Foto: Tairo Lutter
Korvpall
14. veebruar 2013, 07:03
Vaata videot!

Tantsutüdruk = rumal? "Meil on magistreid, doktorante ja varsti ehk ka doktoreid!" (46)

Jah, me oleme kõik neid time-out’i ajal palliplatsil imetlenud. Elli Pilk, TTÜ tantsutüdrukute üks eestvedajatest, paotab Õhtulehe palvel pisut eesriiet ja räägib sellest, mis üldjuhul jääb pealtvaatajatel nägemata: vigastused, kaalulangetamise laagrid ja mis peamine – väga tõsine harjutamine!

Ühtlasi kummutab korvpallur Illimar Pilgi 25aastane abikaasa nii mõnegi levinud väär-arvamuse: "Kui ütled, et oled tantsutüdruk, arvatakse, et võõrsõnad tuleb kohe vestlusest välja jätta. Ei saa sellisest suhtumisest aru! Meil on grupis magistrante, magistreid ja doktorante. Varsti ehk ka doktoreid!"

Kui Pilk ja Laura Karindi viis ja pool aastat tagasi esmakursuslastena TTÜs kuulutusi üles panid, oli raske oodata sellist edu: tänaseks on TTÜ tantsurühm (see nimi on poliitiliselt korrektne, sest võistlustel ja tähtsamate mängude ajal toetavad tüdrukuid tugevad ja osavad saltopoisid) tulnud kolmel korral järjest omal alal Eesti meistriks, lisaks on nende valduses ka Balti karikas.

Elli, Laura ja kolmanda treeneri Sandra Raju käe all harjutab 25 tantsijat, kes ergutavad ülikooli korvpallimeeskonda. Lisaks on loodud eraldi 35liikmeline grupp, mis tantsib ja toetab võrkpallureid.

Elli, mis on teie võitude taga? Ega ometi mitte keelatud ained?

(Naerab) Lance Armstrongi teema on ikka kuum, jah? Kui viis korda nädalas treenimist ja kogenud juhendajatega workshop’ide korraldamist ja muidugi saltopoisse, kes meid kõrgele lae alla loobivad, keelatud ainete hulka lugeda, siis oleme süüdi!

Harjutate tõesti viis korda nädalas?

Kui võistlused on tulemas, siis viis ja vajadusel – kui asi ei näe välja, nagu peaks – kuus korda.

Ja puudujad panete kirja ning trahvite?

Ei, trahve meil pole, aga kui keegi tõesti ei käi korralikult kohal, siis jääb ta võistlustiimist välja. Rutiin peab selge olema. Kuna meid on 25 ja võistlema pääseb 12–16, siis see on kindlasti motivatsiooniks.

Kas tantsutüdrukundus on sport, kultuur või meelelahutus?

Publiku jaoks kindlasti eelkõige meelelahutus. Netikommentaarides võib kohata suhtumist: keksivad seal poolpaljalt meeste ees. Kuid nad ei tea, kui suur töö seal taga on! Paljud tüdrukud on operatsioonil käinud (Pilk ise käis mullu põlvelõikusel, varem on ta murdnud ka randmeluu – M. R.). Lihaste ja liigeste probleemid ei tule lihtsalt keksimisest, vaid rasketest jõusaali-, akrobaatika- ja tantsutreeningutest. Muidugi ka hüpetest. Seega minu silmis on tants, eriti cheerleading, kindlasti sport!

Sport on reeglina tulemusepõhine tegevus. Mis on teie eesmärk või unistus?

Tahaksime tiimiga jõuda euroliiga mängudele. Korra oleme esinenud Balti liiga Final Fouris.

Kuidas sellistele võistlustele pääseb?

Vahel korraldatakse videokonkursse ja netis saab hääletada. See on natuke ebaprofessionaalne, võidab see, kellel on rohkem sõpru.

Üldjuhul loeb ikkagi maine, tuntus. Tähtis on korralik koduleht, videod. Kasuks tuleb meedias pildil olemine.

Ütle ausalt, kui tähtis on teie alal välimus?

(Sosistab) Mis seal salata – muidugi on. Kuna 90 protsenti publikust moodustavad mehed, kes tantsust midagi ei tea ja tulid higiseid pallureid vaatama, siis time-out’i ajal tahaksid nad näha ilusaid sihvakaid suurte silmadega särtsakaid tüdrukuid.

Aga ei saa unustada ka seda kümmet protsenti, kes vaatavad väga asjatundlikult, et iga viimnegi varbasirutus oleks õige. Seega päris modelle me platsile seisma võtta ei saa. Välimuse ja tantsuoskuse suhe on nii 50-50. Ja välimuse all pean silmas füüsilist vormi. Ei pea olema piitspeenike, vaid fit.

Kas tantsutüdrukutel toimub tähtsate võistluste eel kaalulangetamine nagu maadlejatel?

Absoluutselt! Me oleme selle jaoks teinud nädalasi linnalaagreid, kus treenime kaks korda päevas. Kuna TTÜ saalis on publik väga lähedal, ei tohi kuskilt midagi rippuda.

Kas on lootust, et teie esinemiskostüümid napimaks muutuvad või on lagi ees?

Tantsutüdrukute meistrivõistlustel selles osas piiranguid pole. Pigem on piirangud meil endil: labaseks ei saa minna. Tahame olla seksikad, aga mitte litsakad. Pornot teha ei taha. Natuke näitame keha, aga mitte liiga palju. Rinnahoidjates ja bikiinides me tantsima ei hakka.

Miks TTÜ tantsutüdrukud võidavad tiitleid, aga korv- ja võrkpallurid pole tükk aega medaleidki kaela saanud?

Omalt poolt oleme ergutanud neid igati ega kaota lootust. Eks suuresti vaid oma tudengitele toetudes on raske suurte klubidega võistelda. Ka meie moodustasime esimesel aastal grupi vaid oma kooli üliõpilastest ja valik oli üsna väike, kui järgmistel aastatel kaasasime n-ö leegionäre, muutus pilt märksa paremaks.

Palju te mängu ajal korvpalli jälgida saate? Peate ju oma etteasteks valmistuma.

Jah, kui külmade lihastega kohe spagaati visata, võib end vigastada. Esineme vahetustega, osad teevad sooja, teised ergutavad meeskonda. Oleme aktiivse kaasaelamise eest palju märkuseidki saanud! Näiteks vabavisete ajal on tüdrukud võtnud kõhud paljaks – no viisakuse piiridesse jäädes – ja seal on tähthaaval kirjas M-Ö-Ö-D-A, oleme korvi taga teinud ka tõsteid ja vehkinud siltidega. Pärast mängu on kohtunik öelnud, et nii pole ilus.

Ja visked lähevad mööda?

Muidugi! Tuttavad korvpallurid üritavad väita, et nad ei pane sel hetkel midagi tähele, aga meie seda ei usu.

Palju te TTÜ meeskonnaga lävite?

Teame kõiki mängijaid nimepidi ja nemad isegi meid kah. Hooaja jooksul peame ka mõne ühise peo. Oleme nendega sõbrad.

Kas vahel areneb sõprusest ka midagi enamat?

Ikka juhtub. Näiteks mina olen abielus endise TTÜ mängijaga (Illimar Pilguga – M. R.). Sümpaatiad on, kuid abielusid teisi ei tea. Küll aga tantsib meil nüüd näiteks Rain Veidemani pruut Liisa, kellega nad said kokku Rakveres. Lisaks sellele on võrkpallirühmas Martin Dorbeku neiu Berit.

Kelle poolt oled, kui TTÜ kohtub su abikaasa koduklubi TYCO/Raplaga?

See on naljakas olukord. Arvan, et olen endiselt TTÜ poolt, aga loodan, et Illimaril läheb hästi ja ta viskab palju punkte. Kindlasti pole ma platsi kõrval, kott peas, kuid Illimari vabavisete ajal ma kõhtu ei paljasta.

Kas TTÜ tantsutüdrukud teenivad raha või maksavad ise treeningute eest peale?

Esindusrühma tüdrukud ei maksa treeningute eest sisuliselt midagi, kuid ega me selle tegevusega raha ei teeni. Kui vahest kuhugi esinema kutsutakse, siis saab sukkade raha tagasi, aga rikkaks sellega ei saa. Teeme seda siiski armastusest ala vastu!

Fännid võivad teid esinema tellida?

Absoluutselt! Oleme käinud näiteks sünnipäevadel, samas ütlesime ära ühest poissmeestepeost. Labaseid asju me ei tee. Kui tahate meie kostüümidega showtantsu, siis palun väga. Aga latekskostüümis sületants jääb ära! (Naerdes) Kõike võib teha, mida julged emale näidata!

* * *

NB! Õhtulehe veeb tutvustab lähiajal kõiki TTÜ tantsugrupi liikmeid.