EESTI DRESSIS: Warren Smith võistlemas juunioride MMil. Foto: erakogu
Talisport
8. veebruar 2013, 07:02

Väliseestlasest mäesuusataja imetleb Eesti eelarvepoliitikat (15)

Ainsa Eesti mäesuusatajana stardib Austrias toimuval MMil Warren Cummings Smith, kes lööb järgmisel nädalal kaasa slaalomis ja suurslaalomis. 20aastane väliseestlane on maailma edetabelis ülespoole rühkinud väga suurte sammudega.

Sotši olümpiat silmas pidades on Eesti mäesuusatamise suurimad lootused seotud USAs kasvanud Warren Smithiga. Kui teistest meie noorukestest mäesuusatajatest mahub vaid 17aastane Triin Tobi napilt FISi edetabelis TOP1000sse, siis Smith on jõudnud eestlastele senitundmatutesse kõrgustesse – hetkel hoiab ta slaalomis 491. kohta.

Ihkab maailmaklassi

Ärgu hea lugeja siinkohal vedagu paralleele murdmaasuusatamisega, sportlaste hulka ja ala konkurentsitihedust arvestades oleks paslikum võtta võrdluseks tennis!

"Veebruari lõpuks tahan olla nii slaalomis kui ka suurslaalomis 300 hulgas," avaldas väiksematel USA ülikoolide ja FISi võistlustel tihti esikümnesse jõudev sportlane lähisihi. "See on keeruline, kuna sama eesmärgiga minu tasemel sportlasi on palju, kuid usun, et tänu mõnele taktikalisele muudatusele on see võimalik."

Oma esimeselt täiskasvanute MMilt Smith mõistagi kuud ja tähti alla tuua ei looda. "Tegemist on kahtlemata minu senise karjääri kõige kõrgetasemelisema võistlusega. Loodetavasti suudan võimeid täielikult rakendada. Kui oma mänguplaani ellu viin, olen õnnelik. Tahan kohale minna ja veidi lärmi teha!" rääkis varem juunioride MMil 50. koha saanud Smith, kes loodab samm-sammult edasi liikudes ühel päeval maailmaklassi jõuda.

Uneaega napib

Hetkel on Dartmouthi ülikoolis tudeerival multiatleedil (kuulub ka kooli purjetamistiimi) käsil kibekiired ajad, sest spordi kõrval nõuab energiat ka õppimine. "Katsun leida aega magamiseks, vahepeal on see keeruline!" kurdab Smith, kelle vanaema Tiina rändas pärast teist maailmasõda Eestist USAsse.

Smith teeb ilmselt sel talvel taas kaasa Soomes peetavatel Eesti meistrivõistlustel, kus tunamullu platsi puhtaks lõi. "Olen elevil, kui saan taas sõita koos eestlastest mäesuusatajate Tõnis Luige ja Ranek Koniga," märkis Smith, kes pärast hooaja lõppu külastab Eestit. "Ootan vanade sõpradega kohtumist. Ehk panen Eestis kõrva taha, kuidas teil õnnestub eelarve tasakaalus hoida. USA poliitikud vajaksid igatahes abi – nende riigivõlg on 16,5 trillionit dollarit!"