JÄRELKASV: Tõnu Endreksoni (keskel) varsti nelja-aastaseks saav poeg Robin isa vormiajastuse detailidesse esialgu ei süvene, küll aga tunneb rõõmu võidust ja katsub ka ise ergomeetrit sikutada. Andrei Jämsä (paremal) viitab talle aga kui võimalikule tulevikumehele. Foto: Mati Hiis
Sõudmine
28. jaanuar 2013, 06:50

Miks on sõudjail "vilets suusavorm"?

Alfa 2013 jäi tasemelt varasematele jõuproovidele alla. Viimati võideti meeste klassis nii tagasihoidliku ajaga kuus aastat tagasi, pronksmedali hind pole sel sajandil kunagi nõnda madal olnud. Häirekella löömine oleks aga ennatlik, paanikaks pole põhjust.

Tõnu Endrekson pole tavapärasest võistlusmaast poole lühemas, jõudu ja plahvatuslikkust nõudvas Alfa kilomeetrisõidus kaasmaalastele juba väga kaua alla jäänud. 33aastane olümpiahõbe kirjutas järjekordse võidu enda arvele ajaga 2.45,3, järgnesid Allar Raja (2.47,2), Andrei Jämsä (2.48,8) ja Vladimir Latin (2.52,3). Ei midagi üllatavat, üksnes ajad on tavapärasest veidi lahjemad.

Taimsoo sai suusatades vigastada

"Mehed on viletsas suusavormis," sõnastas Raja ajakirjaniku palve peale naljatades Õhtulehe võistlusloo pealkirja. Ja Postimehele pakkus: "Mehed on heas suusavormis."

Tõele on lähemal ilmselt teine variant ja suusatamine on tõepoolest nii otseselt kui ka kaudselt laupäeval Tallinna spordihallis toimunud võistluse tulemustega seotud. Esiteks kukkus olümpial neljapaadi eessõudjana tegutsenud Kaspar Taimsoo mõni aeg tagasi suusatades nõnda õnnetult, et vigastas hüppeliigest ega saanud

Alfal kaasa lüüa. "Jäta veel Kaspar üksinda harjutama," tögas sel ajal USAs elavat ema külastanud Raja treeningupartnerit.

Teiseks: kõik mehed on keskendunud tõsisematele mahutreeningutele (mõistagi ka suusatamine) ning Alfa jaoks seekord keegi eraldi (sprindi)vormi ei teritanud.

"Kui oleksin spetsiaalselt valmistunud, oleksin kardinaalselt pettunud. Ajaga muidugi rahul pole. Aga oleme Andrei Jämsäga teinud nüüd kaks väga rasket treeningutsüklit, lihas on väsinud," selgitas Endrekson, kes mullu oli 2,8 sekundit nobedam.

"Hiljutine koormustest näitas, et aeroobne võimekus on mul hea, kuue kilomeetri sõidus võinuks väga hästi sõita, aga üks kilomeeter nõuab võimsust ja värskust," rääkis oma tippmargist 1,7 sekundi kaugusele jäänud Raja.

Eliitmeestest jäi sõiduga rahule Jämsä, kes kaotas rekordile vaid kümnendikuga. Koos Endreksoniga taas Tatjana Jaansoni õpetussõnu kuulav mees tunneb, et on jõudmas heasse vormi.

"Oleme Tatjanaga harjunud," rääkis olümpiahooajal neljapaadi juhendaja Matti Killingu käe all treeninud Jämsä. "Tegelikult on nad mõlemad väga hea treenerid, aga Tatjanaga sobime lihtsalt paremini."

Kui tavapäraselt on sõudjate suviste plaanide osas palju küsimärke, siis seekord on sõjaplaan lihtne, loogiline ja üksmeelne: Raja ja Taimsoo valmistuvad EMiks kahepaadis, Endrekon ja Jämsä selgitavad omavahel, kumb esindab Eestit ühesel. Kui ükski ekipaaž erilist edu ei saavuta, istutakse MMiks jälle neljasesse.

Raja ja Taimsoo löövad juba märtsi lõpus kaasa Austraalias toimuval esimesel MK-etapil. Pisut on mehed pidanud plaane kohandama, kui algselt oli kavas nüüd minna lumelaagrisse Itaaliasse, siis rahapuudusel lepitakse Jõulumäe radadega. "Sõudeliidu finantsid ei võimaldanud meil välislaagrisse minna, kuid pole hullu, teeme kolmenädalase laagri Jõulumäe alpitoas," ei teinud Raja plaanimuudatusest numbrit.

* * *

Naiste sõidus võttis kindla võidu Kaisa Pajusalu 3.15,1ga. "Olin veidi haige ja eelmisel nädalal võtsin antibiootikume, seetõttu oli kuidagi tühjaksväänatud tunne," kommenteeris Pajusalu tavapärasest paar-kolm sekundit viletsamat aega. Võistluse järel pakkis neiu asjad ja täna lendab Uus-Meremaale, kus saab kahe kuu jooksul tugevate konkurentide kõrval harjutada.