SUVESOOJAS: Allar Raja (vasakul) ja Kaspar Taimsoo Sydney lähistel, kaunis päikeseloojangus harjutamas. Foto: Joosep Martinson, Erakogu
Sõudmine
12. märts 2013, 07:01

Raja ja Taimsoo valmistuvad Austraalias hooajaks: surf, golf, ragbi, sekka sõudmist ka (2)

Pealkirjas toodu on õnneks väike ajakirjanduslik liialdus. Taas end kahepaadis proovile panevad sõudjad, 2009. aasta MM-pronksid Allar Raja ja Kaspar Taimsoo sõitsid Austraaliasse ikka treeninglaagrisse. Aga nad pole elu piiranud vaid hotelli, paadi ja aerudega.

Eesti talvest pole niisama lihtne minna Sydney palavusse, UV-kiirguse rikkasse suvesse (mitte kaugel, Melbourne’i kohal pidi olema maailma suurim osooniauk). Lisaks mitmekümne tunni pikkune lennureis, üheksatunnine ajavahe. Aklimatiseerumiseks ei istutud kohe paati, vaid lükati vaim ja liigesed lahti muul moel.

Poolteise maakera kuklapoolel viibitud nädalaga on Raja ja Taimsoo surfanud, mänginud golfi, vaadanud ragbihooaja avamängu ning käinud kohalikus Sinimägede (Blue Mountains) rahvuspargis.

Surf: rohkem kõhulihaste ja ujumise trenn

"Ära lase end kõigest sellest petta. Teeme ikka kaks trenni päevas," manitseb Taimsoo. "Tõsi, treeningtunde väga palju kokku ei tulegi, kuumuse pärast."

Muudest tegevustest on Taimsoole vingeima mulje jätnud surfamine, lained olid 3 meetri kõrgused. "Tegelikult hirmutab see veidi ära küll. Kui jääd valesse kohta munema, tuleb laine sulle pähe. Aga meil läks hästi – Eesti poisid rääkisid teooria ära, hoidsime silmad lahti ja tegutsesime ohutuse seisukohast lähtudes," räägib Taimsoo, nagu tegemist oleks millegi päris lihtsaga.

Treener Matti Killing lubas? "Lubas. Ise vastutame enda eest. Ja pigem surf kui küngastel mägiratastega sõitmine. Rahvuspargis on rattarajad olemas, aga see jääb praegu vahele."

Raja nendib, et ega surfamine ikka nii lihtne ole küll. "Saime adrenaliinilaksu, pigem oli see laua peale jäämise võitlus," muigab ta. "Paaril korral saime püsti, aga rohkem oli see kõhulihaste ja ujumise trenn. Ei saanud arugi, kui kolm ja pool tundi mööda läks."

Sõudjatel on kohalikke võlusid aidanud avastada viimastel aastatel Sydneysse rännanud eestlased. Taimsoo pani sotsiaalmeediassegi üles teate, et liigub Rajaga Austraaliasse, ning kes seal paikneb, võiks märku anda. "Juba Viljandist on siin viis-kuus inimest," märgib mulk Taimsoo.

Vinge golfiväljak ookeani ääres kaljudel

Nõnda organiseeriti neile ka piletid kohaliku ragbiliiga hooaja avamängule kahe Sydney klubi vahel. "Natuke oleme reeglitest kuulnud, räägiti juurde ja sain mängu päris hästi jälgida," kiidab Raja. "See on meeletult jõuline, käib toores üksteisele sissejooksmine. Pealtvaatajaid oli 35 000 ja sai elamuse kätte küll. Ning mis põhiline – kahe konkureeriva klubi fännid segunesid ja läksid pärast sõbralikult koos õlut jooma. Ei mingit tigedat vastasseisu, mis jalgpallist tuttav."

Samuti juhatati Raja ja Taimsoo vahvale golfiväljakule. "See on küll vinge. Ookean kogu aeg näha ja lained allpool vastu kaljusid peksmas," vaimustub Taimsoo.

Kumb ses mängus peale jäi? "Allar on golfis kõvem käpp," tunnustab Taimsoo paarimeest. "Maailmas pole vist spordiala, mida ta ühekorraga ära ei õpiks." Võib lisada, et golfiväljakule ei läinud sõbrad esmakordselt.

Üleeile, kergemal trennipäeval, võeti ette käik sõudebaasi lähedal asuvatesse Sinimägedesse. "Lootsime kängurut näha, aga leidsime ühe suuremat sorti sisaliku," kannab Raja avastused ette.

Lugeja võib ka küsida, miks oli vaja tavapärase Lõuna-Euroopa asemel üldse maailma teise otsa sõita? Vastus on lihtne: tuleva nädala lõpus peetakse seal esimene MK-etapp.

Aerud ei mahtunud lennukisse

Allar Raja ja Kaspar Taimsoo peavad Austraalias läbi ajama võõraste aerudega, sest nende enda tööriistad ei mahtunud lennukisse. Nimelt selgus, et ühele Euroopa-sisesele otsale oli pandud nii väike lennuk, kuhu mahub kõige rohkem 240 cm pikkune pagas. Võimsate Maarjamaa meeste aerud on aga peaaegu pool meetrit pikemad.

Kohapeal õnnestus laenutada sama firma aerud, kuid need on veidi väsinud ja käepidemed on kummist. "Kahju. Mulle see ei sobi, käed on katki," nendib Taimsoo. Võistluste – nädala pärast sõidetakse end lahti Australian Openil ja seejärel tuleb MK-etapp – ajaks loodetakse aere endale sobivamaks tuunida.

Kokkuvõttes pole aga häda midagi. "Kolme trenniga saime paadi ja tõmbe paika. Tunneme, et oleme varem koos sõitnud küll, ootame juba starte!" muheleb Taimsoo.

"Oleme oludega väga rahul, siin on kõik võimalused," lisab Raja. "Harjutame jõe peal, 2000. aasta olümpiakanalile, kus toimub ka MK-etapp, pole me veel saanud. Ilmad on täitsa ideaalsed – alguses oli vihmasem ja veidi jahedam, päike kohe ei lajatanud. Sooja on 30 kraadi ringis, oleme toime tulnud ega saanud suurt päikesepõletust."