Jugoslaavia kohtunik Miroslav Radoman surub pärast 3 sekundit kestnud matši kätt Šotimaa kapteni Colin Calderwoodiga.Foto: Lembit Peegel
Jalgpall
5. veebruar 2013, 12:48

MEENUTAME FAKTE: Eesti – Šotimaa ärajäänud jalgpallimatš (3)

Seoses kolmapäevase Šotimaa - Eesti jalgpalli maavõistlusega on Šoti meedia kraaminud välja meenutused 1996. aastal ärajäänud Eesti - Šotimaa MM-valikmängust.

Šotlaste hoiak on, et eestlased mängisid vingerdavat suslikut. Tegelikult oli asi vastupidi. Meenutame fakte:

Esiteks. Mäng pidi toimuma 1996. aasta 9. oktoobril kell 18.45. Neli päeva varem oli Eesti alistanud kodus tänu Sergei Hohlov-Simsoni väravale 1:0 Valgevene, rohkete vigastustega Šotimaa saanud Riias raske 2:0 võidu Läti üle. Tabeliseis oli ootamatult pingeline ning Eestis valitsesid oma meeskonna suhtes esimest korda arvestatavad ootused.

Teiseks. 8. oktoobri õhtul kinnitas FIFA delegaat Jean-Marie Gantenbein, et Kadrioru staadionile paigaldatud ajutine valgustus vastab nõuetele. Šotimaa asub peagi protestima ning äge suhtlus nende ja FIFA vahel päädib hommikuse otsusega tuua algusaeg 15.00 peale.

Kolmandaks. Eesti pool keeldub mängust, viidates lühikesele etteteatamisele, mis muudab võimatuks turvanõuete täitmise, ei sobi keset teisipäeva tööl olevale publikule ega Kehtnas viibivale meeskonnale. Kell 15 vilistab kohtunik Miroslav Radoman (Jugoslaavia) mängu alanuks ja lõppenuks. Kell 19 mõõdab sõltumatu komisjon Kadriorus kunstvalgust, mis vastab FIFA nõuetele.

Neljandaks. Šotimaa lootus lihtsast kolmest võidupunktist ei täitu, sest pärast Eesti protesti määrab FIFA uue mängu, mis peetakse 11. veebruaril Monacos ja lõpeb 0:0 viigiga. Šotimaa jõuab valiksarjast seni viimast korda MMile, kus alagrupist edasi ei pääse.

Viiendaks. Kui Eesti poole versioonis on seni peamiseks antikangelaseks olnud Gantenbein, siis Radomani poolt mullu sügisel antud intervjuu Õhtulehele toob päevavalgele uue tahu: otsuse mäng varasemaks tõsta tegi ikkagi tema, mitte Gantenbein.

Kuuendaks. Nagu Radoman ise möönis, peatusid nii kohtunikud kui ka Šotimaa koondis (kõigi eelduste kohaselt ka delegaat Gantenbein) 1996. aastal Olümpia hotellis, sest rohkem sobivaid ööbimiskohti lihtsalt polevat olnud. Kindlasti hõlbustas see tõik oluliselt šotlaste lobitööd. Tänapäeval on täiesti välistatud, et A-koondiste valikmängu teenindavad ametnikud peatuvad meeskonnaga samas hotellis.