseks ka vanemate toetust.

"Paljud treenerid hoiavad õpilastest kümne küünega kinni," arutleb Hallik. "Kui minul mõni sportlane korralikult kaela kannab, saadan ta Otepääle Audentesesse, sest Tallinnas pole nii häid tingimusi."

Audenteses Kilbi treenimist jätkanud Uibo märgib, et Hallikuga on säilinud meeldiv koostöö. Esimene rahvusvaheliselt säravam tulemus sündis kaks talve tagasi praeguse juunioride MMi toimumiskohas Liberecis, kus Kilp sai Euroopa noorte olümpiafestivalil sprindis 11. koha.

"Annet on Markole juba sündides kaasa antud," lausub Uibo siiralt. "Ta on ülikiire, paaristõuge on väga võimas. Kuid heade tulemusteni on jõudnud ikka vaid suure tööga."

Nii Hallik kui ka Uibo raputavad endale tuhka pähe, et Kilp juba eelmisel aastal juunioride MMil võimetekohase tulemuseni ei jõudnud.

"Läksime võistlustega liiale," tunnistab Uibo. "MMiks oli Marko väsinud. Samas saime korraliku õppetunni, mida tiitlivõistlusteks valmistudes tuleb teha ja mida vältida."

Mullusel MMil jäi sprindis Kilbi laeks 44. koht, ehkki võimed lubanuks murda vähemalt poolfinaali. "Eks ikka olin pettunud, kuna Lätis toimunud Skandinaavia karikavõistluste etapil sain eelsõidust edasi, mis süstis häid emotsioone," tõdeb ta.

Sisimas ihkas pjedestaalile

Kilbi tänavune ettevalmistus sujus suuremate tõrgeteta ja hiilgavat minekut näitas ta juba novembri lõpus, võites Rovaniemis sprindivõistluse. Hiljuti lõpetas ta Östersundis Skandinaavia karika osavõistluse 16. kohaga.

Halliku sõnul tegi Kilp enne ärasõitu MMile viimase treeningu Nõmmel. "Ütlesin talle, et loodetavasti on esmaspäeva õhtul suusaleheküljelt midagi head lugeda," meenutab Hallik ning nimetab finaali jõudmist suureks kordaminekuks.

Kvalifikatsioonist kolmanda ajaga veerandfinaali läinud Kilp ise ütleb esimese hooga, et miinimumeesmärk sai täidetud, ent sisimas olevat ta valmistunud medali võitmiseks.

"Finaali jõudes oli taastumisaeg teistega võrreldes lühem," avaldab Kilp. "Pool- ja veerandfinaalist pääsesin kindlalt edasi. Finaalis purakat ei olnud. Aga olen endaga rahul, õnnitlused võitjatele, kes olid täna minust paremad."

Maailmameistriks krooniti sakslane Lennart Metz. Hõbemedali napsas venelane Vadim Koroljov (+2,6) ja pronksi norralane Björn Vidar Suhr (+4,6). Kilp kaotas võitjale 19,7 sekundiga.

Kvalifikatsioonis 21. aja sõitnud Alvar Johannes Alev sai lõpuks kirja 22. koha. Martin Nassar oli 35. Naisjuunioridest pääses veerandfinaali Kristiina Haikara, kelle laeks jäi 29. koht.

Järgmine eesmärk: suur MM

Juunioride MMil suusa-sprindis kuuendaks tulnud Marko Kilp ihkab jõuda nelja nädala pärast Itaalias algavale täiskasvanute MMile.

"Lootust on," ütleb 19aastane sportlane. "Selleks tuleb mõnel võistlusel, kas Eesti meistrivõistlustel või Skandinaavia karikavõistluste etapil, vanadele selga näidata. Ma teen tööd, et sinna jõuda."

Kilbi treeneri Margus Uibo hinnangul tuleks noorele mehele Val di Fiemme MMi õhkkonna nuusutamine kasuks. "Oleme arutanud, et kui Markol läheb juunioride maailmameistrivõistlustel eelsõit hästi ja ta on lõpuks kuue parema hulgas, siis võiks täiskasvanute MMile minna küll."