Andres Operi intervjuu Šotimaa ajalehes Scottish Sun.Foto: thescottishsun.co.uk
Jalgpall
5. veebruar 2013, 12:39

Šoti ajaleht nimetab kurikuulsat mängu Eestiga "fiaskoks" ja ajab süü ikka meie kaela (4)

Šotimaa ajaleht Scottish Sun on täna avaldanud intervjuu Eesti jalgpallikoondise ründaja Andres Operiga, kus meenutatakse sündmusi 1996. ja 1997. aastal, kui Eesti - Šoti valikmäng esmalt ära jäi ja lõpuks Monacos toimus.

Scottish Sun nimetab 1996. aasta oktoobris Tallinnas juhtunut "fiaskoks" ning artikli toon viitab, et Eesti oli süüdlane ja Šotimaa kannataja. Tegelikkus oli mäletatavasti sootuks vastupidine - kuigi mõõtmised näitasid, et Kadrioru staadionile paigaldatud ajutine valgustus vastab normidele, pommis Šotimaa koondis nendega samas hotellis peatunud FIFA delegaadilt välja argipäeval toimunud mängu algusaja toomise 15.00 peale.

Eesti koondis keeldus mängupäeva hommikul muudetud ajakavast ning muudetud algusajaks Kadriorgu ei saabunud. Šotimaa lõi oma fännide ees palli lahti ja sai oma meelest kolme sekundiga võidu kätte. Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) otsustas uurimise järel, et šotlased jäävad loodetud lihtsast kolmest võidupunktist ilma ja mäng toimub veebruaris 1997 Monacos. Seal lõppes duell 0:0 viigiga ehk Šotimaa kaotas Eesti vastu väärtuslikke punkte.

Võinuks lõppeda ka Eesti 1:0 võiduga, sest vahetusmees Operil oli kohtumise lõpuhetkedel suurepärane võimalus võiduvärav lüüa. "Jooksin paremalt äärelt värava suunas, aga vahetult enne lööki tegi pall põrke ja löök lendas seetõttu üle värava. Meie jaoks oli viik fantastiline tulemus. Võit olnuks täiesti uskumatu," meenutas Oper intervjuus ja avaldas lootust, et paikab 16 aasta taguse eksimuse kolmapäeval Aberdeenis, kui Eesti taas Šotimaaga kohtub.

Ajaleht uuris Operilt ka, mida Eestis tolle ärajäänud mängu kohta mäletatakse? Oper: "Tean, et Šotimaal räägitakse sellest matšist tänaseni, aga Eestis mäletatakse eelkõige Šotimaa poolehoidjaid. Mehed seelikutes ja kõik muu juurdekuuluv oli meie jaoks ennenägematu. Šotlased jätsid endast hea mulje."

Šotimaa - Eesti maavõistlus jalgpallis peetakse kolmapäeval Aberdeenis algusega 21.45 Eesti aja järgi.