Nimekaimud: Endine vasaraheitja Jüri Tamm (vasakul) kohtus esimest korda elus taksojuhist nimekaimuga, keda on mitu korda temaga segamini aetud, ja kinkis talle oma raamatu. Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
6. aprill 2013, 08:00

Taksojuht Jüri Tamme peetakse maailmakuulsaks vasaraheitjaks!

Taksojuhina töötav Jüri Tamm räägib lõbusalt, et olümpialt kaks pronksmedalit võitnud vasaraheitjast nimekaimuga on teda sageli segamini aetud. Kuid kohati pikantsed vahejuhtumid, mis on kulmineerunud sooviga osta veini, on vaid rõõmu pakkunud.

Üllataval kombel on Jüri Tamm eksmaailmarekordimehega isegi ühel aastal – 1957 – sündinud. Maailma kõigi aegade edetabelis kaheksandat kohta hoidva vasaraheitja sünnipäev on 5. veebruaril, aga tema nimekaimul 30. detsembril.

"TEMTis (Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikum – toim) õppides oli mu hüüdnimi Vasaraheitja," avaldab taksojuhina igapäevast leiba teeniv tallinlane veel ühe puutepunkti spordiässaga.

Huvitav on ka fakt, et TEMTi lõpudiplomi ulatas talle dekaan, kelle nimi on samuti Jüri Tamm!

Jüri Tamm sõidutas nimekaimu poega

Muide, meie loo peategelane on mitu korda teenindanud vasaraheitja poega, Eesti noorte korvpallikoondisse kuuluvat Ivo Van Tamme. "Ta istus autosse, nägi mu nime ja ütles, et tema isal on täpselt sama nimi."

Selle loo tegemiseni polnud nimekaimud kordagi trehvanud, ehkki elu oli neid juba varem teineteisele väga lähedale viinud. "Tean, kus Jüri Tamm elab," sõnab taksojuht. "Olen kliente tema juurde sõidutanud. Kui kohale jõudsime, oli ta aias."

Kas toona ei tekkinud mõte astuda autost välja ja öelda: tere, ka mina olen Jüri Tamm! "Olen vist tõesti liiga tagasihoidlik inimene. Samas olen juba ammu tahtnud temaga tuttavaks saada."

Kuulsa sportlase käekäiku on Jüri Tamm jälginud sellest ajast, kui tema nimi 1970. aastate keskpaiku meediasse jõudis. Vasaraheitja tipphetkedel – 1980. aasta ja 1988. aasta olümpia pronksmedali ning 1987. aasta MM-hõbeda võitmise ajal – on ta hinges tundnud siirast rõõmu.

Ent taksojuht on hästi kursis ka Pärnus sündinud vasaraheitja ettevõtmistega pärast tema sporditee lõppu.

"Ta hakkas veiniäriga tegelema ja läks riigikogusse," nendib Jüri Tamm. "Ka mulle on vähemalt neli–viis korda helistatud ja veini tellitud. Olen pidanud ütlema, et ma pole see õige Jüri Tamm."

Kas vasar on pagasiruumis?

Taksojuhi sõnul on vasaraheitja kogunud palju kuulsust ka väljaspool Eesti piire. "Soome turistid pole sellised turakad, nagu arvatakse," kinnitab ta. "Nad tunnevad meie spordiajalugu. Minu nime nähes on soomlased öelnud: teil on ka samanimeline spordimees."

Nooremad eestlased kipuvad taksojuhi nime märgates mõnikord ebalevalt küsima: "Kas olete vasaraheitja Jüri Tamm?

Nüüd hakkan juba tema kehakaalu jõudma, varem olin kõhn poiss," räägib ta naerdes. "Aga kui reede või laupäeva õhtul satub autosse mõni napsitanud seltskond, siis uuritakse, kas vasar on pagasiruumis."

Lapsepõlves Tallinnas Herne tänaval elanud Jüri Tamm on ka ise maast madalast spordiga sinasõber olnud. "Tõsisemalt tegelesin motokrossiga, mu treener oli Vambola Helm," märgib noor vanaisa Jüri Tamm, kellel on kaks tütart ja kaks lapselast.

Varem ka kiirabiauto rooli keeranud Jüri Tamm, kes kümmekond aastat tagasi osales populaarses tõsieluseriaalis 112, on nimekaimu nahas olemist üksnes nautinud. "Kogu see olukord on olnud väga meeldiv," rõhutab ta.

Jüri Tamm – Eestis laialtlevinud nimi

Praegu Ukraina Olümpiakomitees töötav Eesti vasaraheiteäss Jüri Tamm ütleb, et tema väimees, endine teivashüppaja Eigo Siimu tunneb hästi ehitusfirmat juhtivat Jüri Tamme.

ASi ViaCon Eesti juhataja Jüri Tamme kinnitusel on temalgi vasaraheitjast nimekaimuga kaudselt kokkupuutepunkte olnud.

"Eks neid nalju väikse poisiga ikka tehti, kui Jüri Tamm 1988. aastal teise olümpiapronksi võitis," avaldab toona alles kuueaastane poiss olnud Jüri Tamm. "Meenub, et kui olin Sri Lankal, ootas taksojuht üht suuremat vuntsidega meest. Ilmselt oli ta mu nime guugeldanud."

Vanavanaisa järgi nime saanud Jüri Tamm peab oma nime Eestis laialtlevinuks ega tee sellest erilist numbrit. Kui ta õppis Tallinna Tehnikakõrgkoolis, oli seal ka dekaan Jüri Tamm.

Ekspediitor Jüri Tamm jõi vasaraheitjast nimekaimu edu puhul pudeli õlut

1980. aastal vasaraheites maailmarekordi püstitanud Jüri Tamm tunneb oma sünnilinnas Pärnus üht nimekaimu, kellega tal on väga head suhted.

"See Jüri Tamm töötab ekspediitorina," märgib vasaraheites kaks olümpiapronksi ja maailmameistrivõistluste hõbeda võitnud Jüri Tamm. "Tema abikaasa töötas lasteaias koos minu emaga."

Ekspediitor Jüri Tamm oli tulihingeline vasaraheitekuulsuse pöidlahoidja. "Kui ma karjäärile punkti panin, tuli ta minu juurde ja ütles: "Kahju, et sa sporditee lõpetasid. Iga kord, kui sul võistlustel hästi läks ja sellest ajalehes kirjutati, tegid mu sõbrad ettepaneku kordaminekut tähistada pudeli õllega!"" meenutab Eesti rekordi 84.40 omanik muigamisi. Ja lisab: "Mõõdukas alkoholi tarbimine pole ju patt."

Ligi 20 aastat Ukrainas elanud ja harjutanud Jüri Tamme mäletatakse endises NSV Liidus siiani väga hästi. "Ida pool küsitakse, kas akadeemik Tamm on mu sugulane," märgib ta. "Tema eesnimi ei ole küll Jüri, vaid Boris. Tammesid on Eestis muidugi palju ja

Boris Tamm ei ole ka minu sugulane."